AGDER: Fylkesmannens elgrådgiver, Lars Erik Gangsei, mener det er alt for mange elg i skogene i Aust-Agder. Det er for lite mat og derfor bør stammen nærmest halverese, mener han.

— Stammen har med sikkerhet Norges dårligste bestandkondisjon. Sannsynligvis er den også verdens dårligste, men det kan finnes lokale steder det er skralere stamme. Disse er i så fall ikke kjent for meg, sier utmarkskonsulent Lars Erik Gangsei i Faun Naturforvaltning til Agderposten.

30 kilos forskjell på kalver

Seniorforsker Erling Johan Solberg i Norsk institutt for naturforskning bekrefter overfor VG Nett at elgene er skralest i sør. For mens slaktevekten på en gjennomsnittlig kalv ligger på rundt 50 kilo her på Sørlandet, er det tilsvarende tallet i Troms rundt 80 kilo.

Solberg tror grunnen til de store forskjellene er "antall dyr per kvalitetsbeite", i tillegg til at det kan være noen genetiske faktorer.

— Vi tror det er litt komplekst, men mest fordi det har vært veldig mye elg på Sørlandet. Dette har medført stor konkurranse om maten, sier han.

Tror på bedring

— Men de siste årene er bestanden redusert, og det er grunn til å tro at de får det bedre, mener viltforskeren.

25. september innledes elgjakta i deler av Norge. I oktober følger resten av landet etter. Jakten varer utover høsten. Rundt 60.000 jegere vandrer til skogs for å få skogens konge på skuddhold. Nærmere 40.000 elg skal felles.