FARSUND: "Bostyrer har gjort en jobb som langt overstiger hva som kunne forventes, og som åpenbart krevde særdeles høy grad av faglig dyktighet, betydelig forretningsmessig visjon, enormt mot og uendelig mye energi. Resultatet ble blant annet redningen av mange arbeidsplasser og bevaring av omfattende verdier i en lokal kompetansebedrift."

Det skriver Robert Versland, tingrettsdommer i Lister tingrett, i en e-post til Fædrelandsvennen. Han vedlegger også sluttinnberetningen fra konkursboet etter Casting Technologies Farsund AS (CTF). Bedriften gikk overende sent i januar 2009 med 184 millioner kroner i krav.

På det tidspunkt hadde den 226 ansatte, hvorav 42 riktignok var permitterte.

I dag, til sammenligning, har Farsund Aluminium Casting (FAC) nærmere 300 ansatte.

Finanskrisen

At ledelsen selv måtte ta den tunge veien til skifteretten i januar 2009, var en følge av finanskrisen som hadde inntruffet noen måneder før. Plutselig stupte etterspørselen etter den type eksklusive biler som CTF produserte deler i aluminium til: Ferrari, BMW, Porsche, Volvo og Saab.

Men bostyrer, advokat Håvard Wiker (47) fra Ro Sommernes Advokatfirma i Oslo, skjønte straks at det fortsatt fantes betydelige verdier. De ville imidlertid fordunste dersom produksjonen ble lagt ned og de ansatte forsvant med kompetansen sin. Det første han gjorde, var følgelig å be de største kundene garantere for kostnadene knyttet til videre drift. Det gikk de da også med på, selv om det var litt fram og tilbake inntil dagens driverselskap Farsund Aluminium Casting AS overtok ansvaret 1. juli 2009. (Eller som Wiker skriver på sitt juristvis: "Virksomheten under boets administrasjon ble stanset den 30. juni 2009 kl. 23:59.")

Det skulle ellers vise seg at driften i boets regi, som pågikk i fem måneder, faktisk ga et overskudd på fem millioner kroner.

Mye i Tyskland

Advokaten beskriver en hektisk møtevirksomhet med leverandører av alt fra aluminium til telefoni og forsikringer, og ikke minst med kunder – i all hovedsak i Tyskland. Periodevis skal det ha gått døgnet rundt.

Ellers gjorde det neppe Wikers jobb noe enklere at CTFs bankforbindelse var islandske Landsbanki, selv under avvikling etter finansielle eksesser. Da sluttstrek kunne settes, viste det seg imidlertid at Landsbanki ikke hadde tapt én krone på kunden – verken norsk eller islandsk.

Solgt videre

Advokat Wiker har ikke vært tilgjengelig for kommentarer. Men Svein Terje Strandlie, dagens toppsjef for både Farsund Aluminium Casting og søsterselskapet på Raufoss, forteller at dagens eier, tyske Benteler, kjøpte Farsund Aluminium Casting i 2012 av et selskap hvor Porsche var klart største aksjonær, men hvor også BMW og fabrikkdirektør Roger Cockroft var medeiere.

— Siden har vi jobbet for å fylle fabrikken med nye ordrer, og å skape lønnsomhet. De siste månedene har vi ansatt 60-70 mennesker og investerer tungt i maskinelt utstyr.

Over ni millioner til bobehandling

Håvard Wiker og borevisor Arve Johansen får altså skryt fra Lister tingrett for innsatsen, og for å ha reddet en av Farsunds fremste hjørnesteinsbedrifter fra nedleggelse.

Så har de også fått betalt for innsatsen. Bostyrer Wikers salær endte på 6.970.000 kroner pluss moms, mens borevisor Arve Johansen fikk 2.072.000 kroner – også dette pluss moms.

Om sitt eget salær skriver advokat Wiker: "Totalt har jeg antatt at det vil bli notert 3650 timers arbeid med boet. Timeforbruket må nødvendigvis også sees i sammenheng med at undertegnede i ca. 5 måneder hadde ansvaret for virksomheten, med 170 ansatte, og tidvis døgnkontinuerlig drift. For egen del kan det opplyses at denne driften alene har gitt inntekter og besparelser som i betydelig grad overstiger de kostnadene som er pådratt. I tillegg har vi lykkes med å videreføre den store virksomheten i Farsund. Bobehandlingen må derfor kunne betegnes som meget vellykket."

6.970.000 kroner og 3650 timer gir en timepris på 1910 kroner. Med moms, som riktignok refunderes av Skatteetaten i slike tilfeller, blir det 2388 kroner timen.

Advokat Wiker er partner i det store advokatfirmaet Ro Sommernes i Oslo. Nettoinntekten hans i 2012 var 5,7 millioner kroner, mens han står oppført med null i formue.