Det kom ikke som noe sjokk. Kreften lot seg ikke knekke av operasjoner og strålebehandlinger. Doktor Olsens dager var talte, både han og vi andre visste det. Likevel er det vemodig og rart når budskapet kommer. Endelig punktum, ikke rom for håp. Verken mirakler eller medisiner.

Datteren Anna Kari og sønnen Knut satt ved sykeleiet da doktor Olsen døde. Mama Kari og resten av familien var samlet i Ås, i konfirmasjonen til et barnebarn.

Jeg tok farvel med ham i april, på Radiumhospitalet. Han var svekket, men sterk. Han ville gjerne intervjues, for å takke sine mange venner og støttespillere. For å uttrykke optimisme for Haydoms fremtid.

Lenge før det spurte jeg om hvordan det skulle gå når alderen innhentet ham og doktor Kari.

— Kirkegårdene er fulle av mennesker som trodde de var uunnværlige, fnøs han.

Han la aldri fingrene imellom, doktor Olsen. Jeg tror nok han kunne være en krevende sjef der han engasjerte seg i alle detaljer på Haydom Lutheran Hospital. Temperamentet synes utenpå ham. Han hadde mange mål å nå, og derfor dårlig tid. Men han hadde aldri for travelt til å vise omsorg. En oppmuntrende replikk, et trøstende ord, et lite klapp på et krøllete hode.

Det er mindre enn fire år siden jeg møtte ham på Haydom, nærmest ved en tilfeldighet. Jeg ble lamslått av forholdene på barneavdelingen og nesten like lamslått av den gamle mannens pågangsmot, arbeidskapasitet, vilje og kreativitet.

— Vi kan bygge ny barneavdeling hvis vi bare får penger, sa han. Trakk en gammel konvolutt opp av brystlomma på den hvite legefrakken. Med låret som «skrivebord» risset han raskt opp «arkitekttegninger» av en ny barneavdeling.

— Byråkrati og formaliteter er ikke noe problem, innenfor disse gjerdene gjør jeg hva jeg vil, sa «Kongen» av Haydom - ved 50 års jubileet for sykehuset i januar fikk han Tanzanias høyeste orden.

Sørlendingene var ikke vanskelige å be. Gjennom Fædrelandsvennen samlet de inn 3,8 millioner. Noen uker etter var gravingen i gang. Den gang skaffet byggingen utkomme til utallige familier, senere har avdelingen gitt håp og bedre kår for Haydoms yngste. For meg faller det naturlig å takke sørlendingene enda en gang, på en dag som denne. Mama Kari og doktor Olsen glemte aldri den begivenheten. Vi snakket om det da vi tok farvel på Radiumhospitalet, og jeg er sikker på at doktor Olsen hadde minnet om sørlendingenes engasjement og omsorg med seg i bagasjen da han i går reiste fra oss.

Mange spørsmål melder seg. Et av dem er hvordan det skal gå med Haydom.

Doktor Olsen stilte det selv, og initierte en utredning lenge før han ble syk.

Anders Wahlstedt, klinikksjef ved Sørlandet sykehus Kristiansand, fikk oppgaven med å meisle ut en ny organisasjonsplan. Planen er godkjent av Kirken som eier Haydom, stillingen som doktor Olsens etterfølger ble utlyst for noen uker siden.

— Søknadsfristen er i overmorgen. Stillingen heter Managing Medical Director og vi leter etter en lege med både administrativ og forskningsmessig kompetanse. Mer enn en håndfull kandidater fra Afrika, Europa og Norge har vært i kontakt og jeg håper arvtakeren etter doktor Olsen vil være på plass i november, sier Wahlstedt.

— Hvordan ser du på sykehusets fremtid?

— Jeg er ikke i tvil om at Haydom vil leve videre. Brikkene faller på plass for en videre drift med en annen leder enn doktor Olsen. Livsverket til Mama Kari og doktor Olsen blir ført videre, i den ånd han ønsket. Jeg vil ellers gjerne si at få mennesker kan dø i forvissningen om å ha gjort så mye for menneskeheten som doktor Olsen, sier Wahlstedt.

Doktor Olsen hadde telefonisk kontakt med venner og medarbeidere nesten til det siste. Det er bare få uker siden statsminister Fredrik Sumaye ringte for å vise sin deltakelse og for å fortelle at Haydom er blitt referansesykehus. Det siste betyr mye status, men enda viktigere, en viss styrking av finansene.

Det trengs. Selv om jeg holder sørlendingene mistenkt for å ville yte fortsatt støtte - også etter doktor Olsens død, slik at Haydom-sykehuset kan fortsette.

Fordi det er et av Norges mest langvarige og suksessrike bistandsprosjekter. Og kanskje et av de mest omstridte.

Det passet doktor Olsen godt. Han var en kriger. I det godes tjeneste.

KJETIL ANTHONSEN