MANDAL: — Det er oppsiktsvekkende mange som bryter fartsgrensen på denne strekningen. Det er ikke noe sted på Agder som har tilnærmet like stor overskridelsesprosent, sier Bjart Gabrielsen, distriktsleder for UP på Agder og i Rogaland.

På hele Agder ble 260 sjåfører fratatt førerkortet for kortere eller lengre tid i fjor. Veien like vest for Kirkeheitunnelen i Mandal er stedet som drar statistikken mest opp. Her har 41 bilførere mistet lappen i kontroller siden oktober. Fartsgrensen på strekningen er 60, og bilister som kjører fortere enn 86 kilometer i timen blir fratatt førerkortet. Siden oktober har UP hatt seks-sju kontroller 200 meter vest for tunnelen. Høyeste fart som ble målt var 118 km/t.

— Resultatene er oppsiktsvekkende. Vi vet ikke hvorfor folk kjører så fort akkurat her. Nå skal vi ha et møte med Statens Vegvesen for å finne ut hva vi kan gjøre. På et eller annet tidspunkt må folk skjerpe seg, sier Gabrielsen.

Tiltak Tiltakene politiet og veivesenet vurderer er bedre skilting, fotobokser, kontroller eller fartsdempende striper i veibanen. Gabrielsen avviser at fartsgrensen på strekningen er satt for lavt.

— Kryssene på begge sider av tunnelen er ulykkesbelastet. Sjåfører som kjører over 60 km/t, kommer altfor fort inn i kryssene. Det har vært en dødsulykke i krysset vest for tunnelen, like ved der vi har hatt kontrollene, sier Gabrielsen.

Heller ikke politistasjonssjef Nils Olaf Holbek i Mandal forstår hvorfor bilistene kjører så fort i tunnelen.

— Hadde vi visst det hadde det vært greit. Det er selvfølgelig uheldig at folk kjører så fort, det øker risikoen for ulykker. Nå må vi finne ut hva vi skal gjøre med det, sier Holbek.

Merker ikke farten

Liv Falkum i Trygg Trafikk tror bilistene har for lite kunnskap om hva som kan skje når de kjører for fort.

— Forskjellen mellom 60- og 80 km/t kan være forskjellen mellom liv og død hvis du kjører i fjellveggen, sier Falkum.

Hun tror noe av årsaken til at folk kjører så fort er at de ikke merker farten selv.

— I moderne biler sitter du behagelig og isolert, og merker ikke at farten øker. Det gir en utrolig falsk følelse av trygghet og kontroll, mener Falkum.

25 flere sjåfører fikk førerkortet inndratt i 2006 enn året før. Den groveste fartsoverskridelsen sto en motorsyklist for, da han kjørte i 192 km/t i 80-sonen på Brokelandsheia i høst.

— Trafikkbelastningen i begge Agder-fylkene har økt de siste årene. Skal vi få ned antall ulykker må folk bli flinkere til å holde fartsgrensen, mener Gabrielsen.