KRISTIANSAND: Klokken 0930 startet rettssaken mot mannen etter ranet der han er beskyldt for å ha ranet til seg 58.100 kroner etter at han rettet et dobbelløpet haglegevær mot bankfunksjonæren. Han ropte til henne "give me the money" før han stakk av på en sykkel. Kort tid senere ble han tatt i en båt som han forsøkte å stikke av i.

Saken mot mannen skulle kommet opp i fjor høst, men ble utsatt på grunn av mannens helsetilstand. Han møter i en rullestol, og har en omfattende medisinsk fortid som vil bli tillagt vesentlig vekt i retten.

Mannens forsvares av advokat Brynjar Meling, mens Jostein Johannessen er aktor i saken. Johannessen sa i sin innledningsprosedyre sa at foranledningen til ranet var en vanskelig økonomisk situasjon, der tiltalte følte press fra kreditorene.

— Det var ikke et profesjonelt ran, men hadde vært godt planlagt. De ansatte i banken opplevde ranet som svært skremmende, sa Johannessen.

Hagla som tiltalte brukte, tilhørte hans avdødes far. Han hentet geværet noen dager før ranet. Før ranet tok han en ti fots familiebåt fra familiens hytte som han la ved en sandstrand, og han hadde sykkelen oppi båten som han brukte til å sykle til Sparebanken Sør på Høvåg.

Sykkelen hadde han tyvlånt hos en onkel. I banken ranet han til seg pengene, før han flyktet samme vei som han kom fra. To personer fulgte etter tiltalte som varslet politiet. Da han tok båten ut Blikksund, ble han fulgt etter av et småfly som fikk beskjed fra politiet. Tiltalte klarte å gjemme ransutbyttet under en brygge, mens han kastet geværet ut i sjøen.

— Han ble pågrepet uten større dramatikk, sa Johannessen.

Påtalemyndighetene har fire vitner, som er fra politiet og fra banken.

38-åringen er også tiltalt for narkotikabruk. Aktor varslet dessuten at politiet vil prøve å bevise at tiltalte ikke er så dårlig til beins som han hevder.