KRISTIANSAND: — Vi hadde et folkemøte for halvannet år siden som utviklet seg veldig negativt. Båttur var best denne gang, sier SVs Harald Hageland.

Hva som skal skje med de 350 sjøbodene som brukes som hytter, men er godkjent som lager/bod, kom ikke nærmere noen endelig avklaring på bøljan blå i går.

Utsetter

28. mai kommer formannskapet til å utsette saken fordi de borgerlige partiene vil vite mer. For eksempel vil de vite hva beboelse betyr.

Og hva er egentlig godkjent når bodeiere betaler både eiendomsskatt og har fått innlagt vann og kloakk og boden er godkjent med kjøkken og bad?

I Ap og SV rister man på hodet og synes saken er enkel: Politikerne må sørge for at folk bruker sine sjøboder til det de er godkjent som - bod/lager - ikke noe annet, akkurat som rådmannen har foreslått og som Fylkesmannen har sagt er det eneste som kan godtas. Alt annet vil Fylkesmannen underkjenne og sende til miljøvernminister Erik Solheim for avgjørelse.

— Flekkerøyfolk kan snakke om tradisjoner og slekt, men på finn.no leies sjøboder ut for 13.000 kroner uka - og utleie av et lager til beboelse er i hvert fall ulovlig. Vi kan ikke ha andre regler på Flekkerøy enn resten av kongeriket, sa Aps Trond Blattmann.

Kompromiss

Men i KrF, Høyre, Venstre og Frp ser man det ikke slik. Der jobber man nå med løsninger og kompromisser. Man ønsker både å komme sjøbodeierne i møte, men på en måte som hindrer at Fylkesmannen sender saken til Miljøverndepartementet for avgjørelse.

— Det er litt feigt hvis ikke bystyret selv løser denne saken, sier Høyres Inger Skeie Hansen, men sier det ikke betyr at hun deler rådmannens, Aps og SVs syn på saken.

— Jeg må få minne om at fylkesmann Oluf Skarpnes i sin tid sa at sporadisk overnatting i sjøboder er lov. Hvor går da grensen? Når vi i tillegg vet at kommunen har godkjent boder med både bad og kjøkken, blir ikke dette så lett som noen tror, sier KrFs Jørgen Kristiansen.

Tor S. Utsogn i Frp mener politikerne utilbørlig bryter inn i den private eiendomsretten når de blander seg i hva som foregår innvendig i et lovlig oppsatt bygg. Kan allmennheten bevege seg fritt utenfor en sjøbod, mener han det er «klinkende likegyldig» hva som foregår inni.

Høyres Cecilie Frivold mener det blir for dumt hvis sjøbodsaken til slutt koker ned til hvor mange overnattinger man kan tillate i et sjøbodlager.

— Derfor må vi sørge for at det som nå kalles ulovlig, blir lovlig, sa hun, mens «Maarten» tøffet forbi to rekker av sjøboder i Paulen.

SVs Harald Hageland tar alle forsøk fra de borgerlige partiene på det han mener er å uthule forbudet mot å bruke sjøboder til hytter, med stor ro.

— De borgerlige i bystyret kan gjøre hva de vil, vi har miljøministeren, lo han på båten i går.

Jørgens bu

Mest latter skapte likevel ordførerens kommentar da «Maarten» passerte Jørgen Kristiansens sjøbod på Geiderøya:

— Neimen, har du garnene utenfor boden, Jørgen. Er det ikke lager du har?