KRISTIANSAND: — Det gjør meg takknemlig, og det får meg til å føle meg priviligert, sier en av de fremmøtte om Terje Økrolls invitasjon til gratis julemiddag.

— Jeg vet ikke helt hvordan jeg kom på dette, det kom bare. Jeg har tenkt på å gjøre noe slikt en stund, sier daglig leder ved Vindmøllen, Terje Økroll til fvn.no.

Tilbyr gratis julemiddag

Han inviterte for første gang i kveld på gratis julemiddag i Vindmøllens festlokaler til de som kanskje ikke ellers har så mye å rutte med økonomisk.

— Til å begynne med hadde jeg bare min egen lønn til dette prosjektet, men så fikk jeg med meg flere frivillige, opplyser Økroll til fvn.no.

Han kan fortelle at han kun ble møtt med entusiasme og begeistring når han fortalte om julemiddagen han ønsket å avholde.

— Det har bare vært entusiasme. Alle jeg spurte ville være med og samtlige stiller opp gratis for å hjelpe til med arrangementet.

Kjøkkensjef Ole Nissen var blant disse. Hans oppgave for kvelden er å tilberede det som måtte være av tradisjonelle julemenyer.

En annerledes kveld

— Veldig ålreit å få være med på noe sånt, sier Nissen til fvn.no og bedyrer gjentatte ganger at etternavnet er riktig.

Til tross for at han serverer det samme som ved et hvert annet julebord, føles denne kvelden noe annerledes.

— Julebord er jo det vi lever av og tjener penger på, men på julebord skal man spise og drikke mest mulig på bedriftens regning, mens det ute på gaten går folk som ikke engang har råd til å kjøpe en brus, eller hva det enn måtte være de skulle ha lyst på, sier Nissen.

Han synes kontrastene blir vel store i julestria og er med enn glad for å kunne diske opp med det som måtte være av juleretter.

— Det blir hele pakka. Ribbe, pinnekjøtt, pølser, medisterkaker, dessert, frukt og kaffe, opplyser Nissen til fvn.no.

- Helt topp

Per Guno Øidne Andersen var en av de mange som gledet seg til å spise julemiddag. Han fikk høre om tilbudet på frelsesarmeen.

— Helt topp! Det finnes ikke noen andre ord for det, sier Andersen og tar seg en slurk av den varme kaffekoppen.

— Jula er ikke verre enn det man gjør den til, blunker Andersen før han går for å finne seg en plass ved bordene.

Glad for alle som kommer

Økroll selv synes det er vanskelig å si hva en slik middag betyr for de fremmøtte, og vil helst overlate det til gjestene. For ham er det viktigste å glede de som kommer.

— Jeg er glad for alle som kommer, men jeg håper det kommer enda flere i løpet av kvelden.

Han forteller at det for mange er et stort skritt å gå inn i en så ærverdig bygning som Vindmøllen er.

— Det er en stor terskel for mange å komme over. Mange forbinder denne plassen med fine og flotte middager, bryllup og andre høytideligheter og tenker at man ikke passer inn, forklarer Økroll.

Håper å kunne gjøre det til en tradisjon

Han håper dette er noe som kan forsvinne med tiden og at julemiddagen kan gjenta seg år etter år.

— Det er ikke meg imot å gjøre det til en årlig tradisjon, sier Økroll, og får støtte ifra daglig leder i Adecco, Geir Ranneberg Nilsen, som stilte med syv servitører for anledningen.

— Vi stiller neste år også, slår Nilsen fast, og nøler ikke et sekund med å forklare hvorfor.

— Ikke bare fordi det er jul, men det å få lov å være med å gi noe. Det er så mye fokus på å tjene penger ellers i året. Det er godt å få være med å gi noe, understreker Nilsen.

Stolt av å være gjest

— Det får meg til å føle meg like mye verdt som andre. Bordene er pyntet så flott, maten er kjempegod. Jeg er stolt av å kunne komme her, avslutter en kvinne til fvn.no.