KRISTIANSAND: I rapporten som offentliggjøres i oktober viser forskeren at det er flere kvinner enn menn som jobber i Bykle. Dette er svært atypisk for kommunene på Agder, og forskjellen er størst i forhold til kystkommunene.

— Bykle uthever seg veldig, sier Magnussen.

Forskeren beskriver store forskjeller i kulturen blant kvinner langs kysten og i innlandet.

— De har en helt ulik forståelse av morsrollen, forklarer Magnussen.

I Bykle er det ingen forbindelse mellom hvor mye kvinner jobber og hvordan de blir oppfattet som mødre. Kvinnene kan jobbe mye og likevel være god mor. I Farsund, Kristiansand og andre kystkommuner må kvinner derimot jobbe redusert for å bli oppfattet som god mor, ifølge Magnussen.

Forskerne har flere hypoteser som kan forklare den store forskjellen.

— På bygda har folk vært nødt til å jobbe i større grad enn i byene, og Bykle var veldig fattig før kraftpengene kom. Dermed har ikke en husmorpraksis sementert seg i like stor grad som i byene, sier Magnussen.

Hun mener en annen mulig forklaring kan være mer konservativ religiøsitet langs kysten, med holdninger om at kvinner bør være hjemme som en del av dette.

En tredje mulighet er god kommunal økonomi, som gir et stort arbeidsmarked.

Forskeren beskriver en kulturforskjell mellom kommunene i Setesdal og kommunene langs kysten. I Valle, Bygland og Evje og Hornnes er også kvinneandelen i arbeidslivet stor.

— Men det snur på Iveland. Der jobber kvinnene mindre i likhet med kystkommunene. Det er rett og slett forhold i Setesdal som stimulerer kvinner til yrkesdeltakelse, sier Magnussen.