Oslo (NTB): Dermed er alle de store lønnsoppgjørene i 2005 avsluttet uten at Riksmeklingsmannen har måttet bistå partene.

Tirsdagens avtale i kommunesektoren omfatter alle organiserte i LO Kommune, YS, UHO og Akademikerne.

Administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Kommunenes Sentralforbund (KS), Olav Ulleren, sier årets oppgjør tilgodeser de arbeidstakerne som fikk minst forrige gang.

Hjetland: – Akseptabelt

– Dermed er fjorårets oppgjør fullført på en god måte, sier Ulleren.

Forhandlingsleder i UHO Kommune, Helga Hjetland, sier i en kommentar at undervisningspersonellet har oppnådd et akseptabelt resultat innenfor de trange økonomiske rammene man har hatt.

Hun er fornøyd med at også dette oppgjøret ble fullført uten mekling.

Opprinnelig krevde de ansattes organisasjoner et tillegg på 3.000 kroner. KS hadde ikke noe å gi, men etter et opphold i forhandlingene ble det lagt fram forslag om 1.500 kroner.

Dermed var reelle forhandlinger i gang, og i løpet av tirsdagen ble partene enige om et generelt tillegg på 2.000 kroner.

Minstelønnssatser

Fra fjorårets oppgjør tar de kommuneansatte med seg et overheng på rundt 3 prosent. Med tirsdagens enighet ender oppgjøret på rundt 3,5 prosent.

Det generelle tillegget er innarbeidet i minstelønnssatsene for store grupper. Det representerer et brudd med arbeidsgiversidens anstrengelser for å komme bort fra sentralstyrte tillegg.

Med de trange rammer kommunene har å holde seg til, betyr derfor årets oppgjør et gjennomslag for de synspunkter som spesielt er hevdet av Fagforbundets Jan Davidsen. Han ledet da også forhandlingsdelegasjonen fra LO Kommune. (©NTB)