AGDER: – Jeg var tom for ved i september jeg, men fortsatt får jeg opptil 15 forespørsler daglig etter ved, forteller vedprodusenten Roald Johansson som driver Agder ved.

Sprengkulde og høye strømpriser fører til at vedprodusenter på Sørlandet blir nedringt av fortvilte kunder som er desperate etter ved.

Johansson har solgt 100 hydropaller denne sesongen, som inneholder 1500 liter hver.

Kollega Svein Egil Drangsholt på Tveit er en av Sørlandets største innen salg av fyringsved. Han sier han fremdeles har litt igjen på lager, men det begynner å bli tomt hos han også.

– Det er ikke lenge før jeg er utsolgt, hvis det fortsetter i dette tempoet, sier Drangsholt.

Han forteller at det går i ett fra morgen til kveld, med kunder som vil kjøpe ved.

– Det var jo litt tilstander i fjor, men jeg har aldri opplevd maken til dette, forteller vedprodusenten.

Ut fra de tomme lagrene og den enorme etterspørselen, utelukker han ikke at mange må basere seg på andre varmekilder utover vinteren.

Fvn.no har vært i kontakt med flere andre produsenter på Sørlandet og de aller fleste er nå utsolgt.

Tomt i Bergen

Også i Bergen er det nå tomt for ved. En ringerunde bt.no har gjort til vedutsalg i byen levner lite håp om å finne ved for dem som ennå ikke har hamstret til vinteren.

– Vi har drevet med salg av ved i 65 år. Aldri tidligere har vi gått tom 1. desember, sier Steinar Carlson i Steinar Carlson Brenselforretning på Nesttun til bt.no.

I fjor gikk de tom 16. januar, som da var rekord. Nå er rekorden slått med en og en halv måned.

Og Carlson vet ikke når han har fylt opp lageret igjen.

– Jeg har snakket med leverandøren i Estland. De hadde hatt 200 telefoner med forespørsler om ved fra hele Europa, sier Carlson.

– Det lille vi har igjen, er bundet opp i faste avtaler om leveranser, sier Jan Erik Solheimsnes ved Brensellageret på Damsgårdsiden.

Nesten tomt i Oslo

Heller ikke Christiania Vedforretning har solgt så mye ved så tidlig som i år.

– I morgen er det tomt hos oss, men til helgen får jeg inn tre trailerlass. Det vil trolig vare i to-tre dager neste uke. Deretter stenger vi for vinteren, sier daglig leder Steinar Halvorsen til Aftenposten.no.

– Får dere ikke inn mer ved for vinteren?

– Nei, trailerne som kommer til helga blir det siste vi får før neste vinter, sier Halvorsen.

200 meter lenger ned i gaten ligger konkurrenten Oslo Vedhandel.

– Jeg fikk inn 1584 sekker i går kveld kl 21. Nå har jeg igjen 150, så du kan tenke deg hvor fort det går unna, sier daglig leder John Berg.

Han understreker at de har håp om vedvarende levering gjennom vinteren gjennom avtaler med leveranser fra Sverige og Estland.

— Gråter i telefonen

Også i Trondheim er etterspørselen etter ved stor.

— Vi har dessverre ikke noe mer ved. I går fikk jeg mellom 10 til 15 forespørsler. Enkelte blir så fortvilte at de gråter i telefonrøret, forteller Jan Borseth ved Byåsen produkter til adressa.no.

— Det er tydelig at de har ringt mange steder, sier han.

En kald fjorårsvinter førte til at mange faste kunder tok sine forholdsregler og bestilte dobbelt så mye som vanlig. Byåsen produkter er en vernet bedrift for funksjonshemmede, og de ansatte har sitt tempo ifølge Borseth.

— Vi ble tom tidlig i høst. Jeg lurer på hvordan det blir når de tradisjonelle kalde månedene kommer i januar og februar. Det er synd vi ikke kan hjelpe dem, sier han til adressa.no.