For Frp er det viktigere at foreldre får mulighet til å velge for sine barn enn at det er barnehageplass for alle.

Det forklarte Frp-formannen på Redaksjon En i går kveld da han møtte SV-leder Kristin Halvorsen til duell. Hagens valgfrihet har imidlertid sine begrensninger. Og de rammer foreldre med innvandrerbakgrunn. De skal ikke få velge for sine barn. Hagen truer med barnevernet hvis de ikke sørger for at barna lærer seg norsk. Retter de seg ikke etter hans krav, vanker det straff.

Mens Frp-formannen forsvarer kontantstøtten, avfeier han all argumentasjon om at støtten bidrar til at barn med innvandrerforeldre ikke kommer i barnehagen. Foreldrene velger heller å ta imot pengene og være hjemme med barna enn å sende dem i barnehagen, som er en veldig god arena for å lære seg norsk. Denne sammenhengen vil ikke Hagen se.

I stedet er han opptatt av å stille krav og å føre en konsekvent linje. Han lar seg ikke hindre i å kalle en spade for en spade, som han selv uttrykte det. Slik sett var det kjente Frp-toner fra Hagen i går. Preget av svart/hvitt-tenkning og forenklede løsninger. Dette budskapet er Hagen en av de beste til å fremføre. Men det fører ikke fram.

Kristin Halvorsen har en helt annen tilnærming til integrering. Nå er det da også lett å bli oppfattet som nyansert sammen med Hagen når dette er tema. Halvorsen ser ut til å skjønne at integrering krever møysommelig arbeid og tålmodighet. Visst er det foreldres ansvar at barn lærer seg norsk, men trusler om straff er neppe veien å gå for å lykkes.

De som skal vokse opp og bo i dette landet trenger selve nøkkelen for å kunne fungere i samfunnet: Norsk. Det kan læres gjennom barnehage, skole, vennekrets og deltakelse i idretts— og kulturaktiviteter. Her ble aldri Hagen og Halvorsen enige.

De står så langt fra hverandre i integreringspolitikken at en skulle tro det ville bli et intenst oppgjør i Redaksjon En. Det ble det aldri. Mye på grunn av programleder Viggo Johansens stil. Han er så tilbakelent at det smitter over på deltakerne. Ikke avbryter han med spørsmål, og gjestene gjorde som verten. De lot hverandre prate vel og lenge. Dermed ble det temmelig tannløst om et viktig tema.