KRISTIANSAND: – Bildet går ikke over streken, dette må folk tåle, mener Protestfestivalen.

– Vi har fått delte reaksjoner, noen har vært kraftige, sier Svein Inge Olsen, sjef for Protestfestivalen.

Plakatbildet ble denne uka fjernet fra festivalens forside, men festivalen beholder bildet på festivalens program og t-skjorter.

– Vi fjernet bildet fra forsiden fordi det ga et feilaktig uttrykk da det ble tilpasset web. Men vi står inne for bildet, og skal ellers bruke det som planlagt, sier Olsen.

Bildet illustrerer temaet for årets Protestfestival: avmakt. Fotomontasjen viser et ungt par med en barnevogn på en bro. Med smil om munnen skuer de ut over blodige lik som ligger henslengt på bakken.

SKAPER DEBATT: Bildet av et par med barnevogn som smilende betrakter blodige lik, har vakt oppsikt og reaksjoner. FOTO: TORSTEIN ØEN

Nettdebatt.

– Jeg liker ikke årets hovedbilde, det er etter min mening rett og slett bom. (…) det er reaksjonen og viljen til engasjement som er Protestfestivalens grunnkapital. Ikke selvforherligelsen til noen få som mener seg berettiget til å bruke «sterke virkemidler», skriver forfatter og filmskaper Bjørn Enes i et innlegg på Protestfestivalens nettside. Han er en av dem som har deltatt i debatten som har pågått de siste dagene. Også journalist Erling Borgen, som tidligere har deltatt på festivalen, har reagert.

– Det er i festivalens ånd å ha slike diskusjoner, sier Enes til Fædrelandsvennen.

Festivalsjef Olsen skjønner at folk reagerer på plakatens sterke uttrykk.

– Det må sterke virkemidler til for å vekke folk, men vi går ikke over grensen. Bildet setter ting i perspektiv. Dette bør folk tåle, vi er jo en protestfestival, sier han.

Litt overrasket.

– Bildet er tydelig dramatisert fiksjon, derfor synes jeg ikke virkemidlene er for sterke, sier billedkunstner Erik Pirolt, som er litt overrasket over den store responsen.

Han synes det er litt pussig at en fotomontasje vekker så sterke reaksjoner.

– Det dreier seg om å skille mellom fiksjon og virkelighet. Den yngre generasjonen har sett splatterfilmer og sterke voldsscener, og er mer liberale. Eldre er gjerne mer skeptiske, og har gitt negative tilbakemeldinger.

– Hva vil du fortelle med bildet?

– Det dreier seg om at vi som har det bra ikke bryr oss om de som har det dårlig. Vi ser krig og fordervelse daglig på Dagsrevyen, men gjør ikke noe med det. Vi er blitt blaserte og handlingslammede.

– Vil ikke moralisere.

– Jeg vil ikke moralisere, men bare stadfeste at slik er det, understreker Pirolt, som forstår at enkelte blir provosert av bildet.

– Det er viktig å ikke la seg stoppe av den grunn. Da blir kunsten død, likegyldig og kjedelig. Meningsløs kunst er et mye større problem enn provoserende kunst.

Hva synes du om plakaten? Diskutér i vårt forum.