Tallinn (NTB-FNB-AFP): Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent.– Dykkerne har hentet ett lik opp til overflaten, og har gått ned for å hente det neste, sa Ravio Terve i Estlands kystvakt til nyhetsbyrået AFP kort tid etter at operasjonen ble satt i gang torsdag.

Seks estiske og åtte finske dykkere skulle delta i arbeidet for å hente opp de 14 omkomne, melder nettutgaven til den finske avisen Helsingin Sanomat.

Det finske helikopteret, som er av typen Sikorsky S-76C+, styrtet i havet på vei fra Tallinn til den finske hovedstaden Helsingfors.

Arbeidstilsyn

Av de 14 omkomne var seks passasjerer og de to flygerne finske, fire passasjerer var fra Estland, mens to passasjerer var amerikanske statsborgere.

Hele ledelsen i det finske arbeidstilsynet omkom i helikopterstyrten, bekrefter tilsynet. Blant annet reiste tilsynets administrerende direktør Matti Kopperi og direktør Marjut Routsalainen i helikopteret sammen med påtroppende administrerende direktør Ari Seger.

Også styreleder Tapio Kuikko og styrets nestleder Pentti Vainio var med på ulykkesturen. Ledelsen for arbeidstilsynet hadde vært på et to dager langt møte i Tallinn tirsdag og onsdag. De ville reise tilbake til Finland med helikopter og ikke med båt på grunn av sterk vind i området.

De estlandske ofrene var to søstre og to nyutdannede musikere. En amerikansk kvinne av estlandsk opprinnelse og hennes datter var også blant de omkomne. De to var på vei hjem etter bryllupet til en estlandsk venn.

Uklar årsak

Helikopteret styrtet bare fire minutter etter starten fra Tallinn, og burde ifølge tekniske eksperter ikke hatt problemer med været slik det da var.

Estlandske myndigheter skal allerede være i gang med analyser av bilder fra helikoptervraket, som ligger omtrent 45 meter under havflaten, skriver Helsingin Sanomat. Bildene ble tatt av et fjernstyrt kamera onsdag og viser at helikopterets kropp er skadd, men fortsatt i én del.

Et øyevitne sa onsdag at han hørte to kraftige smell før han så helikopteret styrte i havet, men estlandske myndigheter avviser at det kan ha vært eksplosjoner om bord i helikopteret.

Samtidig avviser både finske og estlandske myndigheter at styrten kan ha vært resultatet av et terrorangrep.

– Ifølge informasjonen vi sitter inne med, kan det ikke sluttes at dette er resultatet av et terrorangrep. Våre finske kolleger er av samme oppfatning, sier Estlands innenriksminister Kalle Laanet.

Slapp unna

Den estlandske forretningsmannen Andre Peremees reiste med ulykkeshelikopteret fra Tallinn til Helsingfors tidligere onsdag.

Peremees skulle egentlig være med helikopteret på ulykkesturen, men fikk framskyndet avreisen. Forretningsmannen sier i et intervju med estlandske SL Öhtuleht at helikopteret oppførte seg merkelig under turen.

– Helikopteret steg opp i luften, men før Helsingfors vendte nesen nedover, og helikopteret ristet på en merkelig måte, sier Peremees i intervjuet.

Ulykkeshelikopteret tilhører det finske selskapet Copterline. Selskapet innstilte alle sine avganger etter ulykken onsdag, men startet opp igjen torsdag morgen. (©NTB)