Koro­naut­bruddet direkte

Vi oppdaterer deg fortløpende om utbruddet av koronaviruset.

 • Fædrelandsvennen
Festet innlegg
06. juni kl 21:51av Kjetil Nygaard
DEL

Over 400.000 mennesker har dødd med koronavirus

Dødstallet fra koronapandemien passerte lørdag 400.000, ifølge nettstedet Worldometer.

Oversikten viste i 21-tiden 400.257 dødsfall knyttet til koronaviruset over hele verden.

Antallet mennesker som har fått påvist smitte, er nå over 6,9 millioner. Blant dem er nesten 3,4 millioner friskmeldt.

Flest dødsfall har skjedd i USA, som har telt over 111.000 døde.

(©NTB)

Siste innlegg
Nyhetsstudioet er bemannet fra klokka 06.30 til midnatt. Har du tips eller spørsmål om koronaviruset? Vi vil gjerne høre fra deg.
Send inn
 • Kjetil Nygaard
  DEL

  Ingen positive prøver i sjette runde med Premier League-virustester

  Det ble ikke avdekket noen smittetilfeller da 1195 spillere og andre klubbansatte i Premier League ble testet for koronavirus torsdag og fredag.

  Det opplyser ligaen lørdag på sitt nettsted.

  Det er sjette runde med virustester i forbindelse med opptrapping av trening foran gjenopptakelse av sesongen om halvannen uke.

  Til sammen har det vært 13 positive prøver, hvorav 12 kom i de tre første rundene. I de tre siste rundene har det vært bare en positiv prøve, som kom fra Tottenham. I hver av de fire siste rundene har over 1000 personer blitt testet.

  Premier League opplyser bare antall tester, hvor mange som er positive og hvor mange klubber de stammer fra. Ligaen identifiserer verken klubber eller individer som tester positivt.

  Alle som avgir positiv prøve må i hjemmeisolasjon i sju dager.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  72 nye koronadødsfall i Italia

  Antallet nye dødsfall og smittetilfeller faller i Italia, som lørdag rapporterte om ytterligere 72 koronarelaterte dødsfall.

  Dagen før ble det meldt om 85 dødsfall og 518 påviste smittetilfeller, skriver Reuters. Regionen Lombardia nord i landet er fortsatt hardest rammet, og over 142 av de 270 siste smittetilfellene ble påvist der.

  Totalt har Italia registrert 33.846 koronadødsfall siden utbruddet ble oppdaget der 21. februar – det fjerde høyeste dødstallet i verden etter USA, Storbritannia og Brasil.

  Totalt er det påvist 234.801 smittetilfeller i Italia, som ligger på sjuende plass etter at India nylig passerte landet på denne lista.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  31 nye koronadødsfall i Frankrike

  Frankrike har registrert 31 koronarelaterte dødsfall og 579 nye smittetilfeller det siste døgnet. Epidemien er under kontroll, ifølge helsemyndighetene.

  Fredag ble det rapportert om 46 nye dødsfall.

  – Viruset er fortsatt i omløp, særlig i noen regioner, men det sprer seg sakte, sier lederen for regjeringens rådgivende forskningsråd, Jean-François Delfraissy, til radiokanalen France Inter.

  – Før nedstengningen i begynnelsen av mars, hadde vi rundt 80.000 nye tilfeller om dagen. Nå beregner vi at vi har rundt 1.000, sier han.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  Åkesson mener Tegnell må gå

  Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson krever at statsepidemiolog Anders Tegnell går av.

  Den svenske koronastrategien er basert på løst forankrede antakelser og har mislyktes, mener den høyrepopulistiske partilederen.

  – Våre eldre har åpenbart ikke fått den beskyttelse og støtte som de med all rett kan forvente seg, skriver Åkesson i en debattartikkel i Dagens Nyheter.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  FOTO: NTB Scanpix

  Frp-politiker vil ha demonstranter i karantene

  Alle som har deltatt i helgens demonstrasjoner i Oslo og Stavanger, bør pålegges 14 dagers hjemmekarantene, mener Frps Jon Engen-Helgheim.

  Regjeringen har vært altfor svak når det gjelder pålegg om å overholde smittevernreglene i forbindelse med støttemarkeringene for «Black lives matter» i Stavanger og Oslo, mener stortingspolitikeren.

  – Her har vi gjennom tre måneder ofret og forsaket nesten alt. Folk har måttet holde seg i ro, fått innskrenket rettigheter og ikke fått tatt farvel med sine nærmeste. Jeg lurer på når regjeringen skal slutte å vise forståelse for slike demonstrasjoner og heller sette i verk tiltak for å beskytte liv og helse, sier Engen-Helgheim til VG.

  Han har nå stilt skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) om hvorfor politiet ikke grep inn mot demonstrasjonen, og hva justisministeren har gjort for å forhindre at dette skulle skje.

  – Jeg mener at helsemyndighetene i det minste bør pålegge alle som har møtt opp, 14 dagers hjemmekarantene. Karantenen bør deltakerne forsørge økonomisk selv, sier Frp-politikeren.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL
  En koronaprøve sendes inn til analyse i en slik plastbeholder.
  En koronaprøve sendes inn til analyse i en slik plastbeholder.
  FOTO: Tormod Flem Vegge

  Kvinne fra Kristiansand smittet

  Ifølge Statistikk fra Folkehelseinstituttet, publisert lørdag, er det registrert én ny smittet person fra Kristiansand. Ifølge statistikken har totalt 229 personer fra Kristiansand nå vært smittet av korona.

  For Agder er totaltallet 342.

  Det smittede er en kvinne i alderen mellom 20 og 29 år.

  Hvor i landet kvinnen har blitt smittet, det er foreløpig ukjent. Statistikken forholder seg til de smittedes adresser registrert i Folkeregisteret. Kvinnen kan eksempelvis være student og bosatt et annet sted enn i Kristiansand.

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Koronasmittet 18-åring truet med å drepe

  En 18-åring som er smittet av koronaviruset, truet med å drepe på McDonalds-restauranten i Asker lørdag morgen. Restauranten ble umiddelbart stengt.

  – Vi fikk melding klokken 6.20 om en 18 år gammel mann som oppførte seg truende og som sa han skulle drepe alle sammen, forteller operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til Budstikka.

  Restauranten måtte stenge for å gjennomføre omfattende desinfisering og nedvasking av lokalene, og fire ansatte er satt i karantene. 18-åringen ble pågrepet av politiet.

  – Det er selvfølgelig kjedelig, men vi har rutiner for hva vi skal gjøre, og det har vi hatt hele veien, forteller driftskonsulent Jonas Renå i McDonalds. Han bekrefter at saken er politianmeldt.

  På grunn av russen har restauranten vakthold i døren. 18-åringen ble utvist av vekterne da han begynte å oppføre seg truende. Det var noen russ som satt og spiste i lokalet da den unge mannen kom inn.

  Ifølge Renå var planen å åpne restauranten igjen senere lørdag.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Ny smittebølge i Iran knyttes til bryllupsfest

  Iran er blitt rammet av en ny smittebølge de siste dagene. Myndighetene mener smitten har spredt seg fra en bryllupsfest.

  – Vi har sett en topp i epidemien på ett sted, og opphavet til den var et bryllup som har ført til problemer for flere mennesker, helsearbeidere og belastninger for økonomien og landets helsevesen, sier president Ghassan Rouhani i en TV-tale lørdag.

  Han oppgir ikke når bryllupet ble holdt.

  Rouhani mener imidlertid at det er umulig å skjerpe restriksjonene og understreker at iranerne må lære seg å leve med viruset i lang tid.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Prins William har vært frivillig på krisetelefon under koronautbruddet

  Storbritannias prins William røper at han har stilt opp som frivillig på en krisetelefon som folk kan ringe til under koronakrisen.

  Prinsen har ikke avslørt sin identitet overfor innringerne, men opptrådt som anonym.

  Telefonlinjen Shout 85258 tar imot oppkall fra mennesker i krise døgnet rundt. Den er utviklet av Royal Foundation, og prins Williams deltakelse ble gjort kjent for å markere Volunteers Week – Frivilliges uke.

  I forrige måned røpet han hemmeligheten overfor andre frivillige i et video-oppkall, og fredag ble videoen delt på sosiale medier.

  – Jeg skal dele en liten hemmelighet med dere, jeg er faktisk på plattformen som frivillig, sa William.

  (©NTB)

 • Tormod Flem Vegge
  DEL

  Svensker risikerer tysk karantene

  Svensker som reiser til Tyskland, risikerer å bli den eneste folkegruppen i EU som må i koronakarantene.

  Den tyske regjeringen anbefaler karantene for statsborgere fra EU-land med et høyt antall nye koronainfeksjoner. Grensen er satt på over 50 smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste sju dagene.

  På nettsiden til tyske folkehelsemyndigheter, Robert Koch Institut, er det kun ett EU-land som lyser rødt på kartet – Sverige.

  Det er opp til de enkelte delstatene om de vil følge anbefalingen og bestemme hvordan karantenen for EU-borgere skal gjennomføres.

  I dag anbefales det 14 dagers karantene kun for personer fra tredjeland.

  (©NTB)

 • av Janne Birgitte Prestvold
  DEL

  8.522 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 18 siste døgn

  Det var ved midnatt registrert 8.522 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

  Dette er en økning på 18 tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen på 45 tilfeller.

  Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og viser en foreløpig oversikt.

  I alt 22 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var fredag registrert 238 døde som følge av sykdommen.

  (NTB)

 • av Janne Birgitte Prestvold
  DEL

  Over tusen nye koronadøde i Brasil

  Brasil rapporterte fredag kveld om 1.005 nye koronarelaterte dødsfall og 30.830 nye smittetilfeller det siste døgnet.

  Det latinamerikanske landet har til sammen registrert 35.026 koronadødsfall og har 645.771 bekreftede smittetilfeller, skriver Reuters.

  Bare USA og Storbritannia har flere dødsfall knyttet til koronapandemien enn Brasil, og eksperter advarer om at manglende testing betyr at det reelle tallet trolig er mye høyere.

  President Jair Bolsonaro er motstander av strenge restriksjoner for å hindre spredning og truet fredag med å trekke Brasil ut av Verdens helseorganisasjon (WHO) dersom den fortsatte å være en «politisk organisasjon».

  (NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  FOTO: NTB Scanpix

  Frykter superspredere etter demonstrasjonen i Oslo

  Flere tusen mennesker samlet seg til demonstrasjonen foran Stortinget fredag. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret.

  – Når flere tusen mennesker samles med mindre enn én meters avstand, så øker risikoen for spredning betydelig. Det er uheldig og bekymringsfullt, sier Nakstad til VG.

  Ifølge NRK opphevet politiet i Oslo grensen på 1 meter for nærkontakt mellom mennesker under markeringen av George Floyds dødsfall. Folk sto tett i tett på Eidsvolls plass foran Stortinget.

  – Politiet og samfunnet for øvrig setter ytringsfriheten høyt, så politiet kommer ikke til å foreta seg noe opp mot det at det er en større menneskemengde samlet her nå, sa politiets innsatsleder Svein Arild Jørundland til NRK.

  Nakstad frykter at det skal oppstå superspredere som smitter mange på et sted.

  – Desto flere mennesker som er i kontakt med hverandre, jo større er faren for å bli syk, sier Nakstad.

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  Studie: 1 av 1.000 koronasmittet i England

  Rundt 53.000 mennesker i England hadde koronaviruset i andre halvdel av mai, men bare én av tre som testet positivt, hadde symptomer, anslår en ny studie.

  Undersøkelsen blant nesten 20.000 personer i engelske husstander fant at bare 21 personer hadde covid-19, opplyser det britiske statistikkbyrået ONS fredag.

  – I tiden mellom 17. mai og 30. mai 2020, anslår vi at gjennomsnittlig 1 promille av befolkningen hadde covid-19, sier ONS.

  – Det tilsvarer gjennomsnittlig 53.000 personer i England.

  Bare 29 prosent av dem som testet positivt for viruset, meldte at de hadde kjent symptomer, viser tallene.

  England har en befolkning på knappe 56 millioner.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  WHO oppfordrer til økt bruk av munnbind

  Verdens helseorganisasjon (WHO) oppfordrer til bruk av munnbind på steder der det er omfattende smittespredning og hvor det ikke er mulig med sosial avstand.

  – Regjeringer bør oppfordre folk til å bruke masker der det er omfattende spredning og fysisk distanse er vanskelig, slik som på offentlig transport, i butikker og i andre lukkede eller folksomme miljøer, sier WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus, som fredag la fram den oppdaterte veiledningen om munnbind.

  Tidligere har WHO bare anbefalt munnbind for helsepersonell, covid-19-syke og deres omsorgspersoner.

  Folk over 60 år og de med underliggende helsetilstander bør også bruke medisinske munnbind i situasjoner der sosial distanse ikke kan opprettholdes, mener WHO.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  24.000 bedrifter har brukt korona-ordninger

  Totalt har over 24.000 bedrifter benyttet seg av de ulike korona-tiltakene fra Innovasjon Norge, GIEK, Forskningsrådet og andre institusjoner.

  4,1 milliarder kroner er innvilget i tilskudd til over 22.000 bedrifter, hvorav de aller fleste har fått støtte gjennom kompensasjonsordningen, opplyste næringsminister Iselin Nybø (V) under fredagens koronapressekonferanse.

  Tallet gjelder de største næringsrettede ordningene i perioden fram til midten av mai.

  – Vi ser at mange av tiltakene treffer, og at de har hjulpet bedrifter rundt om i hele landet, sier Nybø.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  Trump skryter av egen innsats i pandemien

  USA har kommet seg gjennom det verste av koronapandemien, mener president Donald Trump.

  – Vi hadde den beste økonomien i verdenshistorien. Og den styrken gjorde at vi kunne komme oss gjennom denne fryktelige pandemien, i store trekk, jeg synes vi gjør det virkelig bra, sier Trump på et pressemøte som han kalte inn til på kort varsel da overraskende gode jobbtall ble lagt fram i USA fredag.

  – Vi har tatt alle avgjørelser på korrekt vis, sa Trump om sin egen håndtering av pandemien som har krevd over 108.000 menneskeliv i USA.

  Arbeidsledigheten i USA har falt fra 14,7 prosent i april til 13,3 prosent i mai.

  (©NTB)

 • Kjetil Nygaard
  DEL

  Åpner for publikum i dansk superliga

  Den danske regjeringen foreslår å slippe inn opptil 500 tilskuere på arenaene i dansk superliga fra og med 8. juni.

  Den danske superligaen startet opp igjen 29. mai uten tilskuere på tribunene. Søndag er det duket for den siste serierunden i ligaen før det blir mesterskapssluttspill.

  Den danske regjeringen la fredag fram et forslag om å slippe inn opptil 500 tilskuere på kampene fra og med 8. juni. I forslaget legges det blant annet vekt på at de med billett må oppgi informasjon om eventuelle symptomer. I tillegg må publikum slippes inn på ulike tidspunkter for å unngå større folkemengder og trengsel.

  – Om vi får muligheten for å åpne opp for 500 tilskuere, er vi glade for det, men om det skal gjøre en endring for fotballen, må vi se på noen helt andre muligheter, sier Claus Thomsen til Ritzau. Han er direktør for divisjonsforeningen i Danmark.

  – Med andre muligheter mener jeg noe som ligner på fulle tribuner. Vi vet jo ikke hvordan folk oppfører seg på kampene, sier Thomsen.

  En rekke nordmenn spiller i dansk superliga: Iver Fossum (AaB), Pål Andre Kirkevold (Hobro), Ulrik Yttergård Jenssen og Mathias Rasmussen (Nordsjælland), Sander Svendsen (OB), Vegard Moberg (Silkeborg), Tobias Børkeeiet og Sigurd Rosted (Brøndby), Benjamin Stokke (Randers) og Sten Grytebust (FC København).

  (©NTB)

 • Elling Svela
  DEL

  Politistillinger besatt

  Justisminister Monica Mæland (H) opplyste på regjeringens pressekonferanse fredag at alle de 400 nye stillingene i politiet som ble opprettet i kjølvannet av koronakrisen, nå er besatt.

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Nyhetsdøgnet

Mest lest akkurat nå