Siri Mathiesen, regiondirektør i NHO Foto: Heida Gudmundsdottir

— Vi stiller oss bak bedriftsledelsen. Jeg ser det snakkes om at ordningen kan være ulovlig. Javel, da får vi gå til retten da, sier hun til Fædrelandsvennen.

Hun mener Fellesforbundet i stedet for å kritisere at ansatte får bonus ved nærvær og trekk ved fravær, heller må komme med skikkelige forslag for å få ned sykefraværet.

Fellesforbundet har truet med rettssak og Fellesforbundets Syvert Fossdal uttalte at han er fed up av ledere som tror de kan straffe ansatte til lavere sykefravær.

Skryter av direktøren

— Bedriften på Birkeland har ekstremt høyt fravær. Ni prosent, mot et snitt i industrien på 4,3 prosent. Det er påfallende at fraværet er høyere i helger enn ellers. Dette har med holdning å gjøre, sier Mathiesen.

Det er egentlig en raus og god ordning for de ansatte.

Hun synes det er prisverdig og flott at direktør Heine Østby i en slik situasjon forsøker å sette inn tiltak for å få ned fraværet.

— Ingen taper lønn. Bonusen er også slik at du kan være borte ved planlagte undersøkelser og barns sykdom. Det er egentlig en raus og god ordning for de ansatte, sier hun.

Alle ansatte på heltid får 16.000 kroner i bonus. Deretter trekkes 2000 kroner pr. fraværsdag. Det er uro ved bedriften etter innføring av ordningen.

Holdninger

Mathiesen sier Sørlandet har høyere fravær enn resten av landet. Når vi blir sykemeldte er vi lengre borte fra jobb enn andre nordmenn.

Det er holdninger. Jeg har nettopp vært i Setesdal. På meieriet på Byglandsfjord er sykefraværet 0,2 prosent.

— Det er holdninger. Jeg har nettopp vært i Setesdal. På meieriet på Byglandsfjord er sykefraværet 0,2 prosent. Dette er skrinne arbeidsplasser som mange har kjempet for å beholde og da får man slik arbeidsmoral.

Tviler på lovligheten.

Jan Tormod Dege er en av landets fremste eksperter på arbeidsrett. Professoren har i 30 år spesielt jobbet med arbeidsgiveres styringsrett og er enig med advokatene som har stilt spørsmål ved lovligheten av det 3B- Fibreglass gjør.

Han mener det ikke er noe i veien for å avtale en bonusordning slik den som er innført ved 3B Fibreglass. Han mener det kompliserer at bedriften ensidig har innført den gjennom å endre kriteriene i en gammel bonusavtale.

— Hva skyldes fraværet? Er for eksempel bedriften selv skyld i det gjennom press og tøft arbeidsmiljø, eller utføres arbeidet innenfor trygge fysiske rammer. Det er et viktig premiss, mener han.

Dege mener ordninger for å motvirke skoft er bra og at for høyt helgefravær tyder på at skoft eksisterer ved bedriften. Samtidig mener han bonusen blir ulovlig av diskrimineringshensyn.

Det synes for meg diskriminerende at for eksempel en allergiker på vårparten som ufrivillig blir syk og må holde seg borte fra jobben mister sin bonus, hvis han/hun ellers gjør en strålende jobb

— Det synes for meg diskriminerende at for eksempel en allergiker på vårparten som ufrivillig blir syk og må holde seg borte fra jobben mister sin bonus, hvis han/hun ellers gjør en strålende jobb, sier han.

Dege mener også det bryter med diskrimineringslovgivningen at det trekkes 2000 kroner pr fraværsdag uavhengig av ansattes lønn. Det betyr at lavtlønte kan bli trukket mer i bonus enn de faktisk tjener for en fraværsdag.

— Ulovlig eller ikke, mener jeg det er et prisverdig forsøk på å få ned dyrt og høyt fravær. Vi får bare ta det juridiske. Jeg hilser avtaler som dette velkommen, sier Siri Mathiesen.