KRISTIANSAND: Mellom 40-50 ungdommer samlet seg på Grim etter skoletid mandag ettermiddag, i forbindelse med et oppgjør mellom to vennegjenger med tilknyting til Grim skole.

— De fleste var kun tilskuere, og det er fortsatt litt usikkert hvor mange som var direkte involvert. Det synes uansett klart at det dreide seg om en konflikt mellom to parter, en konflikt som fort kunne endt i vold, sier Hans Martin Skovly, leder for forebyggende enhet ved politiet i Kristiansand.

Les også: Hindret ungdomsoppgjør ved Grim skole

Politiet beslagla flere våpen på stedet i går ettermiddag, blant annet et par kniver og en pistolkopi. Seks ungdommer ble tatt inn til samtale med politiet.

— Erfaringsmessig kan slike konflikter eskalere, og det er viktig å gjøre det en kan for å legge ballen død. Vi er ikke i tvil om at det kunne gått galt hvis vi ikke hadde vært så raskt på stedet, sier han.

Nektes å oppsøke andre elever

For å forhindre at konflikten blusser opp igjen, har flere elever nå fått pålegg om ikke å ta kontakt med hverandre. Dette gjelder ifølge Skovly de seks som har vært inne til samtaler, pluss et par til.

Skovly utelukker ikke at det kan oppstå nye situasjoner, som igjen kan føre til voldelige sammenstøt. Det gjør heller ikke rektoren ved Grim skole, Hans-Olav Rike.

— Ungdom i den alderen er ikke veldig forutsigbare, så vi har ingen garantier for at det ikke skal skje noe igjen, sier Rike.

Skovly opplyser at politiet har lagt ned mye arbeid i går og i dag for å forhindre at det skal forekomme straffbare handlinger. To tjenestemenn har i hele dag vært til stede på Grim skole, hvor de har hatt samtaler med elever og foreldre.

- Hørte rykter om oppgjør

Grim-rektoren opplyser at de ansatte ved skolen skjønte at det var noe i gjære mandag.

— Vi hørte rykter om at noen skulle ha et oppgjør, og ringte derfor ned til politivakta. De tok meldinga på alvor, og fikk forhindret at det kom til noen tumulter, sier Rike.

Verken Rike eller Skovly kan gi noe klart svar på hva som var årsaken til konflikten, men trolig er det kun småting.

— For oss virker det som det dreier seg om små uoverenstemmelser. To personer har hatt en nøkkelrolle, men det er flere personer som har vært involvert på lik linje med disse, sier Skovly.

- Forårsaket av bagateller

Ifølge Skovly er det trolig mange små bagateller mellom flere personer som har ført til at det ble avtalt et oppgjør.

Politiet vil følge opp med videre forebyggende arbeid utover uken. Fredag vil det bli holdt et nytt foreldremøte på skolen. Rektor Rike opplyser at de har jevnlig kontakt med politiet, og at de også har vært i kontakt med en del elever og deres foresatte.

— Dette skjedde utenfor skoletiden, og er dermed en politisak. Vi bidrar som informanter, og samarbeider ellers med politiet i det videre arbeidet, sier Rike.

Alle de seks ungdommene som ble innbrakt i går benekter å ha hatt med seg våpen. Alle hadde med seg sine respektive foresatte i avhørene.