LILLESAND: Ordfører, varaordfører og utvalgsledere bør få høyere godtgjørelse. Det mener komiteen som har sett på godtgjørelsen for folkevalgte i Lillesand kommune. — Det er veldig små endringer. Satsene har stått stille i to år, og våre forslag er basert på den generelle lønnsutviklingen i samfunnet. Jeg tror ikke Lillesand ligger høyt i politikergodtgjørelser, sier Arne Henrik Lukashaugen (Ap) som har sittet i komiteen for evaluering av godtgjørelse til politikerne. Han tror ikke det blir noen stor debatt om komiteens forslag.Basisen for beregning av fast godtgjørelse forslås økt fra 370.000 til 420.000 kroner fra 1. januar i år. Videre blir det foreslått at basisen for beregning av fast godtgjørelse frigjøres fra rådmannens lønn. Dette begrunnes prinsipielt med forskjellen på lønn og godtgjørelse. Dessuten legges det vekt på at det ikke skal være noen grunn til mistillit til forhandlingsutvalgets uavhengighet ved vurdering av rådmannens lønn. Rådmannens lønn har vært på 370.000 kroner, men er økt betraktelig med ansettelse av ny rådmann, som har lønnstrinn 67, det vil si ca. 454.000 kroner.Økt ansvar

Komiteen, som ved siden av Arne Henrik Lukashaugen består av Aage Torbergsen (H) og Kristina Sandnes (KrF), foreslår også at ordførergodtgjørelsen økes fra 70 til 80 prosent av basis på 420.000 kroner. Komiteen viser til ordførerens økte ansvar for formannskapet fra nyttår samt at ordføreren i 1999 gikk inn i verv som i sum ble 80 prosent. Han fikk 70 prosent som ordfører og 10 prosent som leder av planutvalget.Varaordførerens godtgjørelse foreslås til 30 prosent av 420.000 kroner. I varaordførerens godtgjørelse er inkludert møtegodtgjørelse i bystyre og formannskap samt ordførerfunksjonen.Godtgjørelse for lederen i utvalgene foreslås til ti prosent av 420.000 kroner, og blir dermed lik utvalgslederes godtgjørelse fra før, etter sammenslåing av to utvalg. Forslaget fra komiteen gir en årlig vekst på 3,4 prosent i valgperioden og en merutgift for kommunen på ca. 40.000 kroner i året. Det blir presisert at utvalgsledere ikke får møtegodtgjørelse for møter i utvalg de selv leder ut over den faste årlige godtgjørelsen.Mer møtegodtgjørelse?

Det er ikke foreslått økt godtgjørelse for møter eller tapt arbeidsfortjeneste. Her vil det muligens bli spørsmål om øking, mener Lukashaugen. Satsene ligger her på 300 kroner per møte for medlemmer av bystyre, formannskap, driftsutvalget, plan- og forvaltningsutvalget og kontrollutvalget, mens medlemmer av andre utvalg får 165 kroner per møte. Legitimert tapt arbeidsfortjeneste erstattes med inntil 1350 kroner per dag og 180 per time.Forslaget fra komiteen skal opp i møte i formannskapet 14. mars og i bystyret 20. mars. Rådmannen anbefaler at forslaget vedtas.