Koro­naut­bruddet direkte

Vi oppdaterer deg fortløpende om utbruddet av koronaviruset.

 • Fædrelandsvennen
Festet innlegg
To nye smittetilfeller - åtte personer er innlagt
13. april kl 09:29av Kjetil Nygaard
DEL

Det siste døgnet har to personer i Agder testet positivt på koronaviruset. Én av dem bor i Kristiansand, og én i Vennesla.

En av disse jobber på sykehuset i Kristiansand.

Det er nå 178 kristiansandere som har fått påvist viruset siden utbruddet nådde byen i mars. Ni venndøler er smittet.

Samtidig melder Sørlandet sykehus at åtte personer er innlagt med koronasmitte. Det er én mindre enn påskeaften. Alle de åtte er over 50 år.

Du kan lese flere lokale tall på Fædrelandsvennens statistikk-side.

På landsbasis var det ved midnatt registrert 6.489 tilfeller av koronasmitte i Norge.

Det er en økning på 74 tilfeller det siste døgnet.

Tallene er hentet fra Folkehelseinstituttets tjeneste Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

I alt 214 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var mandag morgen registrert 128 døde som følge av sykdommen.

Siste innlegg
Nyhetsstudioet er bemannet fra klokka 06.30 til midnatt. Har du tips eller spørsmål om koronaviruset? Vi vil gjerne høre fra deg.
Send inn
 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Minst 100 i karantene etter bussutbruddet

  Minst 100 personer er satt i karantene i flere kommuner og fire er bekreftet smittet, etter besøket av reisefølget fra Sør-Rogaland der flere var koronasmittet.

  Turfølget hadde tretten lengre stopp på den seks dager lange bussturen. Det er nå registrert fire tilfeller av koronasmitte som kan spores tilbake til pensjonist-bussen, skriver VG.

  I tillegg er minst 100 personer satt i karantene i flere kommuner. Kvam kommune er blant de hardest rammede, hvor tre er smittet og 48 satt i karantene, ifølge avisen.

  Torsdag opplyste Etne kommune at 25 personer er satt i karantene som følge av at reisefølget fra bussen var innom på en kafé på Åkrafjordtunet tidligere denne uken, skriver NRK.

  Også i Førde i Sunnfjord kommune er 16 personer satt i karantene.

  Haukeland sykehus er også berørt etter at en smittet passasjer fra bussen ble innlagt. Ti ansatte og fire pasienter er nå i karantene.

  Tre av dem som er bekreftet smittet av busspassasjerene, er ansatte ved Thon Hotel Sandven i Norheimsund, som ligger i Kvam kommune.

  Reisefølget bodde på hotellet fra 20. til 21. september. Hotellet er nå stengt fram til 1. oktober.

  – Ni medarbeidere som jobbet i den aktuelle tidsperioden, er satt i karantene og har testet seg. Tre av disse prøvesvarene er kommet tilbake positive, sier hotelldirektør Arnstein Birkeland i en pressemelding.

  Som følge av utbruddet er det også innført andre smittebegrensningstiltak i Kvam kommune, melder NRK. Blant annet stenger den videregående skolen i en uke, og alle ansatte bes om å ha hjemmekontor. Også en klasse på Norheimsund skole og en avdeling i Norheimsund barnehage holder stengt til og med mandag.

  (NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Pandemien skyter fart i Europa

  Pandemien skyter fart i Europa. Torsdag ble det registrert rekordmange smittetilfeller i både Frankrike og Storbritannia.

  Oppgangen i Frankrike var spesielt kraftig, der var smittetallet onsdag på allerede høye 13.072. Så tok statistikken et langt sted i feil retning, da det torsdag ble registrert 16.096 nye covid-19-tilfeller.

  Det er også registrert 52 dødsfall i Frankrike siste døgn.

  Presset på sykehusene øker, og det meldes nå om 6.000 innlagte koronapasienter. Av disse ligger mer enn 1.000 på intensivavdeling.

  Totalt er det så langt registrert over 497.000 smittede i Frankrike, og over 31.500 har mistet livet i landet med over 66 millioner innbyggere.

  – Det er en kamp mot klokken. Befolkningen må opptre ansvarsfullt og klokt, sier statsminister Jean Castex til fransk TV.

  Situasjonen i Storbritannia er også stadig mer presset.

  Britiske helsemyndigheter registrerte 6.634 nye koronatilfeller, det høyeste smittetallet som så langt er registrert på ett døgn.

  Det er også registrert 40 nye dødsfall i Storbritannia, ett av dem i Wales, to i Skottland og de øvrige i England. Totalt settes covid-19 i sammenheng med nesten 42.000 dødsfall i landet, det høyeste antallet i Europa. Folketallet i Storbritannia ligger på samme nivå som Frankrike, omkring 66 millioner.

  Sky News skriver at smittetallet etter all sannsynlighet var høyere i april og mai, til tross for torsdagens rekordnotering. Da var imidlertid ikke testing i stor skala innført ennå, og en mindre andel av smittetilfellene ble funnet.

  (NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Ny smitterekord i Frankrike

  Pandemien skyter ny fart i Frankrike – torsdag er det registrert 16.096 nye smittede, det høyeste antallet noen gang.

  Franske helsemyndigheter har også registrert 52 nye dødsfall.

  Den dystre rekorden kommer på samme dag som Storbritannia også registrerte et rekordhøyt antall smittede, over 6.600.

  Selv om smittetallene teoretisk sett kan ha vært høyere da pandemien først rammet i april og mai, ble det da ikke registrert så mange smittede siden testingen ikke var kommet skikkelig i gang.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Smitteutbrudd blant ansatte på sykehjem i Bergen

  Fyllingsdalen sykehjem har registrert koronasmitte hos fire ansatte ved ulike avdelinger. Beboere blir testet etter smitteutbruddet.

  Totalt fire ansatte ved Fyllingsdalen sykehjem har fått påvist koronasmitte, ifølge Bergens Tidende.

  Tre av dem jobber på korttidsavdelingen i den «vanlige» delen av sykehjemmet, mens den siste jobber fast på koronaavdelingen, skriver avisen.

  Onsdag opplyste Bergen kommune at én av beboerne var død, og torsdag opplyste kommunen at ytterligere én beboer var død.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Høyeste koronatall registrert på et døgn noen gang i Storbritannia

  Britiske helsemyndigheter registrerte torsdag 6.634 nye koronatilfeller, det høyeste smittetallet som så langt er registrert på ett døgn under pandemien.

  Det melder Sky News.

  Til tross for den rekordhøye registreringen, var smittetallet sannsynligvis langt høyere i april og mai. Da var imidlertid ikke testing i stor skala innført ennå. Forskere ved Imperial College i London har antydet at det i starten av pandemien kan ha vært omkring nye 100.000 tilfeller daglig, skriver kanalen.

  Det er også registrert 40 nye dødsfall i Storbritannia, ett av dem i Wales, to i Skottland og de øvrige i England.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Tegnell: – Utviklingen går i feil retning

  I Sverige er antall koronasmittede passert 90.000. – Utviklingen går sakte, men sikkert i feil retning, sier statsepidemiolog Anders Tegnell.

  De aller fleste steder i Sverige er smittenivåene ganske stabile, men det er lokale forskjeller. Blant annet har Västerbotten hatt en kraftig økning de siste dagene.

  – I Sverige har vi hatt en svak oppgang de siste ukene. Ikke så dramatisk som i andre land i Europa, men det går sakte, men sikkert i feil retning, sier Tegnell torsdag.

  Folkhälsomyndigheten mener en av årsakene er en økende tendens til at folk vender tilbake til arbeidsplassene framfor å jobbe hjemmefra.

  – Det er en av de store forskjellene fra tidligere, sier Tegnell.

  Det siste døgnet er det registrert 533 nye smittetilfeller, og totalen er nå oppe i 90.289.

  Det siste døgnet er det også meldt om to nye koronarelaterte dødsfall i Sverige. Til sammen har 5.878 mennesker mistet livet i Sverige i forbindelse med pandemien, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Hotell i Norheimsund stenges etter bussutbruddet

  Flere ansatte på Thon Hotel Sandven er bekreftet koronasmittet etter besøket av reisefølget fra Sør-Rogaland der flere var koronasmittet. Hotellet er nå stengt.

  Reisefølget med pensjonister som var på busstur, bodde på hotellet fra 20. til 21. september. Hotellet ble varslet om utbruddet 22. september og startet da smittesporingstiltak.

  – Ni medarbeidere som jobbet i den aktuelle tidsperioden, er satt i karantene og har testet seg. Tre av disse prøvesvarene er kommet tilbake positive, sier hotelldirektør Arnstein Birkeland i en pressemelding.

  – Alle rom, fellesarealer og resten av eiendommen er vasket grundig. For å være på den sikre siden har vi valgt å stenge hotellet fram til 1. oktober, legger han til.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Seks nye smittetilfeller i Agder

  Torsdag ettermiddag opplyser Folkehelseinstituttet om seks nye smittetilfeller i Agder. Dermed har 455 personer så langt fått påvist korna i fylket.

  Det er fem nye koronasmittede i Arendal.

  Det er ett nytt tilfelle i Kristiansand.

  Folkehelseinstituttet kan opplyse følgende om alder og kjønn til de seks smittede i Agder:

  • To gutter er alderen 10-19 år.
  • En kvinne er i alderen 20-29 år.
  • En mann er i alderen 20-29 år.
  • En mann er i alderen 30-39 år.
  • En kvinne er i alderen 30-39 år.
 • Roald Ankersen
  DEL

  Flere tiltak i Sørlandet sykehus etter smitteutbrudd

  Kriseledelsen ved Sørlandet sykehus har besluttet flere tiltak for sykehuset i Arendal som følge av den uavklarte smittespredningen i Arendal kommune. Dette inkluderer økt bruk av munnbind og besøksforbud. Tiltakene gjelder fra i dag, torsdag 24. september kl. 14, og tentativt i 14 dager framover.

  - Alle pasienter får utdelt munnbind i akuttmottaket eller ved hovedinngangen. Vi tester alle pasienter som skal legges inn for covid-19, og pasientene skal ha på munnbind når det er mindre enn to meters avstand til andre, fram til testsvaret foreligger, sier klinikkdirektør Berit Grønning Nielsen i en pressemelding.

  Pasienter med mistanke om smitte, isoleres fram til prøvesvar foreligger, slik praksis har vært.

  Det innføres også besøksforbud umiddelbart.

  Unntak er føde-/barselavdelingen, kritisk syke pasienter og besøk til døende pasienter

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Ett nytt dødsfall og 14 nye koronasmittede i Bergen

  Det er meldt om 14 nye smittetilfeller i Bergen det siste døgnet. Én koronasmittet person er død.

  Det opplyser Bergen kommune på sine nettsider torsdag.

  Den døde var beboer ved Gartnermarken Omsorg pluss boliger og innlagt på koronaavdelingen på Fyllingsdalen sykehjem.

  Onsdag ble 1.176 personer testet for viruset. De 14 som har testet positivt, er mellom 19 og 49 år. Kommunen har kontroll på hvordan de ble smittet.

  Totalt har 1.388 personer i Bergen fått påvist koronasmitte. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Finland gjør Norge rødt

  Finland innfører karanteneplikt for personer som reiser til landet fra Norge, med unntak for dem som bor i grensetraktene i nord, melder kringkasteren Yle.

  Personer som kommer fra Norge, må fra mandag tilbringe to uker i karantene, melder den finske rikskringkastingen.

  Økende smitte i en rekke land innebærer også at Finland gjeninnfører karantenekravet for personer som kommer fra Sverige, Island, Tyskland, Slovakia og Estland.

  For knapt to uker siden besluttet Finland å oppheve karanteneplikten for reisende fra land med høyst 25 smittede per 100.000 innbyggere. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Fem nye smittet etter fest i Arendal

  Torsdag ettermiddag opplyste smittevernsoverlege Preben Aavitsland at ytterligere fem personer er smittet av koronavirus etter en privat fest på Hove lørdag 19. september.

  Flere av disse er bosatt andre steder i landet, sa Aavitsland.

  Politikerne i bystyret vurderer å iverksette flere tiltak for å bremse smitten i kommunen.

  Fædrelandsvennen kommer med egen sak om dette i løpet av ettermiddagen.

 • Roald Ankersen
  DEL

  - Bor ikke i Lindesnes

  En mann i aldersgruppen 20-29 år med folkeregistret adresse i Lindesnes kommune testet positivt på koronaviruset 23. september. Det viser seg at mannen har bostedsadresse i Oslo og at prøven er tatt der, opplyser Lindesnes kommune i en pressemelding.

  Lindesnes kommune har sjekket ut, og det er ingen nærkontakter i vår kommune.


  "Det er dermed ingen smitte lokalt i vår kommune. Vedkommende følges opp av helsetjenesten i Oslo kommune", opplyser Lindesnes kommune.

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  2.500 i karantene ved prestisjeskole i Sveits

  2.500 studenter er satt i karantene ved prestisjeskolen École Hôtelière de Lausanne i Sveits etter et betydelig smitteutbrudd.

  Undervisningsinstitusjonen er anerkjent som den beste fagskolen i verden innen hotell- og restaurantnæringen.

  Sveitsiske helsemyndigheter mistenker at festing blant studentene er årsaken til smitteutbruddet. Så langt har elleve studenter testet positivt for covid-19, men ingen er alvorlig syke.

  Situasjonen er ikke ideell, men skolen har tatt nødvendige forholdsregler de siste månedene, ifølge talsperson Sherif Mamdouh.

  Skolen vil forsøke å gjennomføre all undervisning digitalt. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Avinor venter svært liten høstferietrafikk

  De neste to ukene er det høstferie i ulike deler av landet. Men Avinor venter svært få reisende sammenlignet med tidligere år.

  – Selv om vi går inn i en periode som normalt sett gir en betydelig økning i antall passasjerer, ser vi at trafikkøkningen som kom i sommer har stoppet opp, sier direktør for trafikkutvikling Gaute Skallerud Riise i Avinor i en pressemelding.

  Høstferien ser ikke ut til å bli noe unntak. På Norges hovedflyplass Oslo lufthavn vil det bli i overkant av 25.000 reisende enkelte dager. Dette er et svært lavt antall sammenlignet med i fjor, da det var over 100.000 reisende på de travleste dagene.

  Avinor ber de reisende om å være oppmerksomme på informasjon fra flyselskapet om bruk av munnbind. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  FHI justerer koronadødstall – tre nye de siste tre ukene

  I en oppdatering melder Folkehelseinstituttet om tre nye koronarelaterte dødsfall. Dødsfallene er ikke nye siste døgn, men fordeler seg på de tre siste ukene.

  Dermed er 270 dødsfall relatert til viruset registrert her til lands.

  – I gjennomsnitt har det vært mellom 0 og 2 dødsfall per uke siden juli. Vi har ikke sett en økning i dødsfall til tross for flere store utbrudd, sier lege ved avdeling for smittevern og vaksine Jacob Dag Berild til NTB.

  FHI gir ikke ut opplysninger om enkeltdødsfall, men antallet koronarelaterte dødsfall som blir rapportert til instituttet per dødsdato, fremgår i ukerapporten som publiseres hver onsdag.

  Ved midnatt natt til torsdag var det registrert 13.276 koronasmittede her i landet, ifølge foreløpige tall. Det er en økning på 124 tilfeller siste døgn.

  Økningen er noe lavere enn natt til onsdag, da det ble registrert 147 nye tilfeller. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Smitterekord i Polen

  Polen registrerte siste døgn 1.136 nye smittetilfeller. Det er ny døgnrekord i landet siden koronapandemien brøt ut.

  Forrige døgnrekord ble satt lørdag, da økningen var på 1.002 nye tilfeller.

  Siste døgn registrerte polske myndigheter 25 nye dødsfall, viser en oversikt fra Worldometer.

  Polen har så langt totalt 82.809 påviste smittetilfeller og 2.369 koronarelaterte dødsfall. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Finland advarer om stor smitteøkning

  Finske myndigheter advarer om en oppblomstring av koronasmitte etter at antall smittetilfeller har doblet seg på én måned.

  Nye smittetall torsdag viste en økning på 91 tilfeller siste døgn, opplyser det finske folkehelseinstituttet THL.

  Finland har langt lavere smitterate enn de fleste europeiske land, med 15,5 smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Men nå advarer landets helsedepartement om at smitten øker raskt igjen, melder Reuters.

  De siste to ukene er det påvist 910 infeksjoner. I forrige toukersperiode var økningen på 450 tilfeller, melder nyhetsbyrået STT.

  Finland har nå totalt 9.379 bekreftede smittetilfeller og 343 koronarelaterte dødsfall. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Koronasmittet i Kvam har tilknytning til bussutbrudd

  En person i Kvam kommune har fått påvist koronasmitte. Smittetilfellet har sammenheng med utbruddet blant et reisefølge på en bussreise i Sør-Norge.

  Onsdag ble 14 mulige nærkontakter etter smitteutbruddet identifisert, og det er en av disse som nå har fått påvist koronasmitte, opplyser Kvam kommune på sine nettsider.

  Smittesporingsarbeidet i kommunen er derfor utvidet, og nærkontakter til den smittede blir kontaktet.

  33 personer er koronasmittet etter å ha deltatt på en busstur i forrige uke. Ifølge NRK stoppet bussen innom Norheimsund i Kvam kommune i Hardanger, hvor nå en person har fått påvist koronasmitte.

  Den seks dager lange turen startet tirsdag i forrige uke. Reisefølget har vært innom seks overnattingssteder på turen gjennom Østlandet, Dovre og Vestlandet. Passasjerene kom fra Jæren og var i alderen 67 til 84 år. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Foreslår forbud mot private sammenkomster med mer enn fem personer

  Torsdag vurderer bystyret i Arendal kommune om det skal iverksettes flere tiltak for å få kontroll på smittesituasjonen.

  Kommuneoverlege Preben Aavitsland foreslår at det blir forbud mot private sammenkomster der mer enn fem personer er til stede. I tillegg foreslår han at maks 50 personer kan delta ved offentlige arrangementer.

  Politikerne vil i løpet av ettermiddagen ta stilling til forslaget.

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Nyhetsdøgnet