SONGDALENDRAPET

KRISTIANSAND: Den tiltalte tok ordet etter at prosedyrene var avsluttet. Da fortalte han at han hadde fått en slags forestilling etter at han var pågrepet om å ta kontakt med advokat Staff, selv om han da hadde den lokale advokaten Sveinung Johnsen som sin forsvarer.

Staff kom på besøk i fengslet og da ble tiltalte bebreidet og kritisert fordi han hadde forklart for mye til politiet om det som skjedde under drapet.

— Dette reagerte jeg sterkt på fordi jeg ønsket ikke å lyve til politiet, sa den tiltalte.

Han fikk senere advokat Anne Marstrander, som arbeider hos Staff, som sin forsvarer. Hun var forsvarer i tingretten. Senere ønsket tiltalte å få tilbake Sveinung Johnsen som forsvarer, men han er opptatt med en annen sak mens lagmannsretten nå behandler Songdalendrapet. Deretter skiftet tiltalte til advokat Knut Henning Larsen.

Tiltalte fortalte også i retten tirsdag at det ikke var hans hensikt at Elin Laursen skulle dø.

— Jeg ber til Gud hver kveld, og jeg har alltid familien i mine bønner. Og jeg ber fader vår før jeg sovner, fortalte tiltalte.

Tiltalte fortalte at han også hadde følt utrygg og usikker overfor de to rettsoppnevnte sakkyndige i saken. Den som han følte hadde fanget opp hans tilstand var psykiater Olav Espegren. – Det er han som har tegnet det mest korrekte bilde av meg, sa tiltalte.

De rettspsykatrisk sakkyndige har konkludert med at tiltalte ikke var psykotisk eller bevisstløs da han drepte ekskjæresten. Dermed kan han dømmes for sine handlinger. Espegren har konkludert med det motsatte og at tiltalte derfor ikke kan straffes.

Under rettsbelæringen fra lagmann Reidun Wallevik tirsdag mente hun at Espegrens erklæring om tiltaltes mentale tilstand hadde begrenset verdi. Juryen er ikke bundet av lagmannens vurderinger av bevisene. Hennes oppfatning er bare veilledende.

Juryen i lagmannsretten trakk seg tilbake for rådslaging om skyldspørsmålet klokka 11.20 tirsdag.