— Båten hadde tatt inn vann i går, men nå er den fullstendig knust. Mesteparten av inventaret ligger helt inni bukta, mens deler av skroget ligger der hvor yachten traff land i går, sier Johan Fredrik Køste til Fædrelandsvennen.

Se video av båten både før og etter den ble knust i vinduet over!

Her kilte yachten seg fast søndag ettermiddag. Foto: Johan Fredrik Køste

Han har hytte på Stapnes i Eigersund, like ovenfor stedet hvor yachten drev i land søndag formiddag. Det var for store bølger og kraftig vind i området til at noen kunne rykke ut og berge yachten.Mandag formiddag gikk han en tur i fjæresteinene på Stapnes, og da fant han deler fra yachten flere forskjellige steder langs kysten sør for Palleskjeret.

— Yachten traff land helt ute på tuppen av odden. Det er fortsatt fem-seks meter høye bølger her ute, sier han.

Millionyacht

Det var ved 05.30-tiden natt til søndag at den 46 fot lange Princess-yachten til en verdi av over én million kroner havnet i sjøen. Den sto på lasteskipet «Kristian With», sør for Hidra i Flekkefjord, da ei ti meter høy bølge slo over skipet og sendte yachten ut i sjøen.

Ett døgn etter yachten traff land var det bare vrakrester igjen mandag ettermiddag. Foto: Johan Fredrik Køste

— Etter at den fôr på sjøen ble den en sak for vårt og eierens forsikringsselskap. Vi aner ikke hva som har skjedd med den videre i dag, men i går skal den ha fått store skader da den lå og slo i fjæresteinene, sier Egil Ulvan.

Han driver Egil Ulvan Rederi AS, som eier skipet «Kristian With». Han har aldri vært borti at noe liknende har skjedd.

Slik lå båten og slo i fjæresteinene søndag ettermiddag. I løpet av natten er den knust i flere biter. Foto: Johan Aakre

— Denne yachten veier rundt 15 tonn. Skipet kan frakte båter på opp til 60 tonn. Vi har fraktet 350 båter i året siden 1967, men aldri opplevd noe liknende, forteller Ulvan.Båten var solgt i Molde, og skulle fraktes til Oslofjorden da den forsvant over bord.

Evalueres

Det var bekmørkt da yachten forsvant over bord, og ingen så akkurat hva som skjedde. De seks ansatte som var om bord var innendørs.

— Det var kraftig sjø, men vi hadde vurdert det til å være mer enn godt nok til å dra. Detaljene rundt hva som skjedde kjenner vi ikke ennå. Vi er bare glade for at ingen ble skadet, sier rederen.

Den 46 fot lange yachten sto trolig cirka midt på skipet "Kristian With" da den ble tatt av ei ti meter høy bølge og kastet i sjøen. Foto: Trondheim Havn

Han forteller at rederiet rutinemessig vil evaluere hendelsen.— Slik vi ser det nå kunne vi ikke gjort noe annerledes, og jeg vet ikke om man kan gardere seg hundre prosent mot at noe sånt skal skje, forklarer han.

HRS ble informert

Redningsleder Ben Wikøren ved Hovedredningsentralen for Sør-Norge sier til Fædrelandsvennen at det aldri var aktuelt for dem å rykke ut til yachten.

— Når det ikke er personer om bord, er det ikke en sak for oss. Vi ble bare informert, og advarte andre båter i området, sier Wikøren.