Brann på soverommet i dette huset i Nestemyrveien på Flekkerøy. Huseier opplyser på Facebook at de hadde en Pinell Go på nattbordet der brannen begynte. Ingen var hjemme da brannen oppsto. Brann på soverommet i dette huset i Nestemyrveien på Flekkerøy. Huseier opplyser på Facebook at de hadde en Pinell Go på nattbordet der brannen begynte. Ingen var hjemme da brannen oppsto. Foto: Eirin Margrethe Fidje

DAB-radio antente to hus på tre dager

Disse DAB-radioene, Pinell Go, er årsaken til brannen på Flekkerøy tirsdag og på Justneshalvøya torsdag. Fortsatt finnes det 10.000 av de brannfarlige radioene i norske hjem.

En Pinell Go sto på badet da det begynte å brenne i Hestehovstien på Justneshalvøya torsdag. Ingen var hjemme da brannen begynte. Foto: Christina Østtvedt

KRISTIANSAND: — Jeg kan bekrefte at det var en Pinell Go-radio på begge stedene, og at det er disse som er årsaken til begge brannene, sier Gunnstein Kallhovd som er leder for Kriminalteknisk avsnitt i Agder politidistrikt.

Har du en Pinell GO? Både politiet og produsenten TT Micro AS ber folk som har kjøpt Pinell Go mellom mai 2013 og september 2015, om å sende dem til produsenten (se faktaramme).

Vis fakta ↓
Slik får du fikset din Pinell Go gratis:

Første tilfellet på Sørlandet

Se etter dette merket bak på din Pinell Go. Står det "2016" på klistremerket er du trygg. De brannfarlige modellene er solgt mellom mai 2013 og september 2015. Foto: TT Micro AS

Dette er de første brannene på Sørlandet der det fastslås at årsaken er de brannfarlige radioene, som ble tilbakekalt fra produsenten i september i fjor.I Norge er det til nå 30 kjente tilfeller der Pinell Go har smeltet eller tatt fyr. Det ble solgt til sammen 50.000 enheter av DAB-radioen fram til september 2015, da produksjonsfeilen i det kinesisk-produserte batteriet ble oppdaget, og den norske produsenten tilbakekalte alle.

Vis fakta ↓
Dette er noen av de 30 Pinell-brannene

Smeltet

Ingen var hjemme i noen av husene da det begynte å brenne tirsdag og torsdag.

Gunnstein Kallhovd leder for Kriminalteknisk avsnitt i Agder politidistrikt. Han slår nå fast at DAB-radioen Pinell Go var årsaken til de to brannene på henholdsvis Flekkerøy tirsdag og på Justneshalvøya torsdag. Her har han restene av de radioene.

— Skadene etter brannen på Flekkerøy er omfattende. Huset var helt nytt. Skadene vil beløpe seg til mellom en og to millioner kroner, sier Kallhovd.Politiets krimteknikere undersøkte stedet torsdag.

Utrykningsleder Øyvind Erland fortalte til Fædrelandsvennen på brannstedet i Nestemyrveien på Flekkerøy, at det er det ene soverommet i huset som har størst brannskader. Resten av huset har store røykskader.

Dette er fra brannstedet på Flekkerøy, der restene av en Pinell Go ligger igjen på arnestedet for brannen. Politiet anslår at reparasjon av skadene vil koste mellom en og to millioner kroner. Huset som brant var nytt av året. Foto: Politiet

På Justneshalvøya beskriver brannvesenets utrykningsleder Oddmund Svarstad brannen slik:— En radio på badet hadde fått en eller annen form for kortslutning og smeltet og badet ble sotet ned. Huset måtte luftes for røyk etter hendelsen.

Les også:

Norsk radiosuksess

— Pinell Go er hjertebarnet vårt, sier daglig leder Ole Morten Skymoen i TT Micro AS.

Selskapet produserer den norske DAB-radioen som ble rost til skyene ved lansering i 2013. Teknisk Ukeblad kalte den «Den nye Sølvsuperen», etter en av de største norske radiosuksessene gjennom historien. De ble tildelt Red Dot Design Award, i konkurranse med 5000 andre produkter fra 53 land. Radioen ble kåret til Årets digitalradio i 2013/2014. VG trakk blant annet fram batteriet: Her er lyden varm og klar, brukervennligheten er god, du får både FM og DAB og ikke minst et veldig godt batteri.

Det var imidlertid én hake ved det gode batteriet. Det har «en potensiell feil», som daglig leder i TT Micro kaller det.

Les også:

Solgte 50.000 selvantennende radioer

— Vi har hatt cirka 30 tilfeller av overoppheting av batteriet. Det er ikke feil med radioen, men med batteriet i radioen. Det ble gjort for dårlig arbeid - slurv, rett og slett, hos batterifabrikken i Kina, forteller daglig leder Ole Morten Skymoen i TT Micro.

Konsekvensen er at den lille radioen kan smelte ned og ta fyr. Helt uten forvarsel, uten tilkobling til strømnettet og uten å være i bruk.

— Støv og forurensning i produksjonen er det som forårsaker feilen, opplyser Tom Vedvik som er markedssjef og medeier i TT Micro til fagbladet Elektronikkbransjen.

Pinell Go eksploderte om natta i det verneverdige huset til Jørgen Kvernøy Døhlie i Tønsberg. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Har fikset 40.000 apparater

Batteriene er laget av en av verdens største batteriprodusenter i Kina, som hver dag produserte rundt 150.000 batterier til produkter fra hele kloden.

Fra mai 2013 til september 2015 ble det solgt 50.000 Pinell-radioer med de brannfarlige batteriene. 40.000 av dem er fikset.

Men 10.000 av dem står fortsatt i norske hjem.

Tilbakekalling

— Siden i fjor høst har vi fått tilsendt 40.000 av dem. Vi har skiftet batteriene, slik at de nå er garantert helt trygge. Men det er fortsatt 10.000 av dem igjen, og vi gir oss ikke før vi har fått skiftet batteri på så mange som mulig av dem, sier Ole Morten Skymoen i TT Micro.

Han forteller at det brannfarlige batteriet har kostet selskapet minst seks til sju millioner kroner, i tillegg til et halvt års tapt omsetning.

Vi må få folk til å skjønne alvoret.

Evig garanti

— Vårt tilbud om oppgradering gjelder for evig tid. Utfordringen er å nå ut til alle som kjøpte denne radioen i denne perioden. Vi må få folk til å skjønne alvoret. Mange tenker nok at det skjer ikke meg. Men disse batteriene må skiftes, sier han.

Skymoen opplyser at selskapet har ringt, sendt brev, e-post, sms-er og purringer til kjøperne. De har også hatt gjentatt kontakt med samtlige utsalgssteder.