KRISTIANSAND: — De siste 150 årene er det funnet tre eller fire lignende spydspisser rundt Kristiansand, men ingen som er så godt bevart som denne, sier fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar. Spydspissen stammer fra slutten av steinalderen, i tiden like før folk begynte å ta i bruk metaller ved inngangen til bronsealderen. Jan Andre Fredriksen oppdaget det sjeldne funnet på en av sine mange vandringer i området rundt Nedre Timenes.

— Jeg går mye rundt og letter etter gamle ting, og det er ikke første gang jeg finner spesielle ting, forteller Fredriksen, som har deltidsjobb som arkeologisk feltassistent. I miljøet går han bare under navnet «Flint-hunden» på grunn av alle sine sjeldne funn.

  • Tidligere har jeg funnet vevelodd fra vikingtiden, ei brynje fra eldre jernalder, tre økser fra steinalderen, i tillegg til mye annet, forteller han. Interessen for gamle ting fikk han gjennom storebroren som er arkeolog, og drømmen er at Kristiansand skal få et eget arkeologisk museum.

— Nå blir alle funnene mine sendt til Oldsaksamlingen i Oslo der de havner i en kjeller, og det er jo fryktelig synd, fortsetter han, og røper at han snart skal ut igjen for å lette etter mer.

— Åkerlandskap er favoritten min, og spesielt området rundt Timenes, forklarer han.

Fylkeskonservatoren kan fortelle at flere funn tyder på at det ligger en 4000 år gammel bondegård i området som enda ikke er oppdaget.

— Det er funnet mange redskaper som stammer fra en bondegård, men ingen av dem er så fine som spydspissen, forteller Stylegar, som mener det finnes mer enn nok materiale til å bygge et eget arkeologisk museum for Agder-fylkene.

JULIA TERESA OLSEN