Vi går dermed glipp av en times skjønnhetssøvn, men til gjengjeld blir ettermiddagene lengre og lysere helt fram til oktober.

Den enkleste huskeregelen når det gjelder klokkestilling og sommertid, er at klokka skal stilles mot sommeren både vår og høst. Om våren skal du altså stille klokka en time fram, og om høsten en time tilbake.

I Norge har vi hatt sommertid hvert år siden 1980. Men hvorfor bare om sommeren? Lyse ettermiddager er jo en fin ting året rundt. Med sommertid hele året ville vi også slippe å huske alle disse huskereglene.

Så sent som i 1997 tok Erik Solheim (SV) opp dette spørsmålet i spørretimen i Stortinget.

– Det vil være en åpenbar fordel for Norge å gå over til sommertid hele året. Hva kan Norge gjøre for å få resten av Vest-Europa med på å endre dagens ordning, spurte Solheim daværende helseminister Gudmund Hernes (Ap).

– Neste gang Solheim får anledning til å stemme over adgangen for Norge til å være representert i EUs besluttende organer, kunne han kanskje endre fortegn på sin avstemning, repliserte Hernes.

Forslaget strandet på at Norge er bundet av EUs direktiv om sommertid via EØS-avtalen, og vi kan dermed ikke endre sommertiden ensidig. (©NTB)