OSLO: Helgevolden har ikke økt bare i hovedstaden. Også i Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand er det stadig farligere å ferdes ute i helgene.

Politiet i Trondheim og Kristiansand ser en klar sammenheng mellom økt rusbruk og vold.

I Kristiansand økte volden i fjor med 25 prosent fra året før. I Trondheim var det særlig økning av helgevold de tre siste månedene i fjor.

I Bergen økte den registrerte gatevolden fra 439 til 505 episoder fra 2005 til 2006. Det er en økning på 15 prosent. Mye av den grove volden skjer natt til lørdag og natt til søndag.

– Vi har hatt en stygg økning i alvorlig vold i bysentrum. Volden er blitt grovere, sier politioverbetjent Agnar Berland ved Bergen politistasjon til Vårt Land.

I Stavanger gikk tallet på voldsepisoder i sentrum opp fra 168 i 2005 til 199 i fjor, mens tallet på legemsfornærmelser, det vil si mindre grove episoder, økte fra 105 til 131. Også tallet på ordensforstyrrelser gikk opp i Stavanger.

– Volden må ned. Vi ser at mange går senere på byen, at de drikker mye, at de går fra utested til utested til de er så ruset at de blir nektet å slippe inn. De blir stående utenfor. Noen har lett for å komme i krangel med andre og har en lav terskel for å bruke nevene, sier visestasjonssjef Bengt Rode i Stavanger.