ISRAEL: - Det kom noen røykgranater, men det roet seg ganske fort. Det var jo litt dramatisk, sier Harald Sødal, som legger til at ingen ble skadet.

To busser med 53 deltakere fra Stiftelsen Arkivets venner hadde vært til Ramallah i palestinsk område da de på vei tilbake ble nære vitner til trefningen ved 16.30-tiden.

Så Arafats grav

— Vi hadde sett på Arafats grav. På vei gjennom grensen på vei tilbake til Jerusalem kastet palestinsk ungdom stein mot grensepasseringen. Israelske soldater skjøt tåregranater tilbake. Vi kunne knapt se ungdommene, og så ingen ble skadet. Det var ikke alvorlig for oss. Vi ble tilskuere. Det vi kunne risikert var å få en stein mot bussen, sier informasjonsansvarlig Stein Christian Salvesen ved Stiftelsen Arkivet.

Følget ble ifølge Sødal loset trygt gjennom av politiet.

— Vi hadde sikkerhetsvakter i egne biler foran våre to busser. Vi ble raskt loset gjennom, og det hele var over på under ti minutter, sier Salvesen.

Reisefølget avslutter en elleve dagers lang reise til Jordan, Egypt, Israel og palestinske selvstyreområder. Gruppen besøkte også Norges representant i det palestinske området, Tor Vennesland i Ramallah.

Spent stemning

Tirsdag kveld var reisefølget til mottakelse i Venneslands residens i Jerusalem, og senere om kvelden busset følget videre mot Tel Aviv.

— Noe av reisens innhold og misjon har vært å se konflikten fra begge sider, sånn sett var dette interessant, sier Salvesen.

De siste dagene har situasjonen i området vært spent etter israelsk politi har stengt tilgangen til noen av islams helligste steder. Søndag støtte politiet sammen med demonstranter nær Al-Aqsa-moskeen.

Mellom 150 og 200 demonstranter kastet stein mot politifolkene, som svarte med å bruke tåregass og vannkanoner. Ni personer måtte til behandling for lettere skader, ifølge NTB.