AGDER: Mannen, som nå er dømt til en tre og et halvt år lang fengselsstraff, giftet seg med kvinnen i 1995. I 1996 fikk mannen et "nytt religiøst livsinnhold", og bestemte seg for å utdanne seg som forkynner. Han hadde i den forbindelse kontakt med en menighet i Vest-Agder, og bodde også på stedet.

53-åringen jobbet i tiden etter dette ved flere institusjoner drevet av det norske baptistsamfunnet. Fra 2000 jobbet han som forkynner.

I 2002 ble mannen og kvinnen separert. Det var først da kvinnen gikk til politiet og fortalte at mannen hadde vært voldelig mens de hadde vært gift. Det var på dette tidspunktet vanskelig for kvinnen å la seg avhøre om hendelsene. Derfor, samt at saken først ble henlagt, men senere gjenopptatt, har behandlingen tatt lang tid.

Hadde ikke fortalt at han var gift Første voldtekt skjedde i 1996. Kvinnen skulle hjelpe mannen med en arbeidssøknad, men han ble sint fordi hun skrev feil. 53-åringen slang henne over et skrivebord, presset henne ned og voldtok henne, selv om hun protesterte.

Han skal ha uttalt "at det var like greit hun gjorde det hun kunne best".

Neste voldtekt skjedde fire år senere. Kvinnen besøkte da mannen på hans arbeidssted ved en institusjon drevet av baptistsamfunnet. Hun snakket med pastoren på stedet, og han ble overrasket da hun fortalte at hun var gift med 52-åringen, fordi ektemannen ikke hadde fortalt dette. Pastoren skal ha blitt forskrekket over mannens oppførsel etter det kvinnen fortalte, og han skal ha uttrykt overfor kvinnen at han ikke lenger ville hjelpe mannen å utdanne seg til forkynner.

Da den kommende forkynneren hørte hva kona og pastoren hadde snakket om, ble han svært sint. Han voldtok kona da i en campingvogn, selv om hun forsøkte å gjøre motstand.

Ville trekke gardinene fra Høsten 2000 eller 2001 skulle ekteparet reise på tur sammen. Kvinnen var syk på turen. Men mannen ønsket samleie med kvinnen, og gjennomførte dette på tross av at hun også denne gangen protesterte.

Senere på turen overnattet paret i en campingvogn ved en bensinstasjon. Mannen skal da ha fortalt kona at han hadde tenkt å kjøpe en buss og drive evangelisering i Russland. Forkynneren hadde sagt at de kunne tjene millioner på dette.

Da hadde kvinnen ledd og sagt at de ikke kunne tjene pengene sine på en sånn måte. Mannen hadde så blitt sint og lagt henne ned på campingbordet. Mens han voldtok henne, skal han ha sagt at han ville trekke gardinene fra vinduet slik at folk ved bensinstasjonen kunne følge med.

Todelt personlighet

Mannen har forklart at han synes de to hadde hatt et godt ekteskap, og nektet for å ha voldtatt kvinnen. Han mente kvinnens forklaring var motivert av at hun ville hevne seg på ham på grunn av at ekteskapet tok slutt og at de var uenige om økonomien. Retten trodde ikke på hans versjon.

Kvinnen har hatt store problemer med å forklare seg fordi hun har vært sterkt preget av det som har skjedd. Hun har sagt at årsaken til at hun anmeldte sin eksmann var at hun ville legge hendelsene bak seg og forhindre at mannen gjør det samme mot andre kvinner.

Flere vitner har forklart at mannen hadde en todelt personlighet. Han skal ha vært svært oppsatt på å "omvende" andre og hadde et negativt kvinnesyn basert på hans fortolkning av bibelen.

Kvinnen har fått invalidiserende angst som følge av de voldelige hendelsene i ekteskapet, og har problemer med å ordne vanlige ting. Flere vitner har også observert at mannen har vært voldelig mot henne, og at hun har hatt blåmerker.

Må betale oppreisning I formildende retning la retten vekt på at det har tatt lang tid å etterforske saken. I skjerpende retning vektlegges blant annet at handlingene skjedde på smertefulle og ydmykende måte, og at handlingene ble begått av en person kvinnen hadde tillit til og var glad i.

Den 53 år gamle mannen ble i Kristiansand tingrett dømt til fengsel i tre år og seks måneder, men ett år og seks måneder ble gjort betinget. Han må også betale 100.000 kroner i oppreisning til kvinnen.