VIDEO: Hør historien om hvordan Wiik ble funnet og observert på Superspeed

KRISTIANSAND: Pågripelsen skjedde på kaia i Kristiansand klokken 15.58. Terje Wiik kom kjørende i land fra danskeferja Superspeed i en eldre Opel Senator. To sivile spanere ventet på den dømte giftmorderen.

Foto: Vegard Nekstad

Wiik var alene i bilen da han ble pågrepet.

KJØRES VEKK: Her blir Terje Wiik kjørt vekk av spanere fra politiet etter at han ble pågrepet på Hampa i Kristiansand. FOTO: KJARTAN BJELLAND Foto: Kjartan Bjelland

— Politiet observerte bilen da han kom kjørende i land. Pågripelsen skjedde helt uten dramatikk, sier operasjonsleder Frank Solås ved Agder politidistrikt til fvn.no. Satte seg i baksetet

Da spanerne så den 61 år gamle mannen, løp de om lag femti meter bort til bilen. Wiik gikk frivillig ut og satte seg inn i baksetet.

Den ene politimannen satte seg inn i baksetet sammen med Wiik, mens den andre tok plass bak rattet.

61-åringen var iført den samme røde allværsjakken som politiet har etterlyst ham i. Da han var pågrepet, prøvde han å skjule seg ved å sige ned i baksetet.

På grunn av lang kø med biler som var på vei ut av danskeferja, tok det noe tid før bilen kunne kjøre framover. Han ble etter hvert brakt til arresten ved Kristiansand politistasjon, men det er usikkert hvor lenge han skal sitte der.

Den 61 år gamle mannen uteble fra soning på Ila fengsel forrige fredag. Han kom ikke tilbake til fengselet etter permisjon, og politiet har siden da lett etter ham.

Tilbake til fengselet

Wiik skal overlates til Asker og Bærum politidistrikt, som har hatt ansvaret i aksjonen for å finne den etterlyste mannen.

— Hvis de skal komme og hente ham i Kristiansand, vil det ta noe tid før de er her. Men hvis vi har ressurser til å kjøre ham et stykke på vei, vil det skje rimelig kjapt, sier Solås.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UTEN DRAMATIKK: Terje Wiik satte seg frivillig inn i baksetet. (Foto: Vegard Nekstad)

Mannen skal etter planen tilbake til fengselet i Oslo.

— På et eller annet tidspunkt skal han fraktes tilbake til Ila fengsel, sier Marlow Grandalen, operasjonsleder ved Asker og Bærum politidistrikt, til fvn.no.

Dømt for giftmord

Wiik ble i 1999 dømt til fengsel i 21 år for overlagt drap på Inger Lise Bakken i Trondheim. Han forgiftet sin nabo og ekskjæreste med thallium ved minst tre tilfeller.

Politiet i Asker og Bærum, som har ledet etterforskningen, bekreftet til fvn.no like før pågripelsen at mannen var i ferd med å bli pågrepet av tjenestemenn fra Agder politidistrikt på kaia i Kristiansand. To politipatruljer og flere sivile patruljer var til stede på kaia da Wiik kom til Norge fra Hirtshals.

Fikk beskjed om at han var om bord

Etter det fvn.no kjenner til, var det mannskapet om bord på Superspeed som samarbeidet med politiet i forbindelse med pågripelsen.

Agder-politiet fikk klokken 12.19 beskjed fra Asker og Bærum politidistrikt om at Wiik var om bord på Superspeed.

Ferja gikk fra Hirtshals klokken 12.15.

PÅGREPET: Dette bildet ble tatt av Terje Wiik i Oslo da han søkte om pass torsdag 10. september. (Foto: Politiet)

— Det ble opprettet kontakt med ferja og ansatte der. Vi var rimelig sikre på at han var om bord. Deretter var det bare å vente, sier Solås.De ansatte på Superspeed skal ikke ha kontaktet eller gjort noe mot den etterlyste som viste at de visste hvem han var.

Ville vende tilbake

Wiik skal etter at han forsvant ha reist til Frankrike og Strasbourg, angivelig i et forsøk på å få behandlet den ti år gamle drapsdommen i Menneskerettighetsdomstolen der.

Ifølge opplysninger skal Wiik ha vært syk i Tyskland og oppsøkt lege. Han har vært i kontakt med ansatte ved Ila fengsel og sagt at han ville vende tilbake til soningen. Han hadde imidlertid gitt den samme beskjeden flere ganger de siste dagene, men hadde fremdeles ikke vist seg inntil han ble pågrepet i Kristiansand.

Wiik har vært ettersøkt både nasjonalt og internasjonalt via Interpol i Europa.

- Unødig mye hysteri

Han hadde permisjon fra onsdag 9. og skulle ha vært tilbake i fengselet fredag 11. september. 24 ganger har han hatt slike permisjoner uten problemer.

Ifølge Wiiks forsvarer, advokat John Christian Elden, var han på vei tilbake til fengselet frivillig.

— Det har han gitt uttrykk for hele tiden. Sånn sett har det kanskje vært unødig mye hysteri, i forhold til at han bare har vært borte en uke lenger enn ved de forrige 24 permisjonene, sier Elden til Aftenposten.no.

— Han har nå ytterligere understreket at han i dag ikke er noen farlig mann, selv om det for ham, som for alle andre, er idioti å innvilge seg selv forlengelse av permisjon, sier forsvareren.

Wiik skal imidlertid ikke selv ha meldt seg for politiet.

FRA DANMARK: Terje Wiik kom med Superspeed fra Hirtshals til Kristiansand. Foto: ARKIVFOTO