Koro­naut­bruddet direkte

Vi oppdaterer deg fortløpende om utbruddet av koronaviruset.

 • Fædrelandsvennen
Festet innlegg
To nye smittetilfeller i Flekkefjord
i dag kl 22:11av Silje Marie Hove
DEL

Kommuneoverlege Marianne Omland har tirsdag fått melding om at to eldre, hjemmeboende personer bosatt i Flekkefjord, har fått påvist smitte.

Begge ble smittet et annet sted i landet, og har vært i karantene. Ifølge kommuneoverlegen skal begge være i god helsetilstand.

De smittede er nå isolert og smitteoppsporing pågår. Så langt er det ingen registrerte nærkontakter i Flekkefjord.

Siste innlegg
Nyhetsstudioet er bemannet fra klokka 06.30 til midnatt. Har du tips eller spørsmål om koronaviruset? Vi vil gjerne høre fra deg.
Send inn
 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Mexicanske leger har gitt nye lunger til koronaoverlevende

  Mexicanske leger har gjennomført den første doble lungetransplantasjonen i Latin-Amerika til en overlevende av covid-19.

  Den 55 år gamle mannen hadde vært koblet til en kunstig lunge i 52 dager før operasjonen.

  – Uten transplantasjonen ville muligheten for overlevelse vært null. Nå har han en ny sjanse til å leve, sier lege Manuel Wong i en uttalelse fra det private sykehuset Christus Muguerza i Monterrey tirsdag.

  Den sju timer lange operasjonen ble gjennomført 31. august. Lignende operasjoner har vært gjennomført på koronaoverlevende i Europa og i USA tidligere.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  David Moyes og to West Ham-spillere testet positivt for korona

  West Ham-manager David Moyes og spillerne Issa Diop og Josh Cullen har alle avgitt positive tester for koronaviruset. Det bekrefter klubben tirsdag kveld.

  Klubbens medisinske apparat er blitt informert om de positive testresultatene mens laget var på London stadion for å forberede seg til tirsdagens møte i ligacupen mot Hull.

  De tre var uten symptomer på covid-19, og manageren og de to spillerne forlot areaen og reiste hjem.

  Tirsdagens kamp vil bli spilt som planlagt og assisterende manager Alan Irvine vil lede laget. Alle West Ham-spillerne ønsker de tre god bedring.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  31 har testet positivt på korona etter busstur

  31 personer fra Sør-Rogaland har testet positivt for korona etter en busstur på Vestlandet. Kommunene i området jobber for å begrense smitten.

  Det ble først meldt om 29 smittetilfeller, men tallet er nå oppjustert til 31, skriver Stavanger Aftenblad. De smittede var pensjonister på tur. Totalt 41 passasjerer var med bussen.

  – 15 er i Stavanger, seks i Sola, fem i Sandnes, fire i Randaberg og én person fra Hå, sa smittevernoverlege i Sandnes kommune, Hans Petter Torvik, på en pressekonferanse tirsdag kveld.

  – Jeg vet foreløpig om to som har testet negativt av de 41 som var i bussen, sier Torvik til Aftenbladet.

  Han understreker at alle passasjerene ble testet etter at de kom tilbake til regionen og at de etterpå ble kjørt rett hjem, der de har vært i karantene siden. De som har testet positivt, har alle fått beskjed.

  – Vi har god kontroll på alle disse tilfellene, sier smittevernoverlegen.

  Ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (Ap), understreker at utbruddet viser hvor viktig det er å ta forholdsregler for å hindre smitte.

  – Vi vil ikke skremme folk, men vi må innse at dette kan bli verre, sier Wirak.

  – Nå er det opp til oss å gjøre de rette tingene for å sørge for at vi kommer oss gjennom dette, legger han til.

  (NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Litauen og Island kan bli røde denne uka

  FHI anbefaler at Litauen og Island, samt regionene Västerbotten i Sverige og Mellersta Finland og Päijänne-Tavastland i Finland blir røde denne uken.

  Regjeringen vil ta en endelig beslutning i løpet av uken. Alle endringer vil gjelde fra midnatt, natt til lørdag 26. september, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI). Island var blant landene som ble oppgradert til gult nivå i forrige uke.

  FHI anbefaler innreisekarantene for personer for de aktuelle landene og områdene.

  – Alle disse har hatt stigende smittetall og ligger nå over grensen på 20 bekreftede tilfeller per 100.000 innbyggere (14 dagers insidens) siste to uker, skriver FHI.

  Tallene er som følger: Litauen 23,7, Island 64,5, Västerbotten 23,9, Päijänne-Tavastland (Päijät Häme) 22,9 og Mellersta Finland (Keski-Suomi) 26,9.

  – Land og regioner som ved siste vurdering var røde, er ikke gjenstand for vurdering av eventuelle lettelser denne uka. Vurderinger om å gjøre om land og regioner fra røde til gule gjøres hver 14. dag, i partallsuker, melder FHI.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Smitteutbrudd ved Bamas salatfabrikk – risikerer tomme hyller

  Smitteutbruddet ved Bamas avdeling på Lierstranda fortsetter å tilta. Salatproduksjonen er stanset, og kunder i hele landet kan gå tom for salat.

  Mandag ble det kjent at salatfabrikken stanser produksjonen etter at tre ansatte hadde fått påvist smitte.

  Tirsdag er ytterligere fire ansatte bekreftet smittet, ifølge Drammens Tidende. Dermed er sju smittet så langt.

  Flere av nærkontaktene til de smittede vil nå testes, ifølge kommunen. I underkant av hundre ansatte avventer nå tilbakemelding, ifølge Bama.

  – Vi planlegger for gjenåpning så snart situasjonen er avklart og det er trygt sett opp imot smitterisikoen, men situasjonen er ikke avklart ennå, sier kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen i Bama.

  Avdelingen i Bama er den største produksjonsenheten til selskapet. Den lager kuttede salater og grønnsakblandinger.

  – Vi produserer daglig og fortløpende på bestilling, så det som skulle vært produsert i går, ville vært på vei ut i dag, Det betyr at kundene vil gå tomme, hvilket gjelder kunder i hele landet, sier Guldbrandsen.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  USA har passert 200.000 koronadødsfall

  – Det er fullstendig ufattelig at vi har nådd dette punktet, sa Jennifer Nuzzo ved Johns Hopkins-universitetet tirsdag.

  USA har langt flere koronadødsfall enn noe annet land i verden. Det reelle tallet kan være betydelig høyere enn 200.000, siden mange som døde tidlig i pandemien, aldri ble testet for korona.

  Også oversikten på nettstedet Worldometer bekrefter at antallet koronadødsfall har oversteget 200.000 i USA. Tirsdag ettermiddag norsk tid var tallet her 204.709.

  Antallet i USA som har fått påvist koronasmitte, har passert 7.051.000, ifølge Worldometer.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  EU-toppmøte utsettes – presidenten har vært i kontakt med koronasmittet

  EU-president Charles Michel har besluttet å utsette denne ukens toppmøte med en uke, fordi han har vært i kontakt med en koronasmittet person.

  Michels talsmann skriver på Twitter at presidenten har vært i kontakt med en sikkerhetsvakt som har testet positivt.

  – Presidenten testes jevnlig og testet negativt i går. I tråd med belgiske regler har han gått i karantene i dag, skriver talsmannen.

  De 27 EU-landenes stats- og regjeringssjefer var ventet til Brussel torsdag og fredag. Blant hovedtemaene for møtet som i stedet skal holdes 1. og 2. oktober er unionens forhold til Kina og Tyrkia.

  Det er også ventet at sanksjoner mot Hviterussland blir tatt opp på møtet. Så langt har Kypros stilt seg i veien for de planlagte sanksjonene, opplyser kilder i diplomatiet.

  Kypros skal ha satt som betingelse for sanksjonene at det også innføres sanksjoner mot Tyrkia for leteboringen i Middelhavet.

  (NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Solberg frykter sult og konflikt etter koronaen

  Mer sult, færre barn i skolen og flere konflikter rundt om i verden kan komme i kjølvannet av koronapandemien, frykter statsminister Erna Solberg (H).

  De dystre framtidsutsiktene står i sentrum når Norge, som påtroppende medlem i Sikkerhetsrådet, deltar på FNs hovedforsamling denne uka.

  – Med koronakrisen står FN overfor sin største globale krise noensinne, sa Solberg da hun tirsdag møtte pressen i forkant av åpningen av høynivåuka, sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

  For første gang i FNs 75-årige historie går høynivåuka av stabelen digitalt, og verdens ledere glimrer med sitt fravær i New York. Men også på andre måter legger koronapandemien et tungt lokk over verdens forfatning.

  – Det som er viktig, er at den krisen vi står oppe i nå, ikke bare løses som en helsekrise, men som en global krise som krever ganske mye annet, sier Solberg.

  Hun peker blant annet på at 500.000 sjøfolk er strandet rundt om i verden, noe som vil ha effekt på skipstrafikken framover. For matforsyninger og internasjonal handel kan konsekvensene bli store, særlig for fattige land.

  Solberg viser også til at pilene for FNs bærekraftmål nå peker feil vei. Som leder av pådrivergruppa for bærekraftmålene skal hun lede et av de viktigste møtene denne FN-uka.

  – Vi ser at flere er tilbake i absolutt fattigdom. Vi kan oppleve mer sult, konflikt og ustabilitet på grunn av det som skjer, frykter statsministeren.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  SAS kan gå i gang med storstilt redningsplan

  SAS-ledelsen kan gå i gang med å hente inn milliardene som skal redde selskapet fra konkurs etter at selskapets aksjonærer ga redningsplanen grønt lys.

  Totalt skal over 14 milliarder kroner redde selskapet de to neste årene. Konsekvensen blir et tydelig statlig eierskap. Både Sverige og Danmark går inn med milliardlån og en storstilt kapitalinnsprøyting ved at de kjøper aksjer for milliarder av kroner.

  – Jeg vil være helt ærlig, dette var avgjørende for oss. Jeg har forsøkt å være transparent med det gjennom hele krisen, vi kommer ikke gjennom dette uten hjelp til å gjenopprette vår likviditet og soliditet, sier SAS' toppsjef Rickard Gustafson til Dagens Nyheter.

  SAS har i likhet med andre flyselskaper blødd økonomisk under koronapandemien. I en periode lå i prinsippet nesten hele virksomheten nede.

  I juni la selskapets ledelse fram et forslag til redningsplan som siden er revidert flere ganger etter at det første utkastet ble forkastet av kreditorene.

  Tirsdag ble planen godkjent av selskapets aksjonærer på en ekstraordinær generalforsamling, og SAS kan nå gå i gang med å hente inn pengene som rekapitaliseringsplanen skal sikre.

  I oktober er det ventet at selskapet vil legge en mengde nye aksjer ut for salg. For de nåværende aksjonærene betyr det at aksjene deres blir utvannet.

  (©NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  19 nye smittetilfeller i Bergen siste døgn

  Det er bekreftet 19 nye tilfeller av koronasmitte i Bergen siden mandag, opplyser kommunen. En pasient ved et sykehjem er død.

  Smittetallet økte tirsdag med 19, mot en økning på åtte smittede dagen før. Én av de smittede er trolig tidligere smittet av koronaviruset, opplyser kommunen i en pressemelding.

  I to tilfeller er det snakk om ukjent smittevei, mens de øvrige er smittet av nærkontakter. De smittede er i alderen 15 til 62 år.

  En pasient som var innlagt ved koronaavdelingen ved Fyllingsdalen sykehjem, er død. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  21 koronasmittede innlagt på sykehus – to færre enn mandag

  21 koronasmittede pasienter er tirsdag innlagt på norske sykehus. Det er to færre enn på mandag. Ingen av pasientene får respiratorbehandling.

  16 av pasientene er innlagt på sykehus i Helse sør-øst, mens fem av dem ligger på sykehus i Helse vest, viser Helsedirektoratets daglige oppdatering.

  Ingen av de innlagte får respiratorbehandling, opplyser direktoratet. Det er over to uker siden en koronapasient var innlagt med respiratorbehandling i Norge.

  Ved midnatt natt til tirsdag var det registrert totalt 13.005 koronasmittede her i landet, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). Det er en økning på 108 tilfeller siste døgn. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL
  KLM har daglige avganger mellom Kristiansand og Amsterdam.
  KLM har daglige avganger mellom Kristiansand og Amsterdam. Foto: Arkivfoto

  Koronasmitte påvist hos passasjerer på KLM-fly

  Passasjerer på KLMs avgang fra Amsterdam til Kristiansand torsdag 17. september har fått påvist koronasmitte, viser oversikten fra Folkehelseinstituttet (FHI).

  Flyet hadde avgang fra Amsterdam klokka 11.55 og landet i Kristiansand klokka 13.20 den 17. september.

  Etter det Fædrelandsvennen forstår, dreier det seg om de to utenlandske håndballspillerne som avla positiv prøve fredag.

  "Alle andre som har vært om bord på oppfordres til å være oppmerksomme på egen helse og ta kontakt med helsetjenesten dersom de får symptomer på luftveisinfeksjon. Så lenge man ikke har symptomer, er ikke karantene nødvendig", opplyser FHI.

  I oversikten finner man kun reiser som er meldt inn til FHI.

  Beredskapssjef i Kristiansand, Sigurd Paulsen har tidligere uttalt til Fædrelandsvennen at FHI tar seg av den videre smittesporingen.

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  To nye ansatte bekreftet smittet ved Bamas salatfabrikk

  Ytterligere to ansatte ved Bamas avdeling på Lierstranda har fått påvist koronasmitte. Til sammen er nå fem personer ved fabrikken smittet.

  Det bekrefter smittevernoverlege Einar Sagberg og kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen i Bama overfor Drammens Tidende.

  Einar Sagberg sier at flere av nærkontaktene til de smittede nå testes.

  Fire av de fem som har testet positivt, er bosatt i Drammen, mens den siste smittede bor i Ås.

  Smitten ved salatfabrikken ble kjent mandag, da det ble bekreftet at tre personer var smittet. Bama besluttet da å stenge ned produksjonen ved fabrikken til situasjonen er avklart.

  Avdelingen i Bama er den største produksjonsenheten til selskapet. De lager kuttede salater og grønnsakblandinger.

  Gulbrandsen sa mandag til TV 2 at de regner med at butikkene i løpet av kort tid vil gå tomme for produktene de produserer.

  – Vi produserer på ordre hver eneste dag, så det vil gå raskt tomt for produktene i hele landet, sa hun. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  WHO: Rekordhøyt uketall, færre dødsfall

  Koronapandemien ser ut til å vokse i omfang verden rundt, med et rekordhøyt uketall den siste sjudagersperioden på nesten 2 millioner nye smittede, ifølge WHO.

  I uken som ble avsluttet søndag, registrerte Verdens helseorganisasjon (WHO) 1.998.897 nye smittetilfeller globalt.

  Det er en økning på 6 prosent fra uken før og det høyeste antall registrerte tilfeller i en enkelt uke siden pandemien startet, opplyser FN-organisasjonen.

  Siste ukes økning var størst i Europa og USA, med en oppgang på henholdsvis 11 og 10 prosent fra uken før, ifølge WHO.

  Samtidig er antallet nye dødsfall fallende. 37.700 koronarelaterte dødsfall ble registrert i forrige uke, en nedgang på 10 prosent fra uken før. (NTB)

 • av Mari Horve Reite
  DEL

  Flere sykdommer har hatt lavere dødelighet under pandemien

  Det er registrert færre dødsfall av hjerte- og karsykdommer og lungesykdommer under koronautbruddet. Også antall selvmord har gått ned.

  Foreløpig statistikk fra Dødsårsaksregisteret for perioden mars til mai i år viser at det ikke har vært noen overdødelighet, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

  I perioden mars til mai 2020 ble det registrert totalt 10.217 dødsfall i Norge. Dette tilsvarer 190 dødsfall per 100.000 innbyggere, noe som er på samme nivå som i 2019, da det var 192 dødsfall per 100.000 innbyggere.

  I samme periode er det foreløpig registrert 2.124 dødsfall av hjerte- og karsykdommer. Dette er færre enn i samme periode tidligere år.

  Folkehelseinstituttet understreker likevel at antall dødsfall som skyldes hjerte- og karsykdommer, har gått ned de siste årene, og at det er for tidlig å si om antallet har falt mer enn forventet.

  Det er også færre registrerte dødsfall som følge av lungesykdom. Ifølge de foreløpige tallene døde 296 personer av lungebetennelse mellom mars og mai. Tallene for 2019 er ikke klare, men snittet for de samme månedene fra 2014 til 2018 var 392 dødsfall.

  Færre døde også av selvmord og narkotika. (NTB)

 • av Mari Horve Reite
  DEL

  Ni av ti som døde med covid-19, hadde kronisk sykdom

  Nesten alle pasienter som døde etter å ha blitt smittet av koronaviruset, hadde en kronisk sykdom ved siden av, viser tall fra Dødsårsaksregisteret.

  Folkehelseinstituttet har nå gått gjennom statistikk over dødsfall i de tre første månedene av pandemien. Tallene er foreløpige, så bildet kan endre seg noe når flere meldinger om dødsårsak kommer inn.

  Fra mars til mai ble det registrert 236 koronarelaterte dødsfall her i landet. Ni av ti pasienter (som tilsvarer 215 personer) hadde kronisk sykdom i tillegg, og en like stor andel var personer over 70 år.

  – Forenklet kan man si at for disse 215 dødsfallene anses covid-19 som den viktigste faktoren som ledet til døden, men man kan ikke si noe om hvor mye andre dødsårsaker har bidratt, sier overlege Marianne Sørlie Strøm i Dødsårsaksregisteret ved Folkehelseinstituttet.

  Bare 4 prosent av dødsfallene skjedde utenfor helseinstitusjon. De største fylkene – Oslo, Viken og Vestland – hadde flest dødsfall. (NTB)

 • av Mari Horve Reite
  DEL

  Nye restriksjoner tvinger britiske puber til tidligere skjenkestopp

  Puber må stenge tidligere og folk som ikke overholder karantenereglene kan vente seg stive bøter når Storbritannia innfører nye koronarestriksjoner.

  Statsminister Boris Johnson kunngjorde de nye tiltakene etter at britiske helsemyndigheter mandag økte det nasjonale beredskapsnivået i kampen mot koronaviruset.

  Viruset sprer seg raskt, og i midten av oktober kan det bli opp mot 50.000 nye tilfeller daglig i England, advarer smitteverneksperter.

  Fra torsdag av må puber, barer og andre serveringssteder stenge dørene klokken 22.

  Johnson skal tirsdag informere Parlamentet om koronasituasjonen, og han skal også holde en TV-tale til det britiske folket om hva som blir gjort for å håndtere koronapandemien. (NTB)

 • av Mari Horve Reite
  DEL

  108 nye bekreftede koronatilfeller siste døgn – flere enn 13.000 smittet

  Ved midnatt natt til tirsdag var det registrert 13.005 koronasmittede her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 108 tilfeller siste døgn.

  Den siste uken har økningen vært på 729 tilfeller, viser tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

  Rundt 941.000 tester for koronavirus er til nå gjennomført i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

  I alt 23 personer fikk mandag behandling på sykehus for covid-19-sykdom, det er det høyeste antall innlagte siden begynnelsen av juni.

  FHI har registrert 267 koronarelaterte dødsfall her i landet siden mars. FHI understreker at det ikke alltid er mulig å slå fast om de koronasmittede har dødd av eller med covid-19. (NTB)

 • av Mari Horve Reite
  DEL

  Koronaviruset vil trolig barbere bistandsbudsjettet

  Bistandsbudsjettet for neste år vil bli kuttet med flere hundre millioner, kanskje opp mot en milliard.

  Regjeringen vil legge fram et forslag til statsbudsjett med store kutt i bistandsbudsjettet. Det får Aftenposten opplyst fra flere kilder.

  Hvor store kuttene til slutt blir avhenger av hvor optimistiske prognoser man legger til grunn for den økonomiske veksten neste år. Årsaken er at størrelsen på bistandsbudsjettet påvirkes av verdien på alt vi produserer i Norge i løpet av et år.

  – Statsbudsjettet skal naturligvis være tilpasset den økonomiske situasjonen, sier Mudassar Kapur (H), som leder Stortingets finanskomité.

  Regjeringen har fastslått at den skal «bevilge én prosent av anslått brutto nasjonalinntekt» (BNI) til utviklingsbistand hvert år. I statsbudsjettet som daværende finansminister Siv Jensen (Frp) la fram i fjor høst økte regjeringen den totale bistandsrammen fra 37,8 milliarder kroner i 2019 til 39,2 milliarder i år, en økning på 3,6 prosent.

  Men så kom koronaen og inntektene falt. I år vil Norge derfor overoppfylle målet om én prosent av BNI i år. (NTB)

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Nyhetsdøgnet