KRISTIANSAND: Tre uker før han fikk denne dommen, ble 29-åringen dømt til ti måneders ubetinget fengsel for vold og narkotikaforbrytelser.

Foruten våpentyveriet ble 29-åringen dømt for flere tyverier, helerier, kjøring i ruspåvirket tilstand, narkotikaforbrytelser og overtredelser av våpenloven.

Mannen er tidligere straffedømt fem ganger, for det meste for vold og nartkotika. Han er bøtelagt fire ganger, og har vært rusmisbruker siden han var 14-15 år gammel.

Ifølge rettens fremstilling av våpentyveriet hadde tiltalte og en kompis natt til 12. juli gjort innbrudd i bolighsuet i Iveland ved å «bryte opp inngangsdøren med et brekkjern eller skrujern. Tiltalte og kameraten hadde tidligere på dagen vært ved boligen og lånt bensin av huseieren som påskudd for å rekognosere på stedet. Tiltalte hadde fått i oppdrag å skaffe våpnene mot å slette gjeld og han visste på forhånd at det var en stor andel våpen i boligen. I kjelleren i boligen fant de våpenskapet og forsøkte både å bruke et brekkjern på skapet og velte det uten å få det opp. Tiltalte har forklart at han også skjøt i skapet med hagle. Tiltalte og kameraten kjørte til Vennesla for å hente en vinkelsliper som ble brukt for å få opp skapet. De tok 11 våpen fra skapet av slik art som beskrevet i tiltalen, samt en halv søppelsekk med ammunisjon. Tiltalte hadde fått vite på forhånd at det også skulle være pistoler i boligen og det ble lett etter disse uten resultat», skriver retten.

(Saken fortsetter under bildet)

Om straffeutmålingen skriver retten at den «ser alvorlig på det grove tyveriet av 11 skarpe og farlige våpen samt en betydelig mengde ammunisjon fra et privat hjem, og etter en forutgående rekognosering og planlegging. En politibetjent har forklart at det var til dels militære våpen idet fornærmede var i heimevernet. Befatning med denne typen våpen anses i seg selv graverende. Tyveriet var et bestillingsverk og spredningsfaren i kriminelle miljøer var betydelig, noe som anses skjerpende. Retten ser videre alvorlig på at våpnene og ammunisjonen ble gjemt åpent ute i naturen, riktignok på hvert sitt sted, slik at våpnene og ammunisjon kunne ha blitt funnet og i verste fall brukt av andre. Det anses formildende at tiltalte senere påviste gjemmestedene for politiet. Stjålne våpen er et økende samfunnsproblem og allmennpreventive hensyn tilsier at det må reageres strengt» skriver tingretten.

I retten er tiltalte dømt fire tilfeller av ruspåvirket kjøring. Den tiltalte forklarte at i alle tilfellene hadde han puttet i seg narkotiske tabletter nærmest sekunder før han ble pågrepet, og at han derfor ikke kunne dømmes for å ha kjørt i rus, men for å ha ruset seg i etterkant når han måtte forstå at kjøringen ville medføre politietterforskning. Retten, som ble administrert av dommerfullmektig Sidsel Huse, har sett helt bort fra denne forklaringen.