KRISTIANSAND: Damen var 80 år da hun i 2002 solgte sin enebolig i Kristiansand for 800.000 kroner til sitt barnebarn.

Boligen ble solgt med et forbehold om at bestemoren skulle ha borett i en avgrenset del av huset i fem år, eller inntil hun fikk fast sykehjemsplass, aldersbolig eller lignende.

Dette kommer frem i kjøpskontrakten datert 16. januar 2002. 5. mars 2007, da mer enn fem år hadde gått, ville barnebarnet ha bestemoren ut av huset. Han fikk via sin prosessfullmektige sendt et brev til bestemoren med advarsel om tvangsflytting.

Nektet å flytte

Bestemoren nektet imidlertid å flytte da hun mente hun hadde borett livet ut. Hun møtte barnebarnet til mekling i Forliksrådet den 19. april 2007, men da de ikke ble enige ble saken henvist til retten.

Barnebarnet anla søksmål mot bestemoren. Han ønsket at hun skulle flytte fra boligen, samt betale han erstatning for tiden hun hadde bodd der uten lov.

Bestemoren gikk til motsøksmål da hun mente avtalen de to hadde inngått var ugyldig.

I forhandlingene i Kristiansand tingrett 7. og 8. januar i år forklarte hun at hun solgte huset til barnebarnet mot at hun skulle få bo der livet ut.

Hun forklarte videre at hun har opplevd det som helt grusomt at barnebarnet noen år etterpå ville kaste henne ut, og at han aldri ville ha fått kjøpt hvis hun visste det skulle bli slik.

Uenige om kontrakten

Barnebarnet forklarte på den annen side at det var hans mormor selv som ønsket å selge huset. Hun skal ha uttrykt ubehag ved å sitte med det, og ønsket seg da en lettstelt leilighet.

Bestemoren forklarte at hun aldri hadde uttrykt et slikt ønske, og at hun fint klarte å ta seg av huset selv. Hun solgte for å trygge sin alderdom.

Partene er uenige om gyldigheten av kontrakten de har inngått.

Kontrakten ble underskrevet av begge parter hos meglerfirmaet ABCenter. Dette har en megler fra firmaet bekreftet i retten.

I den første kontrakten stod det at bestemoren skulle få bo i huset uten å betale vederlag for det. I et tillegg til kontrakten datert 22. januar 2003 ble dette punktet derimot fjernet. I tiden etter dette betalte bestemoren en husleie på 2500 kroner i måneden til barnebarnet.

Hevdet papirene var forfalsket

Ifølge et vitne hos ABCenter skal begge parter også ha skrevet under på dette tillegget. Bestemoren mener derimot at hun ikke har skrevet under, og at papirene må være forfalsket.

Hun var nemlig på besøk hos familie på en annen kant av landet den dagen kontrakten er datert. Dette ble i retten bekreftet av flere vitner som er i famile med 87-åringen.

Både kontakten og tilleggsavtalen ble oversendt til skriftgranskere. De konkluderte med at resultatene taler sterkt for at de omstridte signaturene er skrevet av den 87 år gamle bestemoren selv.

Må betale erstatning

Bestemoren ble i tingretten dømt til å flytte fra boligen, samt betale barnebarnet er erstatning på 72.000 kroner.

Dette beløpet tilsvarer en husleie på 6000 kroner i måneden i den tiden 87-åringen har okkupert leiligheten.

Barnebarnet ble frifunnet i motsøksmålet, og bestemoren må betale alle saksomkostninger.