Koro­naut­bruddet direkte

Vi oppdaterer deg fortløpende om utbruddet av koronaviruset.

 • Fædrelandsvennen
Festet innlegg
i dag kl 21:20av Arild Sandvik
DEL

Boris Johnson overført til intensivavdeling etter å ha blitt dårligere

Storbritannias koronasyke statsminister Boris Johnson er overført til intensivavdeling etter at tilstanden hans har forverret seg.

Det opplyser en talsmann for statsministerens kontor mandag kveld.

Johnson ble innlagt på St. Thomas Hospital søndag etter at han i forrige uke testet positivt på koronaviruset.

– I løpet av ettermiddagen har tilstanden hans forverret seg, og etter råd fra hans medisinske team har han blitt overført til intensivavdelingen på sykehuset, opplyser talsmannen.

Utenriksminister Dominic Raab fungerer inntil videre som statsminister. (NTB)

Siste innlegg
Nyhetsstudioet er bemannet fra klokka 06.30 til midnatt. Har du tips eller spørsmål om koronaviruset? Vi vil gjerne høre fra deg.
Send inn
 • Arild Sandvik
  DEL

  Fagfolk utelukker ikke sammenheng mellom koronadødsfall og antibiotikabruk

  Norske fagfolk utelukker ikke sammenheng mellom dødsfall og antibiotikaresistens i søreuropeiske land, men etterlyser mer kunnskap.

  Høyt forbruk og resistens mot antibiotika i søreuropeiske land har vært en mulig forklaring på hvorfor land som Italia har fått skyhøye dødstall blant folk med påvist covid-19.

  Flere har antatt at det ikke er selve viruset som er dødsårsaken, men at folk har dødd av bakterielle infeksjoner forårsaket av resistente mikrober.

  Norske fagfolk Dagens Medisin har snakket med, sier nå at de ikke ser bort fra at det kan ha en sammenheng.

  – Selv om vi ikke har noen tall ennå, er det helt sikkert at dersom man får en lungebetennelse i land med mye antibiotikaresistens, vil man se en høyere dødsrate, sier professor og antibiotikaforsker Dag Berild.

  Fra Wuhan har det fra før av kommet en publikasjon som slår fast at 95 prosent av covid-19-pasientene fikk antibiotika. (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL

  Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken

  Oslo kommune vil følge med på hvor i byen folk er i påsken. Folk som oppholder seg på steder med for mange personer, kan få beskjed via SMS om å fjerne seg.

  – Vi kommer til å ha verktøy hvor det er mulig å monitorere, se når det er mange ute, og så er vi også nødt til å sette ut vakter som kan påse at folk følger de reglene som er satt, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NRK.

  Kommunen kommer til å både ha egne vakter ute pluss vektere og frivillige fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp.

  Kommunen kan også overvåke mobiltettheten i et område til enhver tid og sende ut SMS hvis det er nødvendig. (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL
  Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
  Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
  FOTO: Reuters

  Danmark åpner barnehager og skolene for de yngste

  Statsminister Mette Frederiksen sier at Danmark vil kunne begynne med en forsiktig gjenåpning etter påske såfremt alle fortsetter å holde avstand.

  På en pressekonferanse mandag kveld fastslo Frederiksen at tallene går riktig vei. Men hun understreket at tallene gjenspeiler situasjonen for tre-fire uker siden, og at det er helt avgjørende at folk fortsetter å holde avstand til hverandre.

  – Det gjør denne sykdommen ekstra lumsk. For den kan lokke oss i en felle. Få oss til å tro at vi har styr på det. Få oss til å oppføre oss uforsiktig, sa Frederiksen før hun la til at bare en liten endring atferden, kan få store konsekvenser.

  Fra 15. april åpner barnehagene og barneskolene fra 1. til 5. klasse, forutsatt at økningen i smittetallene fortsetter å holde seg stabile.

  – Når skolene og barnehagene åpner opp er det ikke noe som var som før korona. Vi skal leve med restriksjoner i mange måneder, og vi skal, kanskje for all fremtid, venne oss til å omgås hverandre på en annen måte, sa hun.

 • Arild Sandvik
  DEL
  FOTO: NTB scanpix

  Go-Ahead må permittere ansatte

  Et kraftig fall i antall reisende fører til at togselskapet Go-Ahead har sendt ut permitteringsvarsel til flere ansatte.

  Koronapandemien og myndighetenes smittereduserende tiltak har gjort at antall passasjerer på Sørlandsbanen, der Go-Ahead drifter Sørtoget, har gått kraftig ned, opplyser selskapet i en pressemelding.

  Selskapet fortsetter å kjøre tog ettersom det er samfunnskritisk at folk som må på jobb, kommer seg på jobb, men med en nedgang på 90 prosent i billettinntektene ser selskapet seg nødt til å permittere ansatte.

  – Permitteringer har vi forsøkt å unngå så lenge som mulig, men nå kunne vi dessverre ikke utsette det lenger, sier administrerende direktør Cathrine Elgin i Go-Ahead Norge.

  Permitteringene tilsvarer 66 årsverk og blir gjeldende fra 14. april. (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL

  Høyeste dødstall i Frankrike på én dag

  833 mennesker er døde i Frankrike det siste døgnet etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Det er det høyeste tallet siden utbruddet startet.

  – Vi har ennå ikke nådd toppen av denne pandemien, sa helseminister Olivier Veran på en pressekonferanse mandag kveld.

  8.911 er nå registrert døde i landet, og tallet omfatter mennesker som har dødd både på sykehus og aldershjem. Tidligere ble bare dødsfall på sykehus tatt med i beregningen.

  98.010 mennesker har fått påvist koronaviruset i Frankrike, en økning på over 5.000 fra søndag til mandag. (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL
  Vanderbilt lekeplass i Brooklyn, New York.
  Vanderbilt lekeplass i Brooklyn, New York.
  FOTO: AP

  Guvernør: New York forblir nedstengt til 29. april

  New Yorks guvernør Andrew Cuomo forlenger nedstengningen fram til 29. april. Dette er ikke tiden for å slappe av, sier han.

  Under en pressekonferanse mandag beskrev han dødsraten som følge av koronaviruset i New York som «i realiteten flat».

  Men han understreket at skoler og virksomhet som ikke er kritisk for samfunnet, må holde stengt fram til 29. april.

  Cuomo har innført strenge restriksjoner når det gjelder folks bevegelsesfrihet og sosial distanse. Mandag kunngjorde han også at boten for å bryte bestemmelsene blir hevet fra 500 til 1.000 dollar, i overkant av 10.000 kroner.

  Han vil at politiet skal gå mer «aggressivt» til verks for å håndheve restriksjonene.

  – Det handler ikke om livet ditt. Du har ikke rett til å sette andres liv i fare, sa han, ifølge CNN.

  Nærmere 4.200 er så langt døde i New York, mens over 123.000 har fått påvist smitte. Det betyr at nesten halvparten av USAs smittetilfeller er registrert i delstaten som omfatter New York City. (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL

  Reuters: Over 10.000 døde i USA 

  Ifølge nyhetsbyrået Reuters er flere enn 10.000 personer døde som følge av koronaviruset. 

  I USA er 349.992 smittet, 10.327 døde og 19.245 friskmeldte.

  Kun Italia og Spania har flere døde.

 • Arild Sandvik
  DEL

  Antall dødsfall stiger i Italia – antall smittetilfeller synker

  Italia melder om 636 nye koronarelaterte dødsfall på et døgn, over 100 flere enn døgnet før. Men antall nye smittetilfeller synker.

  Dødstallet i Italia er nå oppe i 16.523, opplyste italienske helsemyndigheter på en pressekonferanse mandag, ifølge Reuters.

  Antall smittede har steget med 3.599, noe som er den laveste stigningen på et døgn i Italia siden 17. mars.

  De siste døgnene har dette tallet ligget mellom 4.050 og 6.557.

  I alt er 132.547 mennesker bekreftet smittet siden Italia påviste det første tilfellet av koronasmitte i februar. (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL

  Over 5.300 koronadødsfall i Storbritannia

  439 mennesker døde i Storbritianna siste døgn etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Det er færre enn foregående døgn da 621 døde.

  Det opplyser britiske myndigheter mandag ettermiddag. Det totale tallet på døde er nå 5.373.

  51.608 personer har fått påvist koronasmitte i Storbritannia siden utbruddet startet. Av disse er 135 blitt friskmeldt. (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL

  Nytt chattetilbud for sårbare barn og unge

  Regjeringen vil forsterke arbeidet for sårbare barn med en 24-timers chattetjeneste underlagt Alarmtelefonen for barn og unge.

  Tjenesten åpner tirsdag og skal være tilgjengelig gjennom hele påsken.

  Alarmtelefonen for barn kan også brukes, både av barn og voksne, hele døgnet gjennom. Den nås på nummer 116 111, både som telefon og på sms.

  – Min største bekymring har hele tiden vært hvordan de strenge smitteverntiltakene slår ut for barn og unge som har det vanskelig, sa barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på regjeringens pressekonferanse mandag. (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL

  FHI: Flokkimmunitet har aldri vært et mål

  FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier det aldri har vært et mål å oppnå flokkimmunitet i Norge og at det aldri kommer til å bli det.

  Flokkimmunitet kan oppstå som en konsekvens av det man gjør, enten raskt eller langsomt, men det er ikke et mål i seg selv, sier Stoltenberg på en pressekonferanse mandag.

  – Det har aldri vært et mål å oppnå flokkimmunitet. Hvis man skulle hatt det som mål, så ville man jo ha sluppet epidemien løs med de forferdelige konsekvensene det ville hatt, sier hun.

  Videre sier Stoltenberg at hun ikke har oppfattet at noen land har hatt flokkimmunitet som mål.

  – Vi har i hvert fall aldri hatt det i Norge, heldigvis, og kommer ikke til å ha det.

  FHI sier det er mye som er uvisst om immunitet. De er ganske trygge på at smitte med koronaviruset gir en viss form for immunitet, men at det er for tidlig å vite for eksempel hvor lenge den varer, og om den varierer mye mellom enkeltpersoner. (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL
  FOTO: AP

  Koronasyk Boris Johnson sier han har det bra

  Storbritannias koronasmittede statsminister Boris Johnson tilbrakte natten på sykehus, men leder landet fra sykesenga. Han sier tilstanden er bra.

  Johnson fikk påvist koronasmitte 26. mars. Ti dager senere, søndag kveld, ble han sendt til sykehus for undersøkelse.

  – Etter råd fra min lege dro jeg til sykehus for å få tatt noen rutinemessige tester, ettersom jeg fortsatt har koronavirus-symptomer. Jeg er ved godt mot og har kontakt med mitt team idet vi jobber sammen for å bekjempe viruset og holde alle trygge, skriver Johnson på Twitter mandag, der han takker det offentlige helsevesenet (NHS) for innsatsen.

 • Arild Sandvik
  DEL
  Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg under den daglige pressekonferansen om koronasituasjonen mandag.
  Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg under den daglige pressekonferansen om koronasituasjonen mandag.
  FOTO: NTB scanpix

  FHI: Tror det er drøyt 14.000 koronasmittede i Norge

  Folkehelseinstituttet beregner at det er drøyt 14.000 koronasmittede i Norge. Det utgjør 0,26 prosent av befolkningen.

  5.755 personer i Norge har fått påvist koronaviruset.

  Ettersom ikke alle er testet, er det trolig et større mørketall. Folkehelseinstituttet (FHI) har nå gjort analyser der det samlede antall smittede, inkludert både de som er smittet og de som har vært smittet, nå er beregnet til 14.146.

  – Det er vesentlige lavere enn det som er beregnet tidligere, sa Camilla Stoltenberg, direktør for FHI, under presentasjonen av tallene.

  Hun pekte også på at framskrivingstallene – hvis smittetallet på 0,71 fortsetter – viser at antall sykehusinnleggelser de nærmeste tre ukene også vil ligge langt lavere enn først beregnet.

  (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL

  Høie: Hver koronasmittet smitter nå i snitt 0,7 personer

  Tall fra Folkehelseinstituttet viser nå at nordmenn som er koronasmittet, nå sannsynligvis smitter 0,7 personer i gjennomsnitt.

  Det opplyste helseminister Bent Høie på mandagens pressekonferanse.

  Han rettet en stor takk til alle nordmenn som følger myndighetenes råd.

  -Før de strenge tiltakene ble innført, smittet hver av de smittede 2,5 nye personer. Hvis denne utviklingen hadde fortsatt, hadde vi sett samme utvikling som andre steder i Europa i Norge, sa Høie.

  Regjeringens mål var at hver smittet skulle smitte maks én annen person. (NTB)

 • Arild Sandvik
  DEL

  FOTO: NTB scanpix

  Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige

  Alle Norwegians kabinansatte i Sverige får varsel om oppsigelse, melder Dagens Næringsliv. Dette gjelder rundt 800 ansatte.

  Norwegian har den siste tiden jobbet hardt for å oppfylle økonomiske krav for å ta i bruk en statlig krisepakke på inntil tre milliarder kroner.

  Nå har det gjeldstyngede selskapet sendt ut varsel om oppsigelse til alle sine 800 kabinansatte i Sverige, bekrefter informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til DN.

  – Reglene for permittering er annerledes i Sverige, der arbeidsgiver blant annet pålegges å dekke en stor andel av de ansattes lønn. De oppsagte er sikret å komme tilbake i jobb når aktiviteten tar seg opp igjen. Den retten har de i tolv måneder, sier Sandaker-Nielsen.

  Norwegian har rundt 800 ansatte i Sverige. I tillegg har OSM Aviation, som har 380 kabinansatte for Norwegian i Sverige, sendt ut oppsigelser til samtlige. Mandag kom også nyheten om at det Per G. Braathen-eide flyselskapet BRA i Sverige setter sine fly på bakken og varsler oppsigelse for 600 ansatte.

  Hovedverneombud Nils Henrik Sanner i Norwegian sier:

  – Mange ansatte synes dette er sjokkartet, fordi det har gått så fort. Bransjen trenger nødhjelp for å komme i gang igjen, om vi skal ha en levedyktig bransje i fremtiden.

  Norwegian har samtidig startet samtaler med pilotforeningen, og flere administrativt ansatte jobber i redusert stilling.

  Over 8.000 Norwegian-ansatte både i Skandinavia, Europa og USA er nå permittert i tråd med lokalt regelverk. (NTB)

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  10 koronapasienter innlagt

  10 pasienter med koronasmitte er innlagt ved Sørlandet sykehus mandag ettermiddag.  Det er en nedgang fra 12 tidligere på morgenen. 

  Sykehuset opplyser at to av de innlagte er under 50 år. 

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Helsemyndighetene: Skjønner hvis folk stusser over munnbindråd

  Mens regjeringen jobber på spreng med å skaffe munnbind, rådes fortsatt folk til å droppe det. – Jeg skjønner at folk stiller spørsmål, sier helseminister Bent Høie.

  Les mer i denne saken.

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Nytt dødsfall ved sykehuset Innlandet

  Ytterligere én pasient ved sykehuset Innlandet er bekreftet død etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Det melder VG mandag ettermiddag.

  Personen døde lørdag. 

  Dette er det andre koronadødsfallet ved sykehuset. 

 • Christina Stenbek Østtveit
  DEL

  Stort sykehus i Beograd hardt virusrammet

  81 personer, blant dem leger, sykepleiere og pasienter, har testet positivt for covid-19 på et sykehus i Serbias hovedstad Beograd.

  – Det begynte med fire pasienter som ikke hadde symptomer, sier direktør Milovan Bojic ved Dedinje-klinikken til TV-kanalen TV Prva.

  Pasientene fikk imidlertid feber under pågående operasjoner, noe som fikk alarmen til å gå, ifølge direktøren.

  Påfølgende tester gjorde at 67 ansatte og 14 pasienter fikk påvist koronasmitte.

  Et sykehus i Cuprija, som ligger sør for Beograd, har også blitt rammet av viruset. Minst ni leger har blitt smittet ved det sykehuset. (NTB)