LILLESAND: Under Arbeidstilsynets kontroll nylig var det flere utenlandske arbeidere som ikke kunne fremvise det lovpålagte ID-kortet, som skal forenkle kontroll og være en garanti for at lønns— og arbeidsforhold er i orden.

Fått frist - Vi er litt usikre på om lønnsforholdene er i orden hos dem vi møtte uten ID-kort og dette vil nå bli sjekket, sier regionsekretær Ole Jarl Madland i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Etter pålegg fra Arbeidstilsynet må arbeidsgivere til både tyske og ungarske anleggsarbeidere fremskaffe nødvendig lønnsdokumentasjon, slik at Arbeidstilsynet kan sjekke om den enkelte arbeider får riktig lønn. Fristen går ut denne uken.

— Når det gjelder ID-kort har vi til nå vært snille fordi det har vært produksjonsproblemer. Men nå strammer vi inn. De aktuelle firmaene fikk én måned på å skaffe ID-kort, sier Helgeland, som lover flere kontroller på E 18-anlegget.

Ifølge Kyrre Lian hos hovedentreprenør CJV E 18 foretar selskapet regelmessige vernerunder og kontroll av ID-kort.

— Tydeligvis har ikke kontrollen vår vært god nok, sier Lian.

Fant møkkete brakker

Under rundturen på motorveianlegget kom også Arbeidstilsynet over møkkete spisebrakker.

— Etter inspeksjonen har vi stilt krav til bedre rutiner for renhold av spisebrakkene, der også klær ble tørket, sier seniorinspektør Alf Helgeland i Arbeidstilsynet.

— Klær skal ikke tørkes der du spiser. Brakkeforholdene på E 18-anlegget var ikke tilfredstillende, sier regionsekretær Ole Jarl Madland i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Madland benyttet for øvrig inspeksjonen på anlegget til å orienter utenlandske anleggsarbeidere om deres rettigheter i Norge.