Koro­naut­bruddet direkte

Vi oppdaterer deg fortløpende om utbruddet av koronaviruset.

 • Fædrelandsvennen
Festet innlegg
i dag kl 13:15av Kjetil Nygaard
DEL
Foto: NTB Scanpix

Sykepleierforbundet ber folk holde seg i Norge

Norsk Sykepleierforbund ber folk holde seg i Norge, selv om myndighetene har åpnet for at nordmenn kan reise til store deler av Europa igjen.

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen sier til VG at hun har fått meldinger fra helsepersonell ved legevakter som er bekymret for økt trykk fra pasienter som vil teste seg. Ansatte der kan risikere å bli beordret til å avbryte ferien og gå på jobb, dersom det blir press på tjenestene.

Avisen gjengir en melding som Larsen har mottatt:

– Vi på legevakten har ALL testing (...) Vi må være operative i forhold til akuttsituasjoner, vi må hele tiden ruste legevakten for det. Vi nedringes av folk. De skal testes og testes og atter testes, men de vil ikke forstå at da må du være isolert og i karantene. Vi er sååå slitne og lei, skriver den ikke navngitte personen.

Larsen ba i helgen nordmenn om å holde seg i hjemlandet, ifølge TV 2. Men hun frykter også at nordmenn som ferierer i eget land, tar med seg smitte fra ett sted til et annet. Sammen med at det kommer flere turister fra utlandet vil det gi økt smittetrykk og dermed kunne øke presset på legevaktene og sykehusene.

Også Fagforbundet, som organiserer 120.000 ansatte i helsesektoren, melder om økende bekymring for at smitten skal spre seg igjen.

– De som jobber i helse pleie og omsorg direkte, vil være de som merker det raskest, sier forbundsleder Mette Nord.

(©NTB)

Siste innlegg
Nyhetsstudioet er bemannet fra klokka 06.30 til midnatt. Har du tips eller spørsmål om koronaviruset? Vi vil gjerne høre fra deg.
Send inn
 • av Connie Bentzrud
  DEL

  8.977 registrerte koronatilfeller i Norge – opp tre

  Det var ved midnatt natt til søndag registrert 8.977 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.

  Dette er en økning på tre tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen på tolv tilfeller.

  Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og viser en foreløpig oversikt.

  I alt fire personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom, ifølge fredagens tall fra Helsedirektoratet. Det er registrert 252 døde her i landet som følge av sykdommen. Ingen av disse tallene oppdateres i helgene.

  (©NTB)

 • av Connie Bentzrud
  DEL
  En ung besøkende under den offisielle gjenåpningen av Disney World lørdag.
  En ung besøkende under den offisielle gjenåpningen av Disney World lørdag. Foto: AP/NTB-Scanpix

  Disney World i Florida gjenåpnet selv om smittetallene øker

  Til tross for en økning på over 10.000 smittetilfeller i Florida fra fredag til lørdag, ble den store fornøyelseparken åpnet for publikum, melder New York Times.

  Disney World vil ikke opplyse hvor mange mennesker de tillater inn i anlegget samtidig, men i følge avisen, skal det ikke ha vært overbefolket i parken lørdag.

  Samtlige ansatte bærer ansiktsmaske og passer på at besøkende holder avstand til hverandre.

 • av Connie Bentzrud
  DEL

  Ny vaksine mor korona testes i Australia

  En vaksine utviklet av Universitetet i Queensland i Australia, er nå klar for å testes på mennesker, melder The Guardian søndag formiddag.

 • av Connie Bentzrud
  DEL
  President Trump bærer maske for første gang lørdag 11. juli.
  President Trump bærer maske for første gang lørdag 11. juli. Foto: AP

  Trump med munnbind for første gang

  President Donald Trump er for første gang observert offentlig med munnbind under et besøk til et militærsykehus i utkanten av Washington.

  Trump hadde på seg et svart munnbind da han lørdag spaserte gjennom korridorene på Walter Reed-sykehuset utenfor Washington for å hilse på sårede veteraner.

  Trump har vært sent ute med forstå behovet for munnbind som amerikanske helsemyndigheter sterkt anbefaler alle å bruke for å beskytte seg selv og andre mot koronasmitte der man ikke kan holde tilstrekkelig avstand til andre.

  Han har tvert imot nektet å bruke munnbind på pressekonferanser, politiske møter og andre begivenheter siden koronaviruset kom til USA. Folk som står ham nær, sier at han fryktet at et munnbind ville få ham til å se svak ut.

  Til tross for at han ikke har brukt munnbind selv, har han sagt at det ville være viktig for folk innendørs der de står tett sammen. Men han har også anklaget journalistene for å bruke munnbind bare for å være politisk korrekte, og han har gjort narr av sin rival Joe Biden, som han antyder ser svak ut med munnbind.

  Over 3,2 millioner mennesker er smittet av koronaviruset i USA. og minst 134.000 har dødd i pandemien som myndighetene nå ikke har kontroll over.

  (©NTB)

 • av Connie Bentzrud
  DEL

  Første lokale utbrudd i Hongkong

  Helsemyndighetene i Hongkong bekrefter at de har registrert et rekordhøyt antall lokalt overførte smittetilfeller.

  50 av disse tilfellene har ikke myndighetene klart å spore tilbake til kjente smitteutbrudd, skriver The Guardian.

  (©NTB)

 • av Connie Bentzrud
  DEL

  Covid-19 pasienter blir behandlet i Pretoria.
  Covid-19 pasienter blir behandlet i Pretoria. Foto: AP

  Stor koronabølge presser sykehusavdelinger til randen i Sør-Afrika

  Koronaviruset herjer i Sør-Afrika, og i overfylte korona-avdelinger i Gauteng-provinsen er oksygenreservene til flere sykehus allerede magre.

  Provinsen, som både rommer storbyen Johannesburg og hovedstaden Pretoria, er landets nye episenter.

  Sør-Afrika hadde fredag en ny toppnotering av nyregistrerte koronatilfeller med 13.674. Landet er nå et av stedene i verden med mest smitte, og mer enn en tredel av tilfellene er registrert i Gauteng.

  (NTB-AP)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  NHO vil ha vekk koronakravet om bordservering

  NHO Reiseliv kaller kravet om bordservering på steder som har skjenkebevilling, underlig. De vil ha bort forskriften som pålegger dette.

  Ifølge VG har organisasjonen sendt over et endringsforslag til næringsministeren og helseministeren.

  – Bordservering gjør driften unødvendig vanskelig for svært mange. På samme måte som man kan få kjøpt kaffe over disk på en kafé, burde man kunne kjøpe mat og drikke over disk på utesteder med skjenkebevilling, sier Ole Michael Bjørndal, som er politisk fagsjef i NHO Reiseliv.

  Han mener det ikke er noe problem å holde en avstand på én meter i køer på dag- og kveldstid.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  Kina registrerer vekst etter koronapandemien

  Kina kunne igjen registrere økonomisk vekst etter at koronapandemien hadde forårsaket negativ vekst for første gang på flere tiår.

  Veksten i annet kvartal var ikke stor. Med 1,3 prosent var den langt fra de 6,1 prosent som landet hadde i fjor. Men like fullt var det vekst, i motsetning til hva andre land som er rammet av viruset registrerer.

  Analytikerne spår at Kina blir det eneste større landet som får vekst i år, delvis fordi landet var det første som ble rammet, og dermed også det første som fikk viruset under kontroll.

  For året som helhet venter ekspertene en vekst i Kina på 1,7 prosent. IMF spår økonomisk nedgang for kloden som helhet og for de andre større økonomiene i verden.

  Kina stengte i praksis ned all økonomisk virksomhet i flere måneder for å få kontroll på viruset. Fabrikker ble stengt ned, ansatte låst inn i hjemmene sine og nesten all reisevirksomhet blokkert.

  Men dermed fikk de kontroll på viruset, og virksomheten har gradvis startet opp igjen. Et nytt utbrudd i Beijing ble raskt stanset.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  Rekordhøy smitte i India

  India har registrert 28.637 nye smittetilfeller det siste døgnet, det høyeste antallet nye smittetilfeller i landet siden pandemien startet.

  Smittetallene fortsetter å vokse i India. Myndighetene stenger nå ned den sørlige delstaten Karnataka, som inkluderer storbyen Bangalore, i en uke fra tirsdag. Bangalore huser store techselskaper som Microsoft, Apple og Amazon.

  Det totale antallet smittetilfeller er nå oppe i nesten 850.000. 550 nye dødsfall ble også registrert søndag, og dermed er dødstallet oppe i 22.764 totalt.

  India passerte denne uken Russland i antall smittede og er det tredje hardest rammede landet i verden bak USA og Brasil.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  Emirates kutter opptil 9.000 stillinger

  Flyselskapet Emirates har så langt kuttet 6.000 stillinger som følge av koronapandemien. Tallet kan øke til 9.000, ifølge president Tim Clark.

  Selskapet har hatt flere runder med kutt, senest i forrige uke, uten å oppgi tall.

  Men i et intervju med BBC sier Clark at selskapet allerede har sagt opp en tiendedel av de ansatte og at Emirates «trolig må si opp noen flere, sannsynligvis opp mot 15 prosent».

  Før krisen var det rundt 60.000 ansatte i selskapet inkludert 4.300 piloter og nesten 22.000 kabinansatte.

  Flyselskapet har gradvis begynt å øke antall avganger igjen etter at alle avganger ble stanset i mars som følge av koronapandemien. Clark har sagt at det kan ta opp til fire år før ting blir noenlunde som normalt igjen i bransjen.

  (©NTB)

 • av Jon Berntsen Kåsa
  DEL

  Mann fra Kristiansand koronasmittet

  - Dette var et skikkelig importilfelle, sier kommuneoverlege Dagfinn Haarr.

  En mann i alderen mellom 20 og 29 år bosatt i Kristiansand har testet positivt for koronaviruset.

  Dagfinn Haarr sier personer fikk smitten i utlandet. Mannen er i isolat, og nærstående personer er i karantene.

  - Han har gjort alt riktig. Han har fremstilt seg for testing etter å ha fått symptomer, skryter Dagfinn Haarr.

  Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS)  fra Folkehelseinstituttet.

  Det siste tilfellet betyr at det totalt er 349 personer med adresse i Agder som har testet positivt på koronaviruset.

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  Koronasmittede spanjoler nektes å stemme i lokalvalg

  Spanske myndigheter har bestemt at personer som er smittet av koronaviruset, ikke får lov å stemme i søndagens lokalvalg i Baskerland og Galicia.

  Det vekker raseri blant mange av de om lag 500 personene som omfattes av stemmenekten.

  Også samfunnsvitere og jurister reagerer på beslutningen, og en professor Barcelona kaller det «monstrøst» mens en jurist sier det er i strid med grunnloven.

  Lokalvalgene i regionene Galicia og Baskerland skulle egentlig ha vært holdt 5. april, men ble utsatt på grunn av koronapandemien.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  Over 10.000 nye smittetilfeller i Florida

  Det er registrert 10.360 nye tilfeller av koronasmitte i Florida det siste døgnet, opplyser delstatsmyndighetene lørdag.

  Til sammen 254.511 mennesker er eller har vært smittet av viruset siden pandemien brøt ut, ifølge lørdagens tall.

  4.197 mennesker er så langt døde i delstaten etter å ha blitt smittet av viruset.

  Florida er den tredje verst rammede delstaten i USA i antall smittetilfeller etter New York og California.

  (©NTB)

 • av Eivind Kristensen
  DEL

  4.000 tyskere har meldt seg til å teste koronavaksine

  4.000 tyskere har meldt seg frivillig til å teste en koronavaksine ved universitetssykehuset i Tübingen.

  – Det er en luksussituasjon ulikt vanlige kliniske studier. Vanligvis har vi problemer med å få nok testsubjekter, sier studiedirektør Peter Kremsner ved sykehuset.

  Så langt har 50 personer fått vaksinen tilsynelatende uten bieffekter siden studien startet i midten av juni. De tester en vaksine utviklet av selskapet Curevac.

  Men bare et fåtall av dem som har meldt seg frivillig, vil bli testet i denne omgang. Totalt skal 168 personer testes.

  (©NTB)

 • av Eivind Kristensen
  DEL

  Ni ny smittetilfeller i Norge

  Det var ved midnatt natt til lørdag registrert 8.974 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.

  Dette er en økning på ni tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen på 15 tilfeller.

  Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og viser en foreløpig oversikt.

  I alt fire personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom, ifølge fredagens tall fra Helsedirektoratet. Det er registrert 252 døde her i landet som følge av sykdommen.

  (©NTB)

 • av Eivind Kristensen
  DEL

  WHO: Koronapandemien kan bremses med harde tiltak

  Verdens helseorganisasjon WHO mener det fortsatt er mulig å få kontroll over koronaviruset, men til det trengs harde tiltak.

  Antall smittede i verden er fordoblet de siste seks ukene. Blant de siste som har innført strenge tiltak, er Usbekistan, som stengte ned igjen, og Hongkong, som stenger skolene fra mandag etter kraftig vekst i lokal smitte.

  WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus oppfordret fredag verdens land til å gå aggressivt til verks og viste til Spania, Italia, Sør-Korea og Indias største slum som eksempler på at det er mulig å stanse smitten, uansett hvor ille utbruddet er.

  Tedros' appell kom mens USAs president Donald Trump ble tvunget til å avlyse et valgkampmøte i New Hampshire, med en tropisk storm som påskudd.

  Trass i advarsler fra helseeksperter har Trump gjort det klart at han ønsker å arrangere massemøter, selv om det åpner for at viruset kan finne mange ofre i et trangt og stappfullt miljø.

  USA er i rene tall det hardest rammede landet i verden, med 3,18 millioner smittede totalt, takket være at Trump har vært lite villig til å innføre drastiske tiltak, og fordi republikanske guvernører har åpnet opp sine nedstengte delstater altfor tidlig.

  USA registrerte nesten 64.000 nye smittede fredag, mens dødstallet er kommet opp i nesten 134.000, ifølge Johns Hopkins-universitetet.

  Både når det gjelder smittede og dødstall er det omtrent en firedel av det totale antall i verden. 556.140 mennesker er døde av viruset hittil, og det er registrert til sammen 12,3 millioner smittede.

  Men i Florida fredag beskyldte Trump igjen Kina for å være ansvarlig for pandemien.

  – Vårt forhold til Kina er sterkt skadet. De kunne ha stanset pesten. De gjorde det ikke, sa han til pressen.

  (NTB)

 • av Eivind Kristensen
  DEL

  Brasil passerer 70.000 døde av koronaviruset

  Brasil passerte fredag 70.000 døde av koronaviruset etter at det ble registrert 1.200 nye dødsfall, ifølge landets helseministerium.

  I løpet av de siste 24 timene er det registrert 45.000 nye smittetilfeller, noe som bringer det totale tallet opp i over 1,8 millioner tilfeller.

  Brasil er det hardest rammede landet i verden etter USA i rene tall. Antall døde er fordoblet på 35 dager, og verst rammet er São Paulo og Rio de Janeiro. med henholdsvis 17.400 og 11.200 døde.

  President Jair Bolsonaro er beskyldt for ikke å ta pandemien på alvor. Han avviser stort sett å bruke munnbind og holde seg på avstand fra andre, men testet nylig positivt for viruset.

  (©NTB)

 • av Eivind Kristensen
  DEL

  VG: 26 personer har kommet ulovlig til Norge

  Ifølge VG har minst 26 utenlandske statsborgere kommet seg ulovlig inn i Norge via Finnmark siden 1. juni.

  Tallene er hentet inn fra de ulike politidistriktene ved grensen, melder VG.

  Siden forskriften om bortvisning av utlendinger uten lovlig opphold i Norge trådde i kraft i mars, har minst 3987 personer blitt stanset ved grensen.

  I tillegg er minst 26 personer bortvist etter å ha kommet seg inn i landet, skriver VG.

  Antallet som har prøvd å krysse grensen, har økt kraftig den siste tiden. Bare siden 1. juni har minst 1.864 forsøkt å komme seg inn.

  (©NTB)

 • av Eivind Kristensen
  DEL

  Nordmenn skeptisk til åpning av grenser

  Myndighetene besluttet fredag å åpne grensene til Europa, men flere nordmenn er stadig mer skeptiske til å få utenlandske turister på besøk til Norge.

  Ferske tall fra Opinion viser at kun 12 prosent av de spurte som synes at grensene bør åpnes opp for utenlandske turister.

  Tallene er hentet fra juli og har falt tre prosent siden junimålingen på 15 prosent.

  I tillegg sier 85 prosent at de antar at sommerfeieren kun blir lagt til Norge i år. Tallene har vært svært stabile også de siste dagene.

  – Å åpne grensene har ikke vært et folkekrav. Tvert imot. Nå som beslutningen er fattet, blir spørsmålet om hvordan nordmenn stiller seg til dette fremover og om ferieplaner endres, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

  FHI sa på fredagens pressekonferanse at åpning av grenser medfører økt risiko for import og spredning av smitte.

  Likevel sa det europeiske smittevernbyrået (ECDC) nylig at åpning av grenser i Europa så langt har gitt «ubetydelig» importsmitte.

  – Nordmenn er glad i utenlandsreiser, og dagens beslutning vil selvsagt medføre mer utenlandsreiser. Samtidig er ferien i full gang for mange, og nordmenn ønsker å unngå å utsette seg selv og andre for fare og nye runder med nedstengninger, sier Clausen.

  Videre synes en av fire at det er vanskelig å vite om de til enhver tid følger retningslinjer.

  – Myndighetene sier at nordmenn må sette seg grundig inn i de retningslinjene som gjelder i de landene de er i. Tatt i betraktning at mange synes det er vanskelig nok å forstå og følge norske retningslinjer, taler dette for at det ikke blir lett å følge andre lands regler heller, sier Clausen.

  Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 2.000 nordmenn om de synes at det nå bør åpnes opp for at flere utenlandske turister skal kunne besøke Norge. I tillegg er 8.000 nordmenn spurt om de antar at sommerferien kun blir i Norge i år.

  (©NTB)

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Nyhetsdøgnet