KRISTIANSAND: — Bomiljøet kan bli forringet fordi det blir utrygt, uttaler leder Elisabet Stray fra Syd-Kvadraturen Vel til Fædrelandsvennen.

Hun har mottatt 135 underskrifter mot asylbolig i Kasernen. Nabolaget i det sørøstlige hjørnet av Kvadraturen har en stor andel eldre beboere, som sier de nå vil føle redsel for å ferdes utendørs.

Kristiansand har akutt behov for å bosette 75 personer etter at UDI før jul tildelte totalt 195 asylsøkere til det interkommunale mottaket.

- Heller familier

For få dager siden ga plan- og bygningsetaten tillatelse til at 50 enslige asylsøkere kan bo i den tidligere forsvarsbygningen, som nå er regulert til bolig. Bruksendringen gjelder for to år, og omfatter andre, tredje og fjerde etasje.

— Det hadde vært enklere om det var snakk om 20 familier. Men 50 enslige mannfolk, eventuelt 25 menn og 25 kvinner, har en helt annen kvalitet over seg, mener velleder Stray, som tilbakeviser at beboerne er fremmedfiendtlige.

Rett over gaten for Kasernen finner vi Kongens gate 75 borettslag, der motstanden er massiv.

— Det er ikke rart mange føler seg utrygge, om man skal ut av blokka og det står store gjenger utenfor. Det er jo folk i 80-90-årene her, så det er ikke bare, mener styreleder Kjellfrid Uleberg i borettslaget.

— Det kan være greie folk som bor der en stund, men plutselig kommer noen som ikke er så greie. Det vet man ingenting om, legger hun til.

Truende atferd

Syd-Kvadraturen Vel er også redd for prostitusjon, og viser til en artikkel fra Aftenposten i 2005 der det fremgår at norske asylmottak oppsøkes av menn som vil verve kvinner og unge gutter til prostitusjon.

— Hva slags kriminalitet frykter dere?

— Kanskje det blir litt bråk, truende adferd og muligens tyverier, svarer Elisabet Stray.

Velforeningen er bekymret for at Rema-butikken blir en samlingsplass for asylsøkere. Stray viser til Coop-butikken i Vestre Strandgate, som hun hevder er arena for tigging og truende situasjoner: «I mangel av trygghetsfølelse, går man andre steder om aftenen,» skriver hun i protesten.

- Dette er fordommer?

  • Hvis man leser avisene bygger man seg opp en opplevelse. Det er nok viktig at folk i byen blir vant til å møte asylsøkere, men jeg tror det handler om at det er så mange enslige som skal inn her, svarer Elisabet Stray.

Investorene som leier ut skal på sikt bygge inntil 60 leiligheter i Kasernen og et fire etasjers nybygg, godkjent av bystyret i fjor. Første etasje er midlertidig godkjent som bolig for bostedsløse.

Avviser frykten

Petter Stranger , enhetsleder for flyktningetjenesten i Kristiansand kommune deler ikke naboenes bekymring: – Det er lett å tilbakevise frykten, siden vi har hatt over 50 asylsøkere boende bare et par kvartaler unna.

Dette skal være en oppgang med leiligheter for både familier og enslige, der det ikke har vært problemer. Ifølge Stranger er det ikke sikkert at det blir så mange som 50 beboere i Kasernen.

— Kan du garantere at det blir fritt for konflikter og bråk?

— Er du gæren, vi snakker jo om mennesker. Jeg kan ikke garantere noe som helst.