Koro­naut­bruddet direkte

Vi oppdaterer deg fortløpende om utbruddet av koronaviruset.

 • Fædrelandsvennen
Festet innlegg
i dag kl 06:58av Christina Østtveit
DEL
Det er registrert tre nye smittetilfeller i Agder det siste døgnet.
Det er registrert tre nye smittetilfeller i Agder det siste døgnet.
FOTO: Arkivfoto

Tre sørlendinger smittet - bosatt andre steder i landet

Folkehelseinstituttet opplyste fredag at det var registrert tre nye smittetilfeller i Kristiansand det siste døgnet. Da Fædrelandsvennen kontaktet kommuneoverlege Dagfinn Haarr, var han ukjent med dette.

- Det er et stort mysterium. Sykehuset kjenner ikke til saken, og jeg har sjekket med det andre laboratoriet vi bruker. Vi jobber med å finne ut av det, men det kan se ut som at dette er en feilrapportering, sa Haar til Fædrelandsvennen.

Ved 11.30-tiden opplyser Haarr at de har kommet til bunns i saken.

- De tre smittetilfellene er reelle, men det er snakk om kristiansandere som er bosatt andre steder i landet. Jeg er ikke kjent med hvor de er bosatt, sier kommuneoverlegen.

Det tre personene har folkeregistret adresse i Kristiansand.

Ifølge oversikten fra FHI er de smittede en kvinne i alderen 20-29 år, en kvinne i alderen 50-59 år og en gutt i alderen 10-19 år. Kvinnen i 20-årene har foreløpig ukjent smittested, mens de to andre er blitt smittet i Norge. 

Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Det er noe uklart når de tre personene er blitt testet, siden det er en viss forsinkelse fra prøvetaking og konstatering av koronasmitte til registrering i MSIS. De tre personene er oppført med at de er blitt smittet i mai.

Siste innlegg
Nyhetsstudioet er bemannet fra klokka 06.30 til midnatt. Har du tips eller spørsmål om koronaviruset? Vi vil gjerne høre fra deg.
Send inn
 • Kjetil Nygaard
  DEL

  Utviklere vil forbedre Smittestopp-appen

  Selskapet Simula, som har utviklet Smittestopp, er i gang med testing for å gjøre appen enda bedre på både smittesporing og personvern.

  Selskapet er i dialog med Google og Apple om å utvikle en testversjon basert på deres løsninger for å kunne lagre data lokalt på mobiltelefonen, og ikke i en sentral database slik dagens Smittestopp-app gjør, opplyser visedirektør Kyrre Lekve til NTB.

  – Vi skal teste ut hvilke muligheter og begrensninger som ligger der, sier han.

  Ifølge Lekve handler det først og fremst om å kunne utnytte Bluetooth-teknologen bedre.

  – Dette er svært gode nyheter. Jeg mener det er viktig at vi også i Norge får en løsning for smittesporing som følger de europeiske personvernanbefalingene og ikke samler inn mer data enn nødvendig, sier Venstres stortingsrepresentant Solveig Schytz til NTB.

  – Disse tingene er grunnleggende for at flere skal ha tillit til løsningen og ta den i bruk, slik at den virker, sier hun.

  Når en eventuell ny versjon av Smittestopp vil være på plass, er imidlertid helt umulig å si, ifølge Lekve.

  Det er myndighetene som til slutt skal avgjøre om en ny versjon skal tas i bruk.

 • av Mari Horve Reite
  DEL

  Én av tre reiselivsbedrifter sliter med å utbetale feriepenger

  36 prosent av reiselivsbedriftene sier de er rammet så hardt av koronakrisen at de har problemer med å betale ut feriepenger til de ansatte.

  Det viser en medlemsundersøkelse som NHO Reiseliv har utført blant sine medlemsbedrifter, skriver Dagens Næringsliv.

  Nesten halvparten av reiselivsbedriftene har den siste måneden hatt en omsetningsnedgang på mellom 76 og 100 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

  Åtte av ti har permittert ansatte, fire av ti planlegger oppsigelser, mens 43 prosent mener det er en reell fare for konkurs. 44 prosent mangler penger til å betale regninger.

  Det er særlig hoteller som baserer seg på utenlandske turister og konferanser, som sliter.

  (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  SAS fløy nær 94 prosent færre passasjerer i mai

  Koronapandemien førte til at antall passasjerer som fløy med SAS, minket med nær 94 prosent i mai sammenlignet med samme måned i 2019.

  Som følge av at flere land nå letter på reiserestriksjonene, vil SAS i juni doble kapasiteten til 30 fly i drift, opplyser selskapet i en pressemelding.

  – Mai var andre måned på rad da større deler av vår flåte sto på bakken som et resultat av covid-19-pandemien og reiserestriksjonene som ble innført. Den negative effekten gjenspeiles i våre trafikktall, med en nedgang i kapasiteten på 96 prosent og 94 prosent færre passasjerer sammenlignet med fjoråret, sier direktør Rickard Gustafson i SAS. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Tsjekkia åpner grensene til Tyskland og Østerrike tidligere enn planlagt

  Tsjekkia åpner sine grenser til Tyskland og Østerrike ti dager før opprinnelig planlagt.

  Personer som ankommer Tsjekkia fra Tyskland og Østerrike vil fra fredag klokka 12 ikke trenge å legge fram en negativ virustest eller være i karantene etter ankomst. Også reisende fra Ungarn, som ikke grenser til Tsjekkia, er omfattet av regelendringen.

  Det er ikke kjent hvorfor Tsjekkia tok avgjørelsen tidligere enn det som var planlagt.

  Tsjekkia åpnet grensen til Slovakia på torsdag, og vil 15. juni åpne for en ny gruppe land som vurderes som trygge. Det gjelder blant andre Sveits, Finland og de baltiske statene. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL
  Pappvinsalget økte med 45 prosent fra midten av mars og ut mai og er fortsatt på et høyt nivå, viser tall fra Arcus.
  Pappvinsalget økte med 45 prosent fra midten av mars og ut mai og er fortsatt på et høyt nivå, viser tall fra Arcus.
  FOTO: NTB scanpix

  Pappvinsalget økte med 45 prosent under koronakrisen

  Salget av pappvin økte med 44,9 prosent i koronaperioden fra midten av mars til utgangen av mai. Salget av vin på flaske økte med 12,9 prosent.

  Det viser tall fra Arcus, skriver Dagens Næringsliv.

  Arcus-ansatte har måttet arbeide ekstraskift og helger for å holde tritt med etterspørselen. Mye tyder på at nordmenn har lagt om sine drikkevaner i tiden med stengte restauranter og stengt svenskegrense ettersom konsumet av pappvin fortsatt er på et høyt nivå.

  Vin på kartong står fra før av for nærmere 60 prosent av salgsvolumet til Vinmonopolet. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Franske myndigheter mener landet har kontroll på koronaviruset

  Koronaviruset skal være under kontroll i Frankrike, som har begynt å lempe på smitteverntiltakene som ble innført i mars.

  – Viruset er fortsatt i omløp, særlig i noen regioner, men det sprer seg sakte, sier lederen for landets rådgivende forskningsråd, Jean-François Delfraissy, til radiokanalen France Inter.

  – Før nedstengningen i begynnelsen av mars, hadde vi rundt 80.000 nye tilfeller om dagen. Nå beregner vi at vi har rundt 1.000, sier han. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Bartilbud i Belgia: Ta én, betal for to

  «Happy hour: to for prisen av én» er et tilbud mange har vært borti. Når Belgias barer åpner til uken, ber de kundene bli med på «helpy hour» og betale dobbelt.

  Landets serveringssteder har vært stengt i to og en halv måned på grunn av koronapandemien, men 8. juni kan øltørste belgiere igjen oppsøke stambarer, nabolagspuber og andre som serverer landets mest kjente nytelsesmiddel.

  I den forbindelse ber en bransjeorganisasjon om ekstra økonomisk drahjelp etter lang tid uten inntekter. Derfor snur de opp ned på happy hour-konseptet og oppfordrer folk til å kjøpe én drink, men betale for to.

  – Nå som barene kan begynne å åpne igjen, er det på tide å gjengjelde en tjeneste, heter det i kampanjen, som har som mål å redde serveringssteder fra konkurs.

  – Jeg tror ikke belgiere vil være glade om kafeene de elsker, forsvinner. Dette er et midlertidig tiltak for å unngå et skred av konkurser. Så snart ting er tilbake til normalen, kan kundene glede seg over at «happy hour» kommer tilbake, sier Diane Delen, som leder bransjeforeningen som står bak kampanjen. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Tre av fire ønsker ikke å åpne opp for fritidsreiser til Sverige

  I en undersøkelse gjennomført av Opinion svarer 73 prosent at de ikke vil at regjeringen skal åpne opp for fritidsreiser til Sverige.

  I en undersøkelse har Opinion spurt nordmenn om de synes regjeringen bør åpne opp for fritidsreiser til Sverige før sommeren. 73 prosent av de spurte svarer nei. Bare 15 prosent svarer ja, mens 12 prosent svarer at de ikke vet.

  – Det er et krystallklart svar fra det norske folk, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion til NRK.

  Tidligere denne uken vedgikk den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell at Sverige burde ha gjort mer for å bremse koronasmitten.

  – At nesten tre av fire nordmenn er imot fri turistflyt over svenskegrensen i sommer har trolig sammenheng med vårt inntrykk av Sveriges håndtering av koronasituasjonen. Det frister lite med å besøke et land med nærmest fri flyt av virus, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

  Antallet koronarelaterte dødsfall i Sverige er 4.562, viste torsdagens tall fra svenske folkehelsemyndigheter. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Tysk industri rammet av bratt fall i etterspørselen

  Fra mars til april opplevde tysk industri et fall i ordreinngangen på 25,8 prosent, viser fersk statistikk.

  Fallet omtales som det største siden begynnelsen av registreringene i 1991, opplyste det føderale statistikkbyrået Destatis.

  Årsaken er koronapandemien og smitteverntiltak som har ført til en kraftig nedgang i den økonomiske aktiviteten.

  Sammenlignet med samme tid i fjor var nedgangen på 36,6 prosent. (NTB)

 • av Mari Horve Reite
  DEL

  Rekordmange koronarelaterte dødsfall i Brasil – forbigår Italia

  Tallet på koronarelaterte dødsfall i Brasil overstiger 34.000. Brasil passerer dermed Italia, og er nå landet med tredje flest koronadødsfall i verden.

  Det søramerikanske landet rapporterte ny rekord i daglige koronarelaterte dødsfall torsdag med 1.473 døde det siste døgnet. Det samlede antall døde er nå 34.021. Bare USA og Storbritannia har flere rapporterte koronadødsfall.

  Tallet på smittede i Brasil har steget til 614.941, opplyser helsedepartementet i landet, og det er kun USA som har flere smittetilfeller.

  Eksperter sier manglende testing i Brasil betyr at det reelle tallet trolig er mye høyere. Latin-Amerika er det nye episenteret for koronaviruset, og Brasil med sine 210 millioner innbyggere er landet i regionen som er hardest rammet.

  President Jair Bolsonaro har vært sterkt imot sentrale smitteverntiltak som innebærer at folk holder seg hjemme for å hindre spredning, selv om smittetallene øker.

  Den svært høyreorienterte lederen har oppfordret selskaper til å gå til «krig» mot delstatsguvernører som gir ordre om å stenge forretningene. Han mener tiltakene rammer landets og Latin-Amerikas økonomi unødvendig.

  (NTB)

 • av Mari Horve Reite
  DEL

  Mer enn tusen koronadødsfall i USA siste døgn

  Til sammen 1.021 koronareleterte dødsfall ble registrert i USA de siste 24 timene, viser tall fra Johns Hopkins-universitetet.

  Så lang har 108.120 mennesker i USA dødd etter ha blitt smittet av covid-19-viruset. Over 1,9 millioner er smittet, og om lag 485.000 har blitt friske etter å ha vært smittet.

  USA er det hardest rammede landet i verden målt i antall smittede og døde. Men i forhold til antall innbyggere har flere europeiske land, som Frankrike, Italia og Spania, en høyere dødsrate.

  Forskere ved Universitetet i Massachusetts har anslått at tallet på døde i USA kommer til å bli om lag 127.000 innen 27. juni.

  Det er tegn på at pandemien har svekket seg siden toppen ble nådd i midten av april, men helsearbeidere er bekymret for at de landsdekkende demonstrasjonene mot rasisme og politivold skal skape en ny smittebølge.

  (NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  44 nye koronadødsfall i Frankrike

  Frankrike har det siste døgnet registrert 767 nye smittetilfeller og ytterligere 44 koronarelaterte dødsfall.

  25 dager er gått siden Frankrike åpnet igjen etter koronanedstengingen, og antallet sykehusinnleggelser fortsetter å falle for sjuende uke på rad.

  13.101 covid-19-pasienter er innlagt på sykehus. 1.163 av dem får intensivbehandling, opplyser helsedepartementet i en uttalelse torsdag, ifølge Reuters.

  Totalt har myndighetene registrert 29.065 koronarelaterte dødsfall, en økning på 44 siste døgn. Dagene før økte dødstallet med henholdsvis 81 og 107.

  152.444 personer har testet positivt for koronaviruset i Frankrike.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  Spania rapporterer fem nye koronadødsfall

  Spanias regjering har sluttet å oppgi daglige dødsfall som følge av koronapandemien, men torsdagens totale tall er 27.133 – fem flere enn dagen før.

  Antall påviste smittetilfeller økte med 334 til 287.740.

  Spania har innført en ny metode for å registrere dødsfall og smittetilfeller, noe som har ført til svingninger i statistikken og hyppige revideringer av tallene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

  Mellom søndag og tirsdag sto helsedepartementets offisielle dødstall stille på 27.128, selv om flere regioner rapporterte om nye koronadødsfall.

  I Spania var det dessuten det totale antallet dødsfall, uavhengig av årsak, mer enn dobbelt så høyt som normalt i begynnelsen av april, viser nye tall.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  Studie av mulig koronamedisin trekkes tilbake

  En forskningsstudie som tydet på at malariamedisinen hydroksyklorokin kunne øke dødsrisikoen for koronapasienter, trekkes tilbake.

  Tre av de fire forfatterne bak studien stilte seg torsdag bak beslutningen.

  Tidligere denne uken ble det kjent at forskningsstudien, som ble publisert i det prestisjefylte tidsskriftet The Lancet, skulle granskes. Årsaken er at det er oppdaget potensielle problemer ved en medisinsk database som ble brukt av forskerne.

  De undersøkte effekten av malariamedisinene hydroksyklorokin og klorokin på koronapasienter. Konklusjonen var at medikamentene ikke hadde positiv effekt, og at de tvert imot kunne være farlige.

  Studien førte til at WHO for en periode stanset forsøk for å finne ut om hydroksyklorokin hjelper mot covid-19. Forskere i flere land har jobbet med å teste medisinen, og også ved Oslo universitetssykehus ble utprøvingen stanset.

  Onsdag anbefalte imidlertid WHO at forsøkene kan gjenopptas. Det er konklusjonen etter at en ekspertkomité har undersøkt saken.

  Hydroksyklorokin fikk mye oppmerksomhet etter at USAs president Donald Trump sa han hadde tro på medisinen og at han tok den selv for å unngå å bli syk. Trump fikk kritikk siden det foreløpig ikke finnes god dokumentasjon på at medikamentet hjelper mot covid-19.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  88 nye koronadødsfall i Italia

  I Italia er det registrert 88 nye koronarelaterte dødsfall det siste døgnet.

  Det opplyste sivilforsvaret i landet torsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Til sammen er det nå registrert 33.689 koronadødsfall i Italia.

  177 nye smittetilfeller er påvist, noe som er lavere enn dagen før. Dødstallet i Italia er det tredje høyeste i verden etter USA og Storbritannia.

  (©NTB)

 • Elling Svela
  DEL

  20 nye koronadødsfall i Sverige

  Svenske helsemyndigheter har registrert 20 nye koronarelaterte dødsfall det siste døgnet.

  41.883 har fått påvist koronasmitte i Sverige, og dette er en økning på 1.080 fra dagen før.

  4.562 av de smittede er døde. Sverige ligger nesten i verdenstoppen målt i antall koronarelaterte dødsfall per innbyggere, med 45 per 100.000. (NTB)

 • Elling Svela
  DEL

  To nye koronadødsfall i Danmark

  582 dansker er nå døde av koronaviruset, to flere enn for ett døgn siden.

  Det er samtidig 97 personer som er innlagt på sykehus i Danmark med covid-19, som er det laveste siden 17. april.

  17 pasienter er innlagt på intensivavdeling, mens åtte får behandling i respirator.

  40 nye smittetilfeller er registrert det siste døgnet.

  Danmark har registrert over 11.000 smittetilfeller i forbindelse med koronasmitte. (NTB)

 • Elling Svela
  DEL

  Stabilt antall koronainnlagte på norske sykehus

  Torsdag er 26 koronapasienter innlagt på norske sykehus, viser tall fra Helsedirektoratet. Tre pasienter er i respirator. Tallene er uforandret fra dagen før.

  Onsdag var tallet på innlagte det laveste siden 12. mars. Da var 23 koronasmittede pasienter innlagt på norske sykehus.

  8.477 personer har fått påvist smitte av koronaviruset, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) torsdag. Det er en økning på 22 fra dagen før. (NTB)

 • Elling Svela
  DEL

  Svenskers tillit til regjeringens koronahåndtering raser

  Svensker har stadig mindre tillit til regjeringens håndtering av koronautbruddet. Nå tror analytiker borgfreden i svensk politikk er i ferd med å ta slutt.

  Færre enn halvparten av de spurte – 45 prosent – har tillit til regjeringens evne til å håndtere pandemien, viser en meningsmåling for SVT fra Novus som ble offentliggjort torsdag.

  For en måned siden oppga 18 prosentpoeng flere – 63 prosent – at de hadde tillit til regjeringens håndtering.

  Direktør Torbjörn Sjöström i Novus mener innbyggernes krav til regjeringen har økt i løpet av de siste par månedene.

  – Nå kreves det en helt annen form for håndtering av pandemien, sammenlignet med den krisehåndteringen folk syntes strakk til for et par måneder siden, sier han. (NTB)

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Nyhetsdøgnet

Mest lest akkurat nå