KRISTIANSAND: — Dette er helt urimelig. Vi kan ikke betale for en vare vi ikke får, sier Anne Synnøve Juel Sundsteigen, en av foreldrene som har barn i Skårungen naturbarnehage på Bragdøya.

I fjor vedtok bystyret i Kristiansand at foreldre til barn i barnehage skal betale kostpenger. Pengene kommer på toppen av den vanlige foreldrebetalingen. Kostpengene skal dekke utgiftene et måltid til barna i løpet av dagen.

Men i barnehager som Skårungen er barna ute hele dagen, og personalet har ikke anledning til å lage mat. Barna spiser nista de har med hjemmefra.

Alle må betale.

Ordningen med kostpenger trådte i kraft ved årsskiftet og foreldre skal betale fra og med januar. Kristiansand kommune regner med å få inn 1,46 millioner kroner ved å kreve inn kostpenger på 96 kroner måneden per barn. Det er allerede bestemt at kostsatsen skal økes til 145 kroner måneden neste år. Da vil kommunen få inn 2,21 millioner kroner i året på den nye avgiften.

Den økte betalingen er et av tiltakene for å spare penger innen barnehageetaten. Men forutsetningen for å få inn pengene er altså at alle foreldrene betaler. Barnehagekontoret har ikke planer om å gjøre noe unntak for foreldre som har barn i Skårungen naturbarnehage.

— For oss som har to barn i barnehagen vil det derfor si at vi må betale 2400 kroner i året for noe vi ikke får, sier Anne Synnøve Juel Sundsteigen

— Dette er en snikinnføring av økt foreldrebetaling, sier Gunn Wetrhus, en annen av foreldrene.

De to foreldrene legger til at de ikke har noe ønske om at det skal bli et mattilbud i Skårungen naturbarnehage. De synes det fungerer greit som i dag. Barnehageforeldrene forventer derimot at barnehageetaten enten gir dem fritak for betalingen, eller at politikerne griper inn slik at de slipper å betale.

Samme tilbud.

Ifølge barnehagedirektør Nina Gjærum Reinhardt kommer det ikke til å bli gjort noe unntak for foreldrene til barna i Skårungen barnehage. Hun sier at en av konsekvensene av å ha barna i denne barnehagen er at de ikke får servert mat.

— Men foreldrene har selvsagt anledning til å gjøre seg bruk av de andre tilbudene vi har, sier Reinhardt.

Hun legger til at selv om det ikke blir servert mat i barnehagen, så har barna der andre tilbud de andre ikke har. Som for eksempel at de hver dag tar båten ut til Bragdøya.

— Så totalt sett er dette et bra tilbud.

Skårungen naturbarnehage har heller ingen planer om å innføre mat.

  • Da må vi forandre tilbudet vårt, og det ønsker vi ikke å gjøre, sier Eva H. Gjersvold i Skårungen naturbarnehage.