AGDER: — Europaveien er hovedpulsåren, og nå er det infarkt, sier Leidulf Nesgård.

Han er ordførerkandidat for KrF i Lyngdal. Sammen med Helge Sandåker (Aps ordførerkandidat i Marnardal) og Ole Magne Omdal (Sp-ordfører i Iveland) drar han nå i gang tidenes tverrpolitiske veiaksjon på Sørlandet.

De tre vil samle alle listetoppene ved høstens valg i de 30 Agder-kommunene til et møte i Kristiansand i løpet av våren. Til sammen et par hundre lokalpolitikere, deriblant de kommende ordførerne i landsdelen. På møtet skal politikerne etter planen møte samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp), som skal få merke den lokale utålmodigheten med europaveien. Deretter skal lokalpolitikerne legge en plan for veien videre.

- Må presse

  • Du må legge trykk bak et krav for å få noe til. Uten trykk får du i alle fall ikke gjennomslag, sier Omdal.

Som ordfører i en innlandskommune er hans kanskje nærmeste interesse veinettet på indre Agder. Men både Omdal og Sandåker vil gjøre sitt for å samle også innlandet bak kravet om en bedre stamvei.

— Også for oss i indre Agder er europaveien forferdelig viktig. Vi vil selvfølgelig kjempe videre for mer penger til det lokale veinettet, men stamveien må komme først, sier Sandåker.

Alle tre er innforstått med at en kamp for mer veipenger ikke kjempes over natten. Men de mener å ha gode argumenter på vegne av en landsdel som hittil ikke har stått lengst fremme i køen når veimidlene har blitt fordelt.

  • Senest i Aftenposten fredag kom det fram at samferdselsminister Navarsete ønsker å bygge en bro til en milliard kroner i sitt eget hjemfylke. Mens trafikken er langt større her nede, sier Nesgård.

— Du må presisere at akkurat det ikke kom fra meg, smiler Navarsetes partifelle Omdal.

— Men er ikke deres engasjement et resultat av at landsdelen aldri har hatt noen sterke samferdselspolitikere á la Navarsete eller Kjell Opseth?

— Nei, nå ser vi fremover og ikke bakover. Vi kritiserer ingen, sier Sandåker.

- Velkommen

De tre understreker at de vil samarbeide nært med aksjonen Bedre stamvei for Sørlandet, under ledelse av Knut Dannevig. Og Dannevig tar i mot all hjelp han kan få.

— Dette er veldig positivt. Jo flere som kjemper for de samme målene, desto bedre, sier Dannevig.

Han oppfordrer lokalpolitikerne til å kombinere kampviljen med en god porsjon tålmodighet.

— Det bevilges for lite til stamveien her i landet. Kampen for å få vår del av de knappe midlene er nærmest evigvarende, sier Dannevig.