EVJE OG HORNNES: — Det er litt flaks og litt erfaring. Men først og fremst veldig moro, sier jegeren som ikke begynte å skyte før han var godt passert 30. 78 år gamle Haugen har ikke opplevd maken til jakt i sitt liv. Tre helger var jaktlaget ute for å ta kvoten på tre halvannet-åringer. Jakob felte alle tre. Den siste ramlet søndag.

Får elg hvert år

— Siden 1967 har jeg skutt elg omtrent hvert år. Jeg har ikke tall på hvor mange jeg har fått. Det bryr jeg meg ikke med, forteller han.

Alle tre elgene falt for perfekte skudd. Vektgrensa for halvannet-åringer er 150 kilo.

— Hva veide den største?

— Tør nesten ikke si det, men den veide 149 kilo, svarer Jakob Haugen.

Jakob Haugen (78) med et av byttene. Foto: Kjell Ingolf Ropstad

— Du vet hva du gjør?

— Jada, men akkurat det der var mest flaks, sier han.

Ikke tenkt å gi seg

— Nevøen din er verdensmester i bowling, men liknende "strike" i skogen har vel ingen i slekta utrettet?

— Nei, det tror jeg ikke. Jeg opplever nok aldri å skyte hele kvoten igjen, men jeg skal prøve. Så lenge det er pust, skal jeg jakte. Det er ingenting som elgjakt, sier storskytteren.

Imponert jaktkamerat

— De gamle er eldst. Tydelig det. Men jeg tror vi må gjøre noe med Jakobs poster. Han er ekspert til å sitte på de beste plassene.

Det sier en imponert stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad, som var med på årets jakt, men heller ikke i år fikk treff.

— Det skal man ikke være, men likevel. Jeg satt nokså nær Jakob. Alle elgene kom til ham, ingen til meg. Nesten litt utgjort. Jakob er imponerende. Vi er jo langt på heia og den sprekeste av alle er Jakob, sier Ropstad.

Kjell Ingolf Ropstad sitter på Ingolfs poster, der morfar satt før. Han er tydelig misunnelig på Jakob.

— Stortinget er viktig, men jakta på Bjørndal har de ikke noe med. Mulig jeg slipper andre til, men Jakobs poster er foreløpig mine, sier Jakob Haugen og ler.

Han kommer ikke til å gi ungguttene noe gratis. Kjell Ingolf Ropstad og de andre juniorjegerne må gjøre den jobben selv.