MANDAL: — Vi var forespeilet mye verre regler enn det som det til slutt ble. Så jeg er ikke veldig negative til de nye bestemmelsene for hummerfiske. Det er en gavepakke i forhold til det som vi ble tilbudt, sier Per Omar Hansen til fvn.no.

LES OGSÅ: Begrenser hummerfisket

I det opprinnelige forslaget fra fiskeridirektøren ble det foreslått fem teiner mot tidligere 20 teiner for hobbyfiskere. En økning i minstemål fra 24 til 25 centimeter på hummerens lengde. Og det ble foreslått én måneds fiske mot tidligere tre måneders fiske.

I tillegg ble det også foreslått en fredning av rognhummer, og fluktåpninger for småhummer i alle teiner. Dermed ble altså vedtaket om at fritidsfiskere kan fiske med inntil ti teiner per person og per fartøy i perioden fra 1. oktober til og med 30. november, godt mottatt hos Hansen.

- Har ikke noe for seg

— Det kunne jo blitt mye verre, men selv om jeg er fornøyd, er det ting jeg reagerer på. Jeg synes for eksempel at det å gå ned til 10 teiner i to måneder ikke har noe for seg, forteller Hansen.

Han mener at man heller bør ha lov til å fiske med 20 teiner i en periode på én måned.

— Man vil ta like mange hummer med disse to alternativene. Den eneste forskjellen er at med 20 teiner over en måned ville hummerbestanden hatt lengre tid til å bygge seg opp igjen. Og det viktigste er jo nettopp det at vi bevarer hummerbestanden i landet, sier han.

Rognhummeren fredes

Han er med andre ord glad for at det nå er bestemt at rognhummeren fredes, slik at all hummer med rogn må slippes ut igjen i hele landet.

— Rognhummeren må fredes, og at minstemålet er blitt økt fra 24 cm til 25 cm er helt i orden, fastslår han.

- Høres fornuftig ut

En annen hobbyfisker som har fisket hummer i mange år, er Rune Blix fra Lillesand. Han har drevet med hummerfiske i rundt 20 år, og ser positivt på de nye bestemmelsene.

— Det nye vedtaket høres veldig fornuftig ut. Det er veldig viktig å bevare hummerbestanden, sier Blix.

Han tror ikke det at man nå har gått ned i 10 teiner per person har så mye å si for hummerfiskere flest.

— Når vedtaket om at man kun hadde lov til å fiske med 20 teiner kom for en del år tilbake tror jeg mange så på det som en slags magisk grense. Med det mener jeg at mange som tidligere ikke fisket med så mange teiner, gikk opp til 20 teiner bare fordi det ble satt som en grense. Folk gikk altså opp etter at reglene kom. Av den grunn tror jeg folk flest ikke har noe i mot at man nå kun kan fiske med 10 teiner, forklarer han.

- Ord må følges av handling

Men Blix mener økt kontroller er det viktigste som staten kan foreta seg.

— Staten må nå følge opp de nye bestemmelsene. Det nytter ikke at de tar med seg pressen på to turer i løpet av en sommer og viser at de tar 20 ulovlige teiner. Da er folk skremt i kanskje en dag, og så er de i gang igjen. De må vise at de også er der neste dag, og dagen etter. Tyvfiskere må skjønne at de blir tatt, fastslår han.

Les også:

61 anmeldelser for ulovlig fiske

Hummeren fredes i 11 måneder