FROLAND: Klokken 15.30 opplyste operasjonsleder Ove Austenaa ved Agder politidistrikt at det har oppstått en ny kraftig brann i Froland. Den skiftende vinden fortsetter å skape massive problemer for brannmannskapene på stedet.

— Ingenting er under kontroll, og Birkenes brannvesen er nå på vei for å slukke en ny brann ved Ytre Lauvrak, sier Austenaa.

6000 mål er utbrent i området rundt Mykland sentrum, og det brenner fortsatt friskt flere steder. Nye branner oppstår kontinuerlig, og brannvesenet sliter med å få kontroll på spredningen.

— Brannen sprer seg på alle fronter, og vi klarer ikke å holde følge. Vi håper nå på at vinden løyer, slik at de fire helikoptrene vi har i lufta kan få gjort sitt, sier brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen til fvn.no i 16-tiden.

Kongsvik anslår at brannen kunne vært stoppet i løpet av et par timer, hvis helikopterpilotene hadde hatt gode arbeidsforhold. Den massive røykutviklingen gjør at sikten er svært dårlig, og bidrar til å gjøre slukningsarbeidet enda vanskeligere.

Forsøker å redde bolighus

Onsdag ettermiddag konsentrerte brannvesenet seg fremdeles om å hindre brannen fra å nærme seg det bebygde området i nærheten av Mykland sentrum.

— Det er ikke umiddelbar fare for at det skal ta fyr i bebyggelsen, men vi ser helst at vinden løyer slik at vi får bedre kontroll, opplyste innsatsleder Arne Hurvenes på en pressekonferanse klokken 12.00 onsdag.

Han er ikke i tvil om at de står overfor en katastrofal situasjon.

— Det er vanvittig tragisk, sier han.

Ifølge Hurvenes beveget brannen seg i formiddag i nordøstlig retning, mot Valle og Åstveit i Mykland. Her jobber brannvesenet fremdeles med intenst med å redde 10-12 bolighus fra flammene.

— Der er det ganske heftig akkurat nå, opplyste Hurvenes klokken 12. Klokken 16 var situasjonen omtrent uforandret.

49 evakuert

Sprer seg ukontrollert

20 hytter tatt av flammene

— Får ikke hjelp av nedbør

Video:

Se video:

— Brannen fortsatt ikke under kontroll

Mistet hytta i brannen

Brannheltene står på

BRANN: Det oppstår stadig nye branner i området rundt Mykland sentrum (merket på kartet). Onsdag kjempet brannvesenet langs Åstveitveien ved Røyseland for å redde 10-12 bolighus. Foto: KystAtlas. 49 personer evakuert

Tirsdag kveld var det fare for at bebyggelsen i Mykland ville bli rammet av brannen, som oppstod sørøst for sentrum. Blant annet var mannskapene lenge redd for at kirka ville ta fyr.

49 personer ble evakuert i går kveld. Disse er innlosjert på leirstedet Eikely på Frolands verk. De blir nå ivaretatt av personell og kriseteam fra Froland kommune.

— Alle har det etter forholdene bra. Enkelte har vært tilbake for å hente noen gjenstander, men alle er nå ute av området. sier Hurvenes.

På pressekonferansen bekreftet Hurvenes at årsaken til brannen er gnister fra en anleggsmaskin.

6000 mål utbrent

Mellom 60-70 mann fra brannvesenet, Sivilforsvaret og Heimevernet deltar i slukkingsarbeidet. Ved 12-tiden ankom to helikoptre fra Forsvaret, slik at det nå er fire helikoptre i gang med slukkingen.

Beregninger gjort av brannvesenet onsdag formiddag viser at et område på rundt 6000 mål er fullstendig utbrent.

— Dette er et røft anslag, men det er slik det ser ut foreløpig, sier Kongsvik.

Kongsvik har ikke oversikt over hvor mange hytter som har gått tapt, men et område hvor det ligger rundt 20 hytter skal være fullstendig utbrent.

— Vi har ikke vært inne i området ennå, derfor vet vi ikke det nøyaktig antallet, sier han.

Brannvesenet har foreløpig ikke rekruttert frivillige i arbeidet med slukkingen.

— Det er et farlig arbeid, og foreløpig har vi ikke ressursproblemer, opplyser Kongsvik.

Strømproblemer med telenettet i området gjør heller ikke arbeidet lettere. Knutepunktet Vorehei i Froland, som er knutepunkt for Åmli og Froland, er uten strøm. Det gjør at mobil- og datanettet er rammet.

Det skal nå flys inn aggregater til Vorehei for å ordne opp i problemet. Ved 14.30-tiden var store deler av mobilnettet nede i området.