MANDAL: — Foreløpig vet jeg ikke hvor mange hytter jeg vil bygge, men det blir vel mellom to og fem et sted. Trolig blir de bygget i området på Langøy eller Landøy, sier Skaar til Fædrelandsvennen.Byggmester Skaar har kjøpt i alt ni teiger på Landøy, Langøy, nordre del av Brattholmen, Strømsundholmen, Søndre Eggvær og Brusøy for 240.000 kroner av Kari og Tone Skeie-Jensen. Arealet på de ni teigene er på 143 dekar.

Området ligger innenfor den såkalte Landøy-planen som har holdt på i fem-seks år, og Skaar må forholde seg til det som endelig blir vedtatt i denne reguleringsplanen, sier Skaars advokat, Asbjørn Wetrhus. Kjøpt på egen risiko

— Han har selvsagt kjøpt dette med en viss risiko, men vi forventer at han får bygge «noe». På hvilke øyer det blir, eller hvor mange, er derimot usikkert, sier Wetrhus. Landbruksnemnda i Mandal gikk i mot konsesjon til Skaar, selv om han var villig til å gi Strømsundsholmen og en del av Brattholmen til Skjærgårdsparken. Landbruksnemnda mener det er i strid med plansituasjonen at Skaar skal få bygge fritidsbebyggelse med tanke på videresalg. Dessuten peker de på at arbeidet med reguleringsplanen ikke er avsluttet.

Hvorvidt Skaar skal få den nødvendige konsesjonen avgjøres av fylkeslandbruksstyret 16. oktober. Landbruksdirektøren går i mot vedtaket i Landbruksnemnda, og mener Skaar bør få konsesjon. Ingen forandring

Selv om formålet er i strid med plansituasjonen, så er det ikke noe alternativt bruk for arealet. Et eierskifte endrer ingen planstatus for et område. Hvis eieren skal bygge ut, så kan det først skje dersom planene blir godkjent av myndighetene, mener landbruksdirektøren. I dette tilfellet vil det bety at det er Helge Skaars egen risiko å kjøpe området dersom det ikke gis tillatelse til bygging. Etter konsesjonsloven kan det gis konsesjon så lenge et av formålene er å sikre staten viktige naturvern- og friluftsinteresser. Landbruksdirektøren legger også til grunn at Skaar er innstilt på at et slikt vilkår kan bli resultatet av konsesjonsbehandlingen.