KRISTIANSAND: — Jeg tror det blir mye brøling i parken, sier Rolf-Arne Ølberg, leder for dyreavdelingen i Kristiansand Dyrepark.

I slutten av mai skal tre danske løver transporteres til Norge og Kristiansand Dyrepark, klare til åpning av den nye Afrika-avdelingen 15. juni. Aldri før har det vært stasjonert løver på norsk jord.

To hunnløver (søstre) kommer fra København Zoo, mens hannløven hentes fra Givskud Zoo (Løveparken) utenfor Billund på Jylland.

Friske og fine

— De hadde et kull tilgjengelig, i riktig alder. Vi har vært og sett på dem - det er friske, fine løver. Det er ingen vits å dra til Afrika og hente løver når vi kan få dem fra Danmark, forklarer sjefen for dyreavdelingen.

Men de to 14 måneder gamle søstrene trenger en som kan sørge for slektens gang. Den rollen er tiltenkt en hannløve (2 ½) fra Løveparken på Jylland.

Løvene koster ikke Dyreparken en krone, siden dyr vandrer vederlagsfritt mellom parkene i Europa. Men transportkostnaden blir i businessklassen, minst.

Løvehuset på 300 kvadratmeter er i ferd med å reise seg, og løvene får parkens beste utsiktstomt å boltre seg på, fjellknausen der Barnas Seter lå tidligere. Huset har mange rom.

— Allerede sommeren etter (2008) kan det komme et kull på tre-fire løver. Vi vil bygge en flokk, og det kan godt være seks-syv løver til sammen, mener Ølberg.

København Zoo, med hundre års løveerfaring, lover at løvene blir en publikumsmagnet i Kristiansand, slik tigerne ble det fra 2002. — Det er et av de dyrene gjestene absolutt skal se når de besøker oss, opplyser avdelingssjef Flemming Nielsen i København Zoo.

Barnas Afrika

I Løveparken på Jylland er man i ferd med å peke ut hvilken av to løvebrødre som er klar for å flytte hjemmefra, til Kristiansand.

— Vi skal finne den som har best karakter, det vil si best selvtillit. Som andre dyr kan de bli redde og urolige når de kommer til et nytt sted, forklarer direktør Richard Østerballe.

Løven er langt mer sosial enn tigeren, og går helst i flokk. Men den tåler mindre kulde enn sin sibirske venn, og trekker innendørs høst og vinter. Løvehuset skal derfor ha god plass til publikum.

Dyreparken er midt inne i den største investeringen siden Kardemomme By. Sentrum av parken skal oppgraderes for 40 millioner kroner, til et lite afrikansk samfunn.

— Vi skal selvfølgelig ha fram dyrene, men vil også uttrykke noe av den afrikanske kulturen, opplyser dyreparkdirektør Reidar Fuglestad.

Barnas Seter skal erstattes av Barnas Afrika, der barna kan springe etter geiter og griser i en afrikansk landsby.

Foreløpig er alle tre løvene navnløse, og Dyreparken har ikke tatt stilling til om det skal utlyses navnekonkurranse i løpet av våren.