KRISTIANSAND: Det var om kvelden onsdag 21. juni i fjor at en 21-åring og en kamerat (21) fra Vennesla oppsøkte en mann på Evje og Hornnes. 21-åringen hadde hørt at kameratens stjålne motorcrosssykkel skulle befinne seg hjemme hos denne mannen. Det stemte — mannen hadde kjøpt motorcrossykkelen, selv om han visste at den var stjålet.

Mannen som hadde kjøpt sykkelen kom etter hvert hjem. Han nektet for at han visste noe om sykkelen. Deretter viste 21-åringen frem en halv meter lang kjetting han hadde funnet, og kameraten viste et avsaget dobbelt hagleløp.

Evjemannen oppfattet situasjonen som truende, og låste opp garasjen. Der stod sykkelen. Deretter slo kameraten til evjemannen i ansiktet med knytteneven og beordret ham til å hjelpe med å få sykkelen opp på en tilhenger de hadde med seg.

"Veldig, veldig skummel" Kameraten var imidlertid misfornøyd med sykkelens stand, og gikk inn i huset for å finne ting han kunne ta med seg som kompensasjon. 21-åringen ble igjen for å passe på evjemannen utenfor. Han holdt da en øks i hånda.

Kameraten og 21-åringen tok med seg flere gjenstander fra huset. Da de la sakene i bilen, viste kameraten frem en pumpehagle og sa at han ikke var redd for å bruke den. Bak i bilen lå også noen søppelsekker, og evjemannen ble dermed livredd for hva de to kunne finne på.

Ennå var de to ikke fornøyd, og krevde penger av evjemannen. Han fant frem bankkortet og ble med dem i bilen til nærmeste minibank. Der tok han ut 6000 kroner. evjemannen ble truet med at det ville komme noen andre til ham hvis han gikk til politiet.

"Veldig, veldig skummel," beskrev evjemannen situasjonen som i retten.

Erkjente seg ikke skyldig 21-åringen har tilstått forholdet, og forklarte i retten at han var med som kamerat og støttespiller. Han fortalte også at han hadde vært med på liknende innkrevingsoppdrag før. Han har også forklart at han var påvirket av hasj og amfetamin denne dagen. Han er tidligerer straffedømt tre ganger for vinnings- og narkotikaforhold.

Kameraten, som også er 21 år, erkjente seg ikke skyldig. Han er ikke tidligere straffedømt, men er bøtelagt en gang for narkotikalovbrudd.

Retten mente at det utover rimelig er bevist at de to er skyldige i simpelt ran.

21-åringen ble dømt til samfunnsstraff i 180 timer. Han må betale erstatning til evjemannen på 1000 kroner, og saksomkostninger på 4000 kroner.

Kameraten må sone syv måneders fengsel og fikk indratt haglen. Han må betale erstatning til evjemannen på 5000 kroner og saksomkostninger på 4000 kroner.