KRISTIANSAND: — Jeg synes det er kjempetrist at tilleggskostnadene har kommet. Det er en genuin vilje på tvers av hele sykehuset på å gå i balanse, de interne utgiftene går nesten etter budsjett. Det er økte utgifter på transport og gjestepasienter som gjør at sprekken blir så stor, sier administrerende direktør Jan Roger Olsen ved Sørlandet Sykehus HF.

Se video Drosjesprekk på 17. mill.

Olsen betegner drosjeutgiftene som en kjempeutfordring for sykehuset. Hvis utviklingen fortsetter, vil utgiftene til pasientreiser blir på over 25 millioner kroner i løpet av 2008. Til neste år anslår Olsen at utgiftene vil bli 30 millioner kroner mer enn budsjettert.

En drosjeavtale som ble reforhandlet i januar i år har gitt voldsomme ektrautgifter for sykehuset. Etter å ha hatt en god avtale, må de nå kjøre etter ordinære takster. Det har blitt brukt over 17 millioner kroner mer enn budsjettert på pasientreiser hittil i år. Også pasienter som velger andre sykehus for behandling fører til ni millioner mer en budsjettert i utgifter.

— Jeg håper at vi får til en bevisstgjøring om at unødig bruk av drosje fører til at penger som hadde gått til helsetjeneste nå går til transport. Drosjeutgiftene kan få konsekvenser for behandlingstilbudet vårt. 70 prosent av kostnadene kommer fra reiser til og fra primærleger, og er dermed ikke noe vi kan styre direkte, sier direktøren.

- Ber pasientene dele drosje

I et intervju med fvntv fredag sier Olsen at de vil se på mulighetene til å frata primærlegenes mulighet til å rekvirere drosjer til pasientene. Konsekvensen blir at pasientene må ta direkte kontakt med sykhuset når de trenger transport.

— Vi må få ned antall biler som tas i bruk, sier Olsen til fvntv.

Det betyr at flere pasienter vil bli nødt til å dele drosje frem og tilbake til sykehuset, og at flere blir henvist om å bruke andre transportmidler. Olsen strekker ut en arm til pasientene, og ber om forståelse og samarbeidsvilje.

— Pasientene vil nok oppleve sykehusets servicetilbud som dårligere, og vi vil forsøke å ordne det slik at alle nødvendige prøver blir tatt i løpet av en dag, sier han.

138 millioner i underskudd

I mai startet Sørlandet sykehuset en egen helsebuss til Oslo, for å få ned kostnadene til flyreiser.

— På mange måter er det en mer behagelig måte å reise på, siden du slipper innsjekking og bytte av transportmidler, sier Olsen.

Siden tilbudet er såpass nytt, har ikke sykehuset tall på helsebussens kostnadsbesparende effekt.

Til sammen har sykehuset 138 millioner kroner i underskudd til nå i år, 32,5 millioner kroner mer enn budsjett.