KRISTIANSAND: Den totale nedgangen i forbrytelseskriminalitet er likevel på 4,9 prosent.

— Vi er meget hardt presset. Vi opplever at ressursene ikke er tilpasset de forpliktelsene vi har og de forventninger et moderne samfunn har til sitt politi. Til tross for dette har vi fått gode resultater der vi blir målt, sier politimester Bjørn Hareide.

Onsdag la Hareide frem sin årsrapport for 2006 Agder politidistrikt.

Barn og unge

I 2006 har politiet hatt 619 såkalte bekymringssamtaler med barn og unge, mot 437 i 2005. Politimester Bjørn Hareide mener disse bekymringssamtalene med de unge er en av grunnene til nedgangen i kriminaliteten i fjor.

— Etter liv og helse har vi prioritert arbeidet med å hindre barn og unge å etablere en kriminell livsstil, sier Hareide.

Volden øker likevel med 10 prosent fra foregående år, med 994 anmeldte voldssaker. Politidistriktets målsetting var at disse sakene ikke skulle overstige 850. Målet med ungdomssamtalene er at antall førstegangsregistrerte unge lovbrytere mellom 15 og 18 år ikke skal overstige 250. I 2006 havnet likevel 283 15-18-åringer i denne statistikken.

Lærdom fra nazimiljøer Bekymringssamtalen er et resultat av Oslopolitiets bekjempelse av et høyrekstremistisk miljø på Nordstrand i Oslo i perioden fra 1995-1997, og samtaler som i den forbindelse ble gjennomført med unge høyreekstremister og deres foreldre.

Konseptet rundt samtalene er utarbedet av forebyggelsesavdelingen ved Manglerud politistasjon, og i 2000 fikk justisdepartementet innsyn i saksmaterialet. Etter at forskningsavdelingen ved politihøyskolen i Oslo hadde arbeidet fram en rapport om de gode virkningene slike samtaler fikk, ble det i Stortinget besluttet av dette konseptet skulle tas i bruk av samtlige politidistrikt.

Samtalene med de unge i "risikosonen" er et viktig element i arbeidet med å få foreldre på banen.

Færre vinningsforbrytelser

Agderpolitiets årsrapport for 2006 viser videre at oppklaringsprosenten for forbrytelsessaker er 40,7 prosent, "godt over landsgjennomsnittet" . Prosenten har ligget jevnt rundt 40 prosent de siste årene, men har vært langsomt synkende siden 2001, da den lå på 46 prosent.

Politiet har færre saker på pulten sin, rapporten viser en nedgang på 9,1 prosent i antall vinningsforbrytelser på Agder. Annen type kriminalitet går også ned, registrert forbrytelseskriminalitet viser 4,9 prosent færre saker enn i 2005. Forseelseskriminaliteten er økende, med 4,7 prosent flere forseelser enn i fjor.

— Dette er på mange måter ønskelig, fordi det viser politiets aktivitet, argumenterer politimesteren.

Ifølge Agder politidistrikt er det på Sørlandet avdekket flere familievoldsaker enn i noe annet politidistrikt, nest etter Oslo.