KRISTIANSAND: Hestebutikken Horze i Sørlandets travpark fikk nye eiere 1. september, og var i ferd med å fylle opp både lageret og butikken da bygningen brant ned natt til torsdag.

— Jeg kan ikke si en eksakt sum, men det var enorme verdier som gikk tapt i brannen. Det har aldri vært så mye varer i butikken som før brannen startet. Dette er helt forferdelig, sier fungerende daglig leder Elisabeth Svendsen til fvn.no.

Ukjent brannårsak

Fredag formiddag var hun på brannstedet sammen med takstmann. Også politiets krimteknikere undersøkte tomten fredag, uten å kunne fastslå en brannårsak.

— Vi konkluderer med at det er ukjent brannårsak. Vi har ikke klart å finne noe spesielt, sier krimtekniker Gunstein Kallhovd.

Brannen ble oppdaget av en trailersjåfør som var på Ikea-tomten like før midnatt natt til torsdag. Vedkommende varslet brannvesenet, men da mannskapet kom til stedet var bygningen overtent.

Ingen personer kom til skade, men både hestebutikken og lagertilbygget ble totalskadet.

— Noen blikkplater og hestesko lå igjen. Det var ingenting å hente der, sier Kallhovd.

- Helt ubeskrivelig

Daglig leder Elisabeth Svendsen ble tilkalt da det brant. Hun har jobbet seks år i butikken, og synet hun ble møtt av var ifølge henne selv helt uvirkelig.

— Det var ubeskrivelig. For meg som har jobbet så lenge i butikken, er det også et mentalt aspekt med det hele. Dette er veldig, veldig trist, sier hun, og medgir at hun ikke har noen formening om brannårsaken.

TOTALSKADET: Verken personer eller hester kom til skade i brannen, men både hestebutikken og lagertilbygget ble totalskadet. (Foto: Vegard Nekstad)

— Brannen startet helt innerst i butikken, hvor det bare var hestesko. Det var et rart sted det begynte å brenne, men jeg har ingen idé om hvorfor, sier Svendsen.

Urolige hester

Også daglig leder i Sørlandets travpark, Kjetil Olsen, ble tilkalt under brannen. Bare ti meter unna hestebutikken stod 19 hester i en stall. Ingen av hestene ble skadet i brannen, men Olsen forteller om noen dramatiske minutter etter at han fikk meldingen.

— Jeg fikk beskjed om å komme fordi det brant i et bygg i travparken. Det var uklart hvilket bygg, og med tanke på alle stallene som er i området, var det en ekkel melding å få. Men heldigvis gikk det bra med hestene, sier Olsen, som selv så til at de 19 hestene i nabobygget hadde det bra.

— Vi var heldige med vindretningen, som gikk parallelt med stallen. Hestene var urolige, og stilte seg med rumpen mot vinduet. Men det kom minimalt med røyk inn i stallen, forteller han.

Vil bygge nytt

Foreløpig er det uklart hva som skjer med hestebutikken. Eierne har hatt ønske om å bygge ny, større butikk i området, og inntil videre har Sørlandets travpark tilbudt dem å låne et erstatningslokale slik at de kan starte opp igjen rimelig kjapt.

— Butikken er viktig for oss, spesielt i forbindelse med løpsdag. Hvis noe blir ødelagt, har folk mulighet til å skaffe utstyr i butikken, sier Olsen.