Koro­naut­bruddet direkte

Vi oppdaterer deg fortløpende om utbruddet av koronaviruset.

 • Fædrelandsvennen
Festet innlegg
Eldre person fra Kvinesdal smittet
17. september kl 23:09av Mari Horve Reite
DEL

Kvinesdal kommune opplyser på Facebook at en eldre person som bor hjemme i kommunen har testet positivt på covid-19.

- Vedkommende ble smittet under et familiebesøk et annet sted i landet. Isolering, smitteoppsporing og testing av nærkontakter er allerede påbegynt og vil fortsette inntil vi har oversikt over situasjonen, opplyser Ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Siste innlegg
Nyhetsstudioet er bemannet fra klokka 06.30 til midnatt. Har du tips eller spørsmål om koronaviruset? Vi vil gjerne høre fra deg.
Send inn
 • av Mari Horve Reite
  DEL

  Hele Danmark blir rødt

  Utenriksdepartementet fraråder reiser til Estland, den finske regionen Södra Savolax og de danske regionene Sjælland og Nordjylland.

  Reisende fra disse områdene som kommer til Norge fra og med midnatt, natt til lørdag, må i karantene, skriver UD i en pressemelding.

  Endringen i Utenriksdepartementets reiseråd kommer på bakgrunn av Folkehelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen for koronaviruset, og regjeringen har besluttet at disse landene og regionene går fra gult til rødt. Endringen innebærer at hele Danmark blir rødt.

  Samtidig fjernes innreisekarantenen fra Liechtenstein og Island som går fra rødt til gult. Det samme gjelder regionene Kalmar og Blekinge i Sverige og Kajanaland i Finland. (NTB)

 • av Mari Horve Reite
  DEL

  Fire nye koronadødsfall i Sverige – to i Danmark

  I Sverige er det registrert fire koronadødsfall det siste døgnet. Det har også vært et pandemirelatert dødsfall i Danmark.

  I Danmark var det også et dødsfall i det foregående døgnet, men på grunn av tekniske problemer, ble ikke den offisielle statsisstikken fra Statens Serum Institut oppdatert onsdag. Så langt er det meldt om 635 dødsfall i landet. 21.393 personer i Danmark har fått påvist smitte, 453 av dem det siste døgnet.

  I Sverige er antall døde oppe i 5.864, viser tall fra Folkhälsomyndigheten. Det siste døgnet er det registrert 310 nye smittetilfeller, noe som øker totalen til 87.885. (NTB)

 • av Mari Horve Reite
  DEL

  Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam: – Alvorlig rapport

  Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam sier unnskyld for selskapets håndtering av smitteutbruddet om bord på hurtigruteskipet Roald Amundsen

  – Smitteutbruddet var en alvorlig hendelse. Det rapporten beskriver, er ikke bra nok. Det er ikke sånn Hurtigruten skal være. Jeg vil si unnskyld for at vi har feilet, sier Skjeldam etter at granskingsrapporten etter smitteutbruddet om bord på Roald Amundsen ble lagt fram torsdag.

  – Vi skulle håndtert karantene for utenlandsk mannskap annerledes. Vi skulle fulgt opp mistanken om smitte og iverksatt tiltak tidligere. Vi skulle informert raskere. Som øverste sjef i konsernet tar jeg ansvar for det som skjedde, sier han.

  Ifølge konsernsjefen har Hurtigruten allerede satt i gang en rekke tiltak.

  – Rapporten blir et viktig verktøy i det videre forbedringsarbeidet. Vi skal hindre at dette kan skje igjen. Vi har en stor og langsiktig jobb å gjøre med å gjenoppbygge tilliten, internt og eksternt. Vi skal også jobbe med å styrke kulturen vår. Det er ingenting jeg heller vil enn å lede laget vårt gjennom dette slik at vi kommer sterkere tilbake, sier Skjeldam. (NTB)

 • av Mari Horve Reite
  DEL

  Lokale koronanedstenginger i England

  En oppblomstring i koronasmitte fører til nye lokale nedstenginger for om lag to millioner mennesker nordøst i England.

  Innbyggerne i seks områder rundt byen Newcastle anbefales å unngå kontakt med personer utenfor familie eller nær omgangskrets. Restauranter og andre steder der folk kan samles innendørs, må også holde stengt fra klokka 22 om kvelden til 5 om morgenen.

  – Kampen mot koronaviruset er ikke over. Mens vi gjør alt vi kan for å fri oss fra pandemiens klør, med vintermånedene ved horisonten, må vi forberede oss og styrke våre forsvar, sa helseminister Matt Hancock til Parlamentet torsdag.

  (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL

  Nytt smittetilfelle på Sørlandet

  En gutt i alderen 10-19 år, som er folkeregistrert i Tvedestrand, har fått påvist koronasmitte.

  Det kommer fram i ettermiddagsoversikten fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

  Agder har dermed totalt registrert 431 koronatilfeller.

  Smittetilfellet er det tredje som er registrert i Tvedestrand, og det første i kommunen siden 14. juli.

  Det er nå registrert 17 tilfeller av koronavirus på Sørlandet i september.

 • Arild Sandvik
  DEL

  30 millioner mennesker har fått påvist koronasmitte

  Over 30 millioner har til nå testet positivt for koronaviruset, og tallet på koronarelaterte dødsfall nærmer seg 1 million.

  En oversikt fra Worldometer viser at tallet på smittede torsdag var passert 30 millioner, og at nærmere 946.000 er registrert døde.

  USA topper lista med over 6,8 millioner smittede og over 201.000 døde.

  Brasil er også hardt rammet med over 4,4 millioner smittede og 134.000 døde, og India har drøyt 5,1 millioner smittede og 83.000 døde.

  Av de over 30 millioner som har fått påvist smitte, er nærmere 22 millioner friskmeldt. Flere land opererer imidlertid ikke med tall på friskmeldinger, så det virkelige tallet er høyere.

  Peru har flest koronarelaterte dødsfall per innbyggere, med 94 per 100.000. Belgia følger deretter med 86, mens Spania, Bolivia, Chile, Brasil, Ecuador, Storbritannia og USA alle har over 60.

  Norge har til sammenligning fem koronadødsfall per 100.000 innbyggere, mens gjennomsnittet i verden er tolv.

  (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL
  Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen.
  Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen. Foto: NTB scanpix

  Kraftig nedgang i nye smittede i Bergen

  Det siste døgnet er det registrert 13 nye koronasmittede i Bergen. Det er langt under snittet den siste uken.

  Den siste uken har snittet vært 28 daglige smittede i Bergen. Onsdag var snittet 32.

  – Det er for tidlig å si om dette er starten på en nedadgående trend. Det vil være daglige variasjoner, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

 • Arild Sandvik
  DEL

  WHO dypt bekymret over økt smittespredning i Europa

  Verdens helseorganisasjon (WHO) er dypt bekymret over den alarmerende spredningen av koronavirus som nå finner sted i en rekke europeiske land.

  – September-tallene bør være en vekker for oss alle, sier lederen for WHOs virksomhet i Europa, Hans Kluge.

  Økt testing kan ifølge Kluge være en medvirkende forklaring til at stadig flere får påvist smitte, men han er også bekymret over økt smittespredning og oppfordrer europeiske land til holde fast ved karantenereglene.

  – Selv om disse tallene reflekterer mer omfattende testing, viser de også alarmerende smittespredning i hele regionen, sier Kluge.

  Flere europeiske land har de siste ukene opphevet eller redusert sine karantenebestemmelser.

  Mange unge er på samme tid mindre forsiktige enn tidligere, ifølge WHO-sjefen.

  – Mange unge føler at denne pandemien innebærer lav risiko til en høy pris, sier han.

  Drøyt 4,2 millioner europeere har til nå fått påvist koronasmitte, og det er registrert nærmere 215.000 koronarelaterte dødsfall.

  Storbritannia er aller hardest rammet med over 41.000 dødsfall, etterfulgt av Italia, Frankrike og Spania, som alle har over 30.000 dødsfall.

  (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL

  Flere koronasmittede innlagt på sykehus

  20 koronasmittede pasienter er innlagt på sykehus i Norge. Det er fire flere enn onsdag. Ingen av pasientene får respiratorbehandling.

  15 av pasientene er innlagt på sykehus i helseregionen Helse sør-øst og fem er innlagt i Helse vest. I Helse nord og Helse Midt-Norge er det ingen pasienter med påvist koronasmitte, ifølge Helsedirektoratets oppdatering torsdag.

  Helseforetaket med flest registrerte covid-19-pasienter er Oslo universitetssykehus, som har seks, etterfulgt av Helse Bergen og Akershus universitetssykehus som begge har fire pasienter hver.

  Ved midnatt natt til torsdag var det registrert 105 nye smittede siste døgn, ifølge foreløpige tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Til sammen gjennom hele pandemien er 12.498 personer registrert smittet her til lands.

  I alt er 166 koronadødsfall meldt til Folkehelseinstituttet.

  (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Letter på koronarestriksjonene ved sykehjemmene

  Kristiansand kommune har fremdeles strenge koronarestriksjoner for besøk ved sykehjemmene, men har nå valgt å lette litt på regelverket.

  Helsedirektør Brede Skaalerud opplyser til Fædrelandsvennen at det nå åpnes opp for besøk inne på rommene. Det er heller ikke lenger noen tidsbegrensninger for pårørende som kommer på besøk.

  Besøk bør likevel avklares med avdelingene på forhånd, og øvrige smittevernsrutiner må følges.

  Dersom man har vært i utlandet, må man vente ti dager før man kommer på besøk til beboerne.

  Skaalerud opplyser at det kan bli aktuelt å begrense besøk dersom det oppstår lokale smitteutbrudd.

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Tre nye ansatte i Helse Bergen koronasmittet

  Ytterligere tre ansatte i Helse Bergen har fått påvist covid-19 det siste døgnet. Til sammen har 31 ansatte fått påvist smitte siden 1. september.

  Det opplyser Helse Bergen torsdag.

  Torsdag er 51 av rundt 13.200 ansatte i hjemmekarantene. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Hurtigruten stopper alle ekspedisjonscruise ut året

  Som følge av økningen av koronasmitte i Europa, samt i Sør- og Nord-Amerika, har Hurtigruten bestemt seg for å stanse alle ekspedisjonscruise ut desember 2020.

  Målet er å gjenoppta seilasene med ekspedisjonscruisene i januar 2021.

  Les mer i denne saken.

 • Roald Ankersen
  DEL

  Flere barn i fattigdom

  Koronapandemien og tilhørende nedstengningstiltak har ført til at ytterligere 150 millioner barn nå lever i ekstrem fattigdom, ifølge Unicef og Redd Barna.

  Siden pandemien brøt ut, har det vært en økning på 15 prosent i antall barn som lever i fattigdom, og det totale antallet er nå rundt 1,2 milliarder, heter det i en rapport utarbeidet av organisasjonene.

  Videre heter det at verdens fattigste barn blir stadig fattigere, og det advares om at situasjonen trolig vil bli ytterligere forverret de neste månedene. (NTB)

 • Roald Ankersen
  DEL

  6 milliarder til koronakamp

  I neste års statsbudsjett er det satt av nær 6 milliarder kroner ekstra for å håndterte koronapandemien. Av disse skal 3,8 milliarder gå til vaksinekjøp.

  I alt 3,8 milliarder kroner blir satt av til forhåndsavtaler om vaksinelevering og vaksinasjon, 1,1 milliarder skal gå til et beredskapslager for legemidler og 650 millioner til testing ved grenseoverganger, skriver VG.

 • Roald Ankersen
  DEL

  Ett nytt smittetilfelle i Agder

  Det var ved midnatt natt til torsdag registrert 430 koronasmittede personer i Agder. Det er opp en fra dagen før. Den nye smitteregistreringen er i Arendal og gjelder en kvinne i aldersgruppen 40 - 49 år.

  I hele Norge er det registrert 12.498 koronasmittede personer, viser foreløpige tall. Det er en økning på 105 tilfeller siste døgn.

  Økningen er noe lavere enn det som ble registrert dagen før, da det ble meldt om 117 nye tilfeller. Til sammen er økningen de to siste dagene på 222 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

  Over 900.000 tester for koronavirus er til nå gjennomført i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

  16 koronapasienter var onsdag innlagt ved norske sykehus, to færre enn tirsdag. Ingen av koronapasientene får behandling i respirator.

  I alt er 265 koronadødsfall meldt til FHI. Ifølge FHI er det ikke alltid mulig å fastslå om en person har dødd av eller med covid-19.

  (©NTB)

 • av Mari Horve Reite
  DEL

  Vakt i departementene koronasmittet – 17 i karantene

  17 personer er satt i karantene etter at en resepsjonsvakt i departementene har fått påvist koronasmitte. Vedkommende har jobbet i tre ulike departementer.

  Smittetilfellet bekreftes overfor VG av assisterende direktør Beate Erikstad i Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS).

  – Vi følger helsemyndighetenes krav og har satt 17 personer i karantene i ti dager fordi de har vært i nærkontakt med den smittede, sier Erikstad til VG.

  Vedkommende har vært på jobb i Utenriksdepartementet og i R6, som huser Landbruks- og matdepartementet, samt Helse- og omsorgsdepartementet.

  (NTB)

 • av Mari Horve Reite
  DEL

  Sør-Afrika letter på koronarestriksjonene

  Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa kunngjør at landet vil lette på flere av restriksjonene som ble innført for å forhindre koronasmitte.

  – Vi har stått i mot koronavirus-stormen, sa presidenten i en TV-sendt tale onsdag.

  For to måneder siden registrerte Sør-Afrika rundt 12.000 nye smittetilfeller hver dag, mens det nå blir registrert under 2.000 nye.

  Normal aktivitet kan nå gjenopptas, mens enkelte tiltak, som anbefaling om munnbind-bruk og sosial distansering, opprettholdes.

  Sør-Afrika innførte en av de mest omfattende nedstengingene i verden, som blant annet innebar portforbud om natten og forbud mot salg av alkohol og sigaretter. (NTB)

 • av Mari Horve Reite
  DEL

  Matsvinnet redusert etter koronautbruddet

  Ifølge ferske undersøkelser kaster vi mindre mat etter koronautbruddet, og en ny rapport viser at mer overskuddsmat blir reddet av matsentralene.

  To undersøkelser gjennomført av Nofima og Opinion viser at mellom 25 og 42 prosent av forbrukerne kaster mindre mat etter koronautbruddet.

  Halvparten av de spurte sier de er blitt mer bevisste på ikke å kaste mat, og færre butikkturer er den viktigste årsaken til at det kastes mindre mat enn tidligere. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) er fornøyd med utviklingen.

  – Koronautbruddet har gjort oss alle mer bevisste på matproduksjon og matforsyning, sier hun.

  Begge undersøkelsene oppgir også mer tid i hjemmet til både matlaging og måltider som viktige årsaker til at det er blitt mindre matsvinn.

  Mengden overskuddsmat som blir redistribuert av matsentralene har økt med 24 prosent under koronautbruddet, ifølge en ny rapport fra Matsentralen Norge. (NTB)

 • av Mari Horve Reite
  DEL

  Deler av Madrid stenges ned igjen

  Enkelte nabolag i Madrid blir igjen stengt ned etter at det er registrert en stadig økning av nye tilfeller av koronasmitte siden august.

  Trolig blir flere arbeiderklassenabolag sør i byen stengt ned som følge av den kraftige smitteøkningen, ifølge visehelsesjef i Madrid, Antonio Zapatero.

  Han sier det er viktig å begrense smitten før kaldere vær til høsten og vinteren gjør det lettere for smitten å spre seg.

  Han viser til at mange i løpet av sommeren har tenkt mindre på smitte ved å være mange sammen, ofte uten munnbind og sosial distansering.

  Spania er et av de hardest rammede landene i Europa, og Madrid står for tiden for rundt 40 prosent av de nye smittetilfellene. (NTB)

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Nyhetsdøgnet