KRISTIANSAND: Onsdag morgen er det lang kø både av biler og lastebiler på kaiområdet i Kristiansand. Fvn.no teller omlag 130 kjøretøy på området, og minst 50 mennesker står i kø for å få hjelp ved ferjeselskapenes serviceskranker.

— De ansatte her ser ut til å få en stri tørn i dag, rapporterer fvn.nos utsendte.

Høy sjø gjennom hele dagen

Meteorologisk Institutt, og vakthavende meteorolog Per Egil Haga, melder onsdag formiddag om minst fire meter høye bølger i Skagerrak.

— Det er et minimum. Innimellom kommer det også såkalte bråttsjøer som kan være halvannen gang høyere enn dét, sier Haga.

Fortsatt blåser det sterk kuling langs kysten av Vest-Agder. Man har har ingen observasjoner som er rapportert inn fra havet, men meteorologen sier det erfaringsmessig blåser like kraftig over hele Skagerrak.

— Nå ser det ut til at det verste er overstått i denne omgang. Lavtrykket som har skapt den kraftige vinden i Skagerrak ligger nå over sør-Sverige. Det beveger seg stadig lenger østover, samtidig som det også er i ferd med å svekkes, sier Haga.

Han venter likevel kraftig vind og relativt høye bølger over Skagerrak gjennom hele dagen.

— Først i kveld vil bølgene trolig være nede i omlag én meter, sier Haga.

Ondag formiddag sier linjedirektør Odd Grønberg til fvn.no at man sikter seg inn på å gå fra Kristiansand etter ruta klokka 16.30 onsdag ettermiddag.

Kansellerte allerede går kveld

Sent tirsdag kveld ble det klart at ingen av ferjerederiene klarer å gå som planlagt på ruten mellom Kristiansand og Hirtshals onsdag morgen.

Tirsdag ble flere ferjeavganger stoppet av uværet - les mer her.

Etter planen skulle Fjord Lines båt, "Fjord Cat", gått ut klokka 08.45. Tirsdag kveld melder rederiet om at avgangen er innstilt på grunn av dårlig vær.

Foto: Lars Martin Gimse (MMS) Foto: Lars Martin Gimse (MMS)

Refunderer billetter

Gjestene som allerede har betalt billetten kan velge om ombooking til senere Fjord Line-avgang eller få refundert billettprisen, opplyser rederiet på sine nettsider.

Returavgangen fra Hirtshals til Kristiansand klokka 11.45 er også innstilt. Skipet lå ved midnatt til kai i Kristiansand. Det samme gjorde også Color Lines "Superspeed 1".

Fjord Lines ruter fra Hirtshals til Bergen og Stavanger blir også forsinket som følge av uværet.

Flere skip rammes

Color Line innstiller også avgangen med Superspeed 1. Skipet skulle forlatt Kristiansand klokka 08 og returnert fra Hirtshals klokka 12.15. Begge avgangene er nå innstilt, men det er ikke klart om ettermiddagsavgangene berøres.

Søsterskipet "Superspeed 2" skulle forlatt Hirtshals klokka 22.15 og gått til Larvik. Denne avgangen ble heller ikke gjennomført. Værforholdene stopper også Color Lines avgang mellom Strømstad og Sandefjord som skulle gått sent tirsdag kveld med skipet "Bohus".

Tar tid før det minker

— Det er observert sterk kuling. Vinden har en sørvestlig retning, men det ventes vestavind i løpet av natta. Vinden ventes å være like sterk gjennom natta, men minker nok utover dagen. Det kan ta litt tid før den minker, sier meteorolog Siv Dearsley ved Meteorologisk institutt, til fvn.no ved 00.20-tiden.