KRISTIANSAND: — Vi har hentet inn omtrent alt det som eksisterer av bilder fra overvåkningskamera. Det begynner å bli ganske mye nå, men vi skulle gjerne hatt mer, sier etterforsker Leif Ove Saanum i Agder politidistrikt til fvn.no.

Mistenker at tyvene har bodd lokalt

Raidet gullsmed på under fire minutter

Etterlyser fluktbilen

Sjokkbrekk hos urmaker og gullsmed

Innbrudd for tredje gang

Slik skjedde brekkene:

Natt til onsdag 21. mai kjører det politiet tror er fluktbilen inn mot Kristiansand sentrum. Klokken 03.18 passerer bilen, en sort BMW 520, bomstasjonen på Grim, og setter kursen ned Vestre Strandgate. Bompasseringen skjer i underkant av fire minutter før sjokkbrekken blir gjennomført. Bilen svinger opp i Gyldenløves gate og stopper i nærheten av Markens gate.

I bilen sitter det etter all sannsynlighet fire personer.

(Saken fortsetter under bildet)

Benken: Denne benken ble brukt som rambukk under innbruddet av Askeland. (FOTO: Vegard Nekstad)

To av disse hopper ut av bilen, og setter seg inn i en annen BMW 5-serie som, sammen med en Nissan Primera, allerede er plassert i Gyldenløves gate omkring to døgn i forkant. Sjåføren kjører opp i Markens, tar til venstre og setter kursen mot gullsmeden Juvelen.

Her kjører sjåføren hardt inn i inngangsdøra. Mennene hopper så ut av bilen, og tar seg inn i butikken hvor de stjeler klokker og ringer for flere hundre tusen kroner.

Samtidig med dette hopper minst en mann ut av fluktbilen, og setter seg inn i den stjålne Nissan Primeraen. Føreren av fluktbilen kjører så opp til Markens gt, og svinger til høyre mot urmaker Askeland. Sjåføren snur bilen ved Bik Bok, og plasserer fluktbilen like ved Askeland. Her hopper en mann ut av BMWen, trolig sjåføren, og plasserer en benk inntil utstillingsvinduet.

I det benken er plassert kommer sjåføren i Nissanen kjørende i høy hastighet og smeller inn i benken slik at vinduet blir knust. Mennene tar seg så inn i forretningen.

(Saken fortsetter under bildet)

RAMBUKK: Denne BMWen ble brukt til å knuse døra på Juvelen. (FOTO: Vegard Nekstad)

Like etter kommer de to mennene, som har vært inne på Juvelen, krypende ut av forretningen, og går rolig ned mot fluktbilen ved Askeland. Dette har et vitne beskrevet overfor politiet.

Samtidig er gjerningsmennene på Askeland ferdig med sitt innbrudd, og setter seg inn i fluktbilen. BMWen kjører de to andre i møte, mennene setter seg inn og bilen kjører i høy hastighet opp mot Slottet.

Hele innbruddsraidet er over på i underkant av fire minutter.

Politiet har vært i kontakt med vitner som så deler av sjokkbrekkene. Gjennomføringen bar preg av planlegging og høyt presisjonsnivå.

(Saken fortsetter under bildet)

Øyenvitner: Øyenvitnene Aimee Fluer Stansfyeld og Mari Rommetveit Bækkevold observerte bilen gjerningsmennene stakk av i. (FOTO: Vegard Nekstad)

Flukten fra sentrum har trolig skjedd via sykkelstien som går under Vesterveien fra Slottet. Et vitne har forklart til politiet at hun så en bil komme kjørende opp fra undergangen like ved Shell på Gartnerløkka. Deretter kjørte bilen vestover mot E 39, men etter kort tid kom den kjørende tilbake samme vei. I rundkjøringen på Gartnerløkka svingte den opp mot riksvei 9. Vitnet har forklart at sjåføren ikke hadde tid til å kjøre rundt rundkjøringen, men tok en innersving før han fortsatte opp mot Grim.

— Vi antar at det er fluktbilen vitnet har sett, og at denne observasjonen er gjort like etter innbruddet, sier Saanum.

Bompasseringer

BMWen som politiet med stor sikkerhet mener er benyttet som fluktbil, ble stjålet fra Egshaugen i Kristiansand natt til tirsdag 20. mai denne uken. Politiet har gjennomgått loggen fra bomselskapet, og den viser at bilen har passert flere ganger fram mot sjokkbrekkene.

BMWen har kjørt inn til sentrum på følgende tidspunkt:

  • 20.05 Kl. 04.07 Passering ved bryggeriet

  • 20.05 Kl. 04.31 Passering ved Xstrata

  • 20.05 Kl. 06.53 Passering ved bryggeriet

  • 20.05 Kl. 16.46 Passering ved Xstrata

  • 20.05 Kl. 20.53 Passering ved Xstrata

Bomloggen viser dermed at tyvene kan ha kjørt bilen inn til sentrum for å drive rekognosering i forkant av sjokkbrekkene.

- Vi er veldig interessert i å komme i kontakt med folk som kan ha vært i sentrum av Kristiansand på noen av disse tidspunktene, understreker Saanum.

Bilen er ennå ikke funnet, noe politiet mener er underlig.

— Vi synes det er rart at bilen ennå ikke har dukket opp. Det er lite sannsynlig at tyvene fortsetter å kjøre denne bilen etter innbruddet, mener Saanum.

HAR DU TIPS? KONTAKT FVN.NO PÅ TELEFON 800 81 300 ELLER MAIL , ELLER POLITIET PÅ TELEFON 02800. Video:

Se video fra kort tid etter brekket

Sjokkbrekkene provoserer folk

— Vi frykter ikke sjokkbrekk