MANDAL: Skjenketidene blir som før i Mandal, det ble vedtatt torsdag kveld. Det vil si at skjenketiden slutter klokken 02.30, og ikke klokken 02.00 slik rådmannen foreslo. Det ble vedtatt med 19 mot 16 stemmer.

Dessuten gikk bystyret i stikk motsatt retning av hva både rådmann og driftsstyret ville, nemlig at matstedene som ikke serverer alkohol skal stenge klokken 02. Med 19 mot 16 stemmer vedtok man at disse to stedene kan ha åpent til klokken 04, en halv time lenger enn i dag.

Debatten varte i et par timer, der partiene var splittet i meningene. Bare Frp holdt fast på en liberal skjenkepolitikk, mens KrF ville det motsatte.

Redd

Torgrim Olsen (V) var redd for at innstramninger med skjenketidene vil virke mot sin hensikt, og at det ikke går an å sammenligne forholdene i Mandal med Kristiansand. – Vi foreslår at nåværende alkoholpolitiske retningslinjer skal gjelde videre, sa Olsen.

Inga Fjeldsgaard (Ap) ønsker en innstramning. – Jeg tror at byen er tjent med at vi gjør en omlegging, sa Fjeldsgaard. Hun mener at folk at bystyret manner seg opp og følger nabobyene der man også strammer inn skjenketidene.

Frps Åse Schmidt mente på sin side at Mandal skal stå i mot innstramningene som skjer i Kristiansand.

— Å tro at vi får mindre vold og problemer med å redusere skjenketida med en halvtime, det er ikke fornuftig, mente Hilde Witzø (SV). Hun fortalte på talerstolen at hun først ville ha den innstramningen som rådmannen har foreslått, men at hun nå hadde tvilt seg frem til at dagens skjenkepolitikk er mest riktig. – Vi må dessuten ta de som ikke følger regelverket bedre og slå ned på det, sa hun.

Ebba Fare Roksvold (H) mente derimot at rådmannens innstilling om å stenge skjenkingen klokken 02 er bra. – Rusproblemet i det offentlige rom er vårt anliggende, og er det vi skal gjøre noe med, sa hun. Roksvold mente dessuten at matstedene skal stenge før utestedene for hun tror disse er en magnet for de som vil lage bråk.

Rådmann Erik Hillesund mente at de endringene han har foreslått er helt marginalt. – Mandal vil fortsatt ha en svært liberal holdning til alkohol, sa han.

Åse Lill Kimestad (Ap) mente at Mandal har et betydelig problem når det gjelder vold i sentrum i helgene. – Samtidig med disse innstramningene, må det gjennomføres tiltak for bedre kontroll av skjenkereglene, sa hun og støttet rådmannens forslag.

Bedre vakthold

Kirsten H. Leschbrandt (H) trodde ikke at en innstramning vil hjelpe på for å dempe volden. – I stedet må det bedre vakthold til og strenge konsekvenser ved lovbrudd, sa hun.

Ordfører Alf G. Møll (Frp) sa denne debatten preges sterkt av øynene som ser.

– Det er hva man tror på, hva ser man. Og jeg tror ikke at strengere regelverk vil hjelpe på alkohol-konsumet. Lille Mandal kan uansett ikke gjøre noe, alkohol flyter i hele verden, sa han.