Koro­naut­bruddet direkte

Vi oppdaterer deg fortløpende om utbruddet av koronaviruset.

 • Fædrelandsvennen
Festet innlegg
Nesten ingen påvist koronasmittet på offentlig sted
10. juli kl 07:54av Eivind Kristensen
DEL

De fleste som har fått påvist koronasmitte de siste månedene, ble smittet hjemme. Nesten ingen ble smittet på byen, bussen eller et annet offentlig sted.

Av de 313 smittede som det ble rapportert om til Folkehelseinstituttet (FHI) mellom 25. mai og 5. juli, ble kun fire personer smittet på offentlige arrangementer, skriver Aftenposten , som har gått gjennom FHIs ukesrapporter fra uke 22 til uke 27.

I 81 prosent av de 313 smittetilfellene har det vært mulig å spore opp smittekilden.

121 personer fikk viruset mens de var hjemme hos seg selv eller hos familie og venner, mens 46 personer ble smittet på jobben eller studiestedet.

7 prosent ble smittet i barnehage eller skole. Nesten alle tilfellene i denne perioden stammer imidlertid fra et enkeltutbrudd ved en skole i Lillestrøm.

For 23 prosent av smittetilfellene i denne perioden er smittested ukjent.

FHIs rapporter omfatter imidlertid kun 313 av de 559 påviste smittetilfellene i denne perioden. Tre av fire smittetilfeller blir dessuten aldri oppdaget, anslår FHI.

Siste innlegg
Nyhetsstudioet er bemannet fra klokka 06.30 til midnatt. Har du tips eller spørsmål om koronaviruset? Vi vil gjerne høre fra deg.
Send inn
 • av Eivind Kristensen
  DEL

  65.000 nye koronasmittede i USA

  USA har registrert 65.551 nye koronasmittede siste døgn. Det er ny rekord på én dag.

  Den forrige rekorden var tirsdag, da 60.200 nye smittede ble registrert, ifølge Johns Hopkins-universitetet i Baltimore.

  USA er det hardest rammede landet i verden i rene tall, med totalt 3,1 millioner smittede og 133.196 døde.

  Worldometer opererer med noe andre tall. De melder at det totale antall smittede i USA er 3.219.999, og antall dødsfall 135.822.

  Grovt regnet er rundt en firedel av alle smittede og døde av koronaviruset i verden i USA.

  USA har opplevd en kraftig bølge av nye smittetilfeller de siste ukene, særlig i Sørstatene og i sørvest, etter at republikanske guvernører gjenåpnet sine delstater for tidlig.

  Foreløpig har antall døde ikke økt like mye som antall smittede, men ekspertene frykter at dødstallet snart følger samme oppadgående bane.

  En stor del av de smittede i sør og vest er unge som strømmet til barer, nattklubber og strender da statene gjenåpnet.

  Unge blir ikke like syke som eldre, men noen blir alvorlig syke, og mange kommer til å smitte familie i risikogruppene.

  (NTB)

 • av Eivind Kristensen
  DEL

  Smitterekord i Mexico

  Mexico registrerte torsdag 7.280 nye tilfeller av koronasmitte, det høyeste antall på én dag hittil. Dessuten døde 730 mennesker.

  Ifølge helsedepartementets egne tall er 282.283 mexicanere smittet av koronaviruset hittil, og 33.526 har dødd av viruset siden det første dødsfallet ble registrert i februar.

  Mexico har startet en forsiktig gjenåpningen av økonomien, men det er en beslutning som kan utløse en ny smittebølge, ifølge visehelseministeren som er ansvarlig for kampen mot koronaviruset, Hugo López Gatell.

  President Andrés Manuel López Obrador var sent ute med å innse alvoret i pandemien og stenge ned, og han fortsatte selv lenge å møte velgerne uten munnbind.

  Mexico er nå hardest rammet i rene tall i Latin-Amerika etter Brasil.

  (©NTB)

 • av Eivind Kristensen
  DEL

  Reiseselskaper forventer at Norge følger Finlands reiseråd-eksempel

  Etter triste måneder opplever reiseselskapene igjen nordmenns sydensug. Finland har åpnet for Hellas og Kypros. Nå forventer selskapene at Norge følger etter.

  Klokken 12 holder regjeringen en pressekonferanse, hvor det vil bli klart hvilke land i EØS- og Schengen-området nordmenn kan reise til uten å få ti dagers karantene ved hjemkomst.

  – Vi venter i spenning, men vi har en forventning om at det åpnes opp. Senest onsdag bekreftet Finland at de gjør det, sier kommunikasjonsrådgiver Nora Aspengren i TUI til NTB.

  Mandag åpner vårt naboland i øst grensen for reisende fra Schengen-landene Belgia, Hellas, Italia, Liechtenstein, Malta, Nederland, Slovakia, Slovenia, Sveits, Tyskland, Ungarn og Østerrike. Videre åpnes det for innreise fra EU-medlemmene Irland og Kypros, samt Andorra, San Marino og Vatikanet.

  Finland krever at tallet på nye smittede i landene som det åpnes for, ikke overstiger åtte per 100.000 innbyggere. I Norge, hvor det er opplyst om seks kriterier, er kravet at tallet på nye smittede ikke overstiger 20 per 100.000 innbyggere i uka.

  Aspengren forteller at TUI ser økt aktivitet på nettsiden, og i forrige uke hadde de en vekst i salget av turer på 48 prosent sammenlignet med uken før.

  – Det er viktig å huske at dette er relative tall. Vi er langt unna en normal sommer. Vi skal ha to avganger i uken nå i juli, sammenlignet med flere titalls hver eneste dag i en normal julimåned, sier hun.

  De to destinasjonene der TUI foreløpig har startet billettsalget, er Rhodos og Kreta i Hellas. Flyene til Rhodos er allerede fullbooket, mens flyene til Kreta har rundt 70 prosent belegg. Videre ser reisearrangøren interesse for Spania utover høsten og vinteren.

  (NTB)

 • av Eivind Kristensen
  DEL

  Lege ber folk i risikogrupper vente med Svalbard-tur

  Smittevernlegen ved Longyearbyen sykehus råder folk som tilhører risikogrupper knyttet til covid-19, til ikke å komme til Svalbard nå grunnet sykehuskapasitet.

  Overfor Klassekampen påpeker lege Knut Selmer at det er 100 mil fra Svalbard til nærmeste store sykehus.

  – Det er alltid farlig å bli syk når du er langt unna et sykehus. Er du i høyrisikogruppa for korona, ville jeg ha reist til Svalbard et annet år, sier han.

  Til avisa opplyser reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard at de bare venter rundt 20 prosent av vanlig aktivitet denne sommeren.

  – Korona traff oss på verst tenkelig tidspunkt. Vi er i krise, sier Brunvoll.

  Det ble fra 1. juni mulig å drive landbasert reiselivsaktivitet på Svalbard i tråd med kravene i covid-19 forskriften, etter at den lokale innreisekarantenen ble opphevet. 12. juni åpnet regjeringen for kyst- og ekspedisjonscruise til øygruppa for fartøyer med maksimum 250 passasjerer om bord.

  – Longyearbysamfunnet er hardt rammet av følgene av pandemien. Det er derfor viktig at større deler av reiselivet på Svalbard kan få ta del i den åpningen vi nå gjør av samfunnet, sa justisminister Monica Mæland (H) den gang.

  Det er ikke registrert koronasmitte på Svalbard så langt.

  (©NTB)

 • av Eivind Kristensen
  DEL

  Professor ønsker obduksjon av alle koronadøde

  Alle som dør av koronaviruset, bør obduseres, mener Peer Kåre Lilleng, som er professor i rettsmedisin. Han mener det vil gi oss mer kunnskap.

  Ifølge VG blir svært få av dem som dør, obdusert.

  Ifølge Lilleng, som arbeider ved Universitetet i Bergen, vil man ved hjelp av obduksjoner kunne finne ut hvilke egenskaper viruset har, hvordan det oppfører seg i menneskekroppen og eventuelt hvordan det endrer seg.

  – Obduksjon er fasiten når folk dør, understreker han.

  Rettsmedisineren sier samtidig at en eventuell rekvisisjon til obduksjon må fylles ut etter avtale med pårørende.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Danmark innfører «koronapass»

  Flere steder i verden stilles det krav om at innreisende skal vise en negativ Covid-19-test for å slippe inn i landet.

  Danske myndigheter har derfor lagt fram en løsning som gjør at dansker som skal reise til land med krav om koronatest, vil få et digitalt Covid-19-pass.

  Det digitale passet vil fungere som dokumentasjon på at vedkommende har testet negativt for koronaviruset før avreise.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Fortsatt nedgang i antall koronapasienter i Norge

  Åtte koronasmittede pasienter er onsdag innlagt ved norske sykehus. Det er én færre enn tirsdag.

  To pasienter behandles i respirator. Det er samme antall som tirsdag, viser tall fra Helsedirektoratet.

  Seks pasienter er innlagt ved Helse sør-øst, én ved Helse Midt-Norge og én ved Helse vest. Ingen koronapasienter er innlagt ved Helse nord.

  Blant helseforetakene med flest innlagte er tre koronapasienter innlagt ved Akershus universitetssykehus.

  Onsdag formiddag var det registrert 8.947 tilfeller av koronasmitte i Norge, ifølge Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Israels stenger ned igjen

  Israels forsvarsminister Benny Gantz opplyser onsdag at han vil gå i karantene. Samtidig stenger landet igjen ned etter en ny alvorlig smittebølge.

  Forsvarsminister Benny Gantz, som under regjeringsavtalen med statsminister Benjamin Netanyahus parti skal ta over som statsminister i november 2021, sier han føler seg i god form, og understreker at han velger å isolere seg for å opptre ansvarsfullt.

  Gantz skal ifølge seg selv ha vært i kontakt med en smittebærer, og bekrefter at han vil jobbe hjemmefra til testresultatene fra koronatesten er klare.

  Kunngjøringen kommer samtidig som Israel sliter med en ny smittebølge.

  Myndigheten har denne uken gjeninnført restriksjoner for å få bukt med utbruddet. Restauranter, barer, treningssenter og kinoer er nok en gang stengt ned.

  Det er kun uker siden Israel så ut til å ha fått kontroll på det første koronautbruddet, etter å innført strenge tiltak for å slå ned på den første smittebølgen.

  Etter kun å ha rapportert om en håndfull nye tilfeller daglig i mai, har tallene nå skutt i været etter at landet lettet på restriksjonene.

  Myndighetene rapporterer nå om rundt tusen nye koronatilfeller daglig, som er høyere enn den tidligere smittetoppen Israel hadde under den første smittebølgen i landet.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  EU godkjenner gigantisk tysk krisepakke

  EU-kommisjonen gir tommelen opp til Tysklands planer om et fond på 500 milliarder euro som skal hjelpe næringslivet gjennom koronakrisen.

  Kommisjonen mener det tyske fondet har gode nok kontrollmekanismer til å sikre at det ikke blir for konkurransevridende. Med onsdagens vedtak har EU godkjent tiltak for til sammen 600 milliarder euro – nesten 6.400 milliarder kroner – i Tyskland.

  – I denne vanskelig tiden jobber vi tett med medlemslandene for å finne fungerende løsninger for å gi det koronarammede næringslivet tilgang til finansiering, sier konkurransekommissær Margrethe Vestager.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Frankrike utelukker ny nedstenging

  – Vi vil opprettholde dagliglivet, økonomien og vårt sosiale liv, sa landets nye statsminister Jean Castex i et interview med den tyske kanalen RTL Television.

  – Vi vil ikke innføre ny nedstenging, fordi vi har lært at de økonomiske og menneskelige konsekvensene er katastrofale, sa han.

  I stedet undersøkes muligheten for å stenge ned enkelte områder.

  Nyutnevnte Castex har fått ansvaret for å lede regjeringens arbeid med å styre landet ut av den verste krisen siden andre verdenskrig.

  Flere titalls milliarder kroner skal bidra til å stimulere økonomien og sikre jobber. Landets brutto nasjonalprodukt forventes likevel å krympe med rundt 10 prosent i år.

  – Vi skal beskytte våre innbyggere, men fremfor alt investere i en økologisk forandring og landets helbredelse, sa Castex.

  Han bekreftet også at han har økt lønnen og budsjettene til helsearbeidere med ti milliarder kroner.

  Frankrike rundt 167.000 bekreftede tilfeller av koronasmitte, og nesten 30.000 har mistet livet under koronabølgen, ifølge Worldometers.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Koronasmell for dansk turistnæring

  I mai var det 1,9 millioner færre overnattinger i Danmark enn i fjor. Dette er et fall på 56 prosent sammenlignet med mai i fjor.

  Det viser tall fra Danmarks statistiske sentralbyrå.

  Aller verst er situasjonen for hoteller og vandrerhjem, der fallet var på henholdsvis 86 og 85 prosent.

  For campingplasser falt antallet overnattinger med 15 prosent.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL
  Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener Norge kan ligge på et balansepunkt.
  Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener Norge kan ligge på et balansepunkt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  Nakstad: – Vi kan være på et balansepunkt

  Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier reproduksjonstallet for koronaviruset ligger stabilt rundt 1 og mener Norge kan være på et balansepunkt.

  – Ingen vet helt hvor grensene går. Når vi ser på hva som har skjedd ute i den store verden, så er det klart at når folk ikke følger reglene i det hele tatt, går reproduksjonstallet over 1 – ikke holder avstand, klemmer hverandre, går på jobb hvis de er syke. Da begynner viruset å spre seg, sier Nakstad til NRK Dagsnytt.

  Han sier reproduksjonstallet ser ut til å ligge stabilt rundt 1 i Norge, det vil si at hver koronasmittede person i gjennomsnitt smitter én annen.

  – Vi er nok i et grenseland. Det er stabile tall, det går ikke videre ned, det går heller ikke opp, og det vil si at vi kanskje er på et balansepunkt akkurat nå, sier Nakstad.

  Han advarer nordmenn som skal reise på ferie til utlandet at de må forholde seg til pandemien også ute på reise. Men han vil ikke si hva slags konsekvenser utenlandsreisende vil få for pandemien i Norge.

  – Det vil tiden vise, sier den assisterende helsedirektøren.

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Over 10.000 nye smittede i både California og i Texas

  California og Texas melder begge om over 10.000 nye tilfeller av koronasmitte.

  Antallet koronasmittede i California har nå nådd 184.000 og 6.500 personer er døde, melder BBC.

  Texas har knappe 3.000 koronarelaterte dødsfall.

  Økningen i California følger delstatens forsøk på å redusere smittebegrensningstiltakene.

  Totalt er det meldt om 3 millioner tilfeller av koronasmitte i USA. Mer enn 131.000 dødsfall knyttes til viruset.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Forskning knytter korona til hjerneskader

  Forskere fra University College London mener korona kan forårsake hjerneskader, og blant annet føre til betennelse, psykose og delirium.

  Forskerne har undersøkt 43 koronapasienter som har opplevd midlertidige problemer med hjernen, slag og nerveskader, ifølge Reuters.

  Studien er publisert i tidsskriftet Brain.

  – Vi vet ikke hva langtidseffektene av korona kan være. Leger må være oppmerksomme på mulige nevrologiske effekter ettersom tidlig diagnose kan forbedre utfallet for pasienten, sier Ross Paterson, som er blant forskerne som står bak studien.

  (©NTB)

 • av Eivind Kristensen
  DEL

  Nakstad: – Vi kan være på et balansepunkt

  Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier reproduksjonstallet for koronaviruset ligger stabilt rundt 1 og mener Norge kan være på et balansepunkt.

  – Ingen vet helt hvor grensene går. Når vi ser på hva som har skjedd ute i den store verden, så er det klart at når folk ikke følger reglene i det hele tatt, går reproduksjonstallet over 1 – ikke holder avstand, klemmer hverandre, går på jobb hvis de er syke. Da begynner viruset å spre seg, sier Nakstad til NRK Dagsnytt.

  Han sier reproduksjonstallet ser ut til å ligge stabilt rundt 1 i Norge, det vil si at hver koronasmittede person i gjennomsnitt smitter én annen.

  – Vi er nok i et grenseland. Det er stabile tall, det går ikke videre ned, det går heller ikke opp, og det vil si at vi kanskje er på et balansepunkt akkurat nå, sier Nakstad.

  Han advarer nordmenn som skal reise på ferie til utlandet at de må forholde seg til pandemien også ute på reise. Men han vil ikke si hva slags konsekvenser utenlandsreisende vil få for pandemien i Norge.

  – Det vil tiden vise, sier den assisterende helsedirektøren.

  (NTB)

 • av Eivind Kristensen
  DEL

  Tusener protesterer mot gjeninnføring av portforbud i Serbia

  Flere tusen mennesker demonstrerte tirsdag i Beograd mot at portforbudet gjeninnføres i Serbia etter et kraftig nytt utbrudd av koronaviruset.

  Politiet fyrte av tåregassgranater mot demonstrantene som samlet seg foran nasjonalforsamlingen og ropte at president Aleksandar Vucic må gå av. De svarte på tåregassen med å kaste steiner, flasker og egg på politiet.

  En gruppe på rundt 100 demonstranter greide også å storme nasjonalforsamlingen, men de ble etter hvert skjøvet ut av politiet.

  I gatene rundt nasjonalforsamlingen var det en rekke sammenstøt mellom demonstranter fra ytre høyregrupper og væpnet politi. En rekke demonstranter ble arrestert, flere politifolk ble skadd, og demonstrantene satte fyr på flere politibiler under tumultene.

  Vucic betegner situasjonen i hovedstaden Beograd som «urovekkende og kritisk» etter at landet registrerte det høyeste antall dødsfall i løpet av ett døgn. Portforbudet gjelder fra fredag klokka 18 til mandag morgen klokka 5.

  Byens sykehus har snart sprengt kapasiteten, og Vucic sier at portforbudet vil gjelde fra og med førstkommende fredag.

  Det siste døgnet er det registrert 13 koronarelaterte dødsfall og 299 nye smittetilfeller i landet. Søndag kom nyheten om at Hellas stenger for innreise fra Serbia som følge av smitteøkningen i landet.

  (©NTB)

 • av Eivind Kristensen
  DEL

  Bolsonaro tar hydroksyklorokin for å bli frisk

  Brasils president Jair Bolsonaro er trygg på at han blir frisk av koronaviruset ved å ta antimalaria-medisinen hydroksyklorokin.

  Bolsonaro testet positivt for koronaviruset tirsdag etter å ha nedtonet alvoret i koronapandemien i månedsvis og nektet å bruke munnbind.

  Han sa han følte seg dårlig, hadde feber og kjente smerter i musklene, og at det ble tatt røntgenbilder av lungene hans.

  Men senere sa han at han følte han seg bedre, takket være antimalaria-medisinen hydroksyklorokin. Han postet et bilde av seg selv på sosiale medier mens han tok tredje dose av medisinen.

  Verken Verdens helseorganisasjon (WHO) eller eksperter på koronaviruset mener at hydroksyklorokin virker mot viruset, og tvert imot kan være farlig for dem som har hjerteproblemer.

  USAs president Donald Trump sverget også til hydroksyklorokin og hevdet han tok medisinen i flere uker for å beskytte seg mot viruset.

  (©NTB)

 • av Eivind Kristensen
  DEL

  Trump er uenig med Fauci om alvoret

  President Donald Trump sa tirsdag at han er uenig med sin smittevernekspert Anthony Fauci om at koronasituasjonen i USA er alvorlig.

   – Situasjonen er virkelig ikke god. Vi står fortsatt til knes i den første smittebølgen, sa Fauci mandag da han kommenterte den eksplosive økningen av koronatilfeller i 40 av USAs delstater.

  Trump sa seg imidlertid uenig med Fauci i et TV-intervju tirsdag.

  – Jeg synes vi er i en god situasjon. Jeg er ikke enig med ham, sa Trump i TV-programmet Full Court Press.

  – Doktor Fauci bruker ikke munnbind, og nå sier han at folk skal bruke munnbind. Han har sagt mye rart, sa Trump og hevdet at mye av det har vært dårlige råd.

  – Vi har gjort en god jobb. Om to, tre, fire uker tror jeg vi er i en god posisjon, sa han videre.

  Over 133.000 mennesker er døde av covid-19 i USA siden mars, noe som er det klart høyeste tallet i verden, og smitteøkningen i Sørstatene og vest i USA er for tiden nærmest ute av kontroll etter at lokale myndigheter gjenåpnet økonomien for tidlig.

  Trump har konsekvent nedtonet antall smittede og mener tallet kan forklares med økt testing.

  For tiden testes 600.000 mennesker daglig, men selv dette anses som utilstrekkelig av helseeksperter på grunn av det høye tallet på positive prøver.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  WHO erkjenner at koronaviruset kan spres via luftsmitte

  Verdens helseorganisasjon (WHO) undersøker nye beviser for at koronaviruset kan spres via luftsmitte etter en kraftfull oppfordring fra hundrevis av forskere.

  – Vi erkjenner at det dukker opp nye beviser på dette feltet. Derfor tror vi at vi er nødt til å være åpne angående disse bevisene og forstå implikasjonene de medfører, sa WHO-professor Benedetta Allegranzi på tirsdagens pressekonferanse.

  En stor internasjonal gruppe av forskere gikk tidligere denne uken ut med en oppfordring til blant annet WHO om å erkjenne at koronaviruset kan spres via luftbåren smitte, og mye lengre enn to meters avstand.

  Den siste tiden har WHO fått refs fra flere hold for å tilsynelatende ha avviket noe fra det internasjonale vitenskapelige samfunnet. WHO har lenge holdt fast ved at viruset primært spres via dråpesmitte ved hosting eller nysing og kontaktflater, og organisasjonen har tatt avstand fra teorien om luftbåren smitte.

  (©NTB)

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Nyhetsdøgnet