LILLESAND: – Det begynte å tikke i snella, og jeg merket fort at det var noe store greier. Det var som å få et saktegående tog på kroken, sier Asgeir Alvestad til Fædrelandsvennen.

Den fiskeinteresserte mannen fra Lillesand var sammen med kameraten John Olav Florø-Larsen på fisketur i Nedstrandsfjorden, innerst i Boknafjorden i Rogaland, den 20. juli. Etter at de hadde fisket i ni-ti timer bet det endelig.

ENORM: Haien var 4,49 meter lang og 2,66 meter rundt buken. Foto: Privat

– Klokken 02.30 bet den på. Jeg kjempet alt jeg orket, men den ville ikke rikke seg. Det gikk tjue minutter før den begynte å gi en meter og to. Allerede da var jeg helt utslitt, forteller Alvestad.

Verdensrekord

De to kameratene fisket spesielt etter håkjerring. Alvestad hadde kun fått ei håkjerring før. Den veide 60 kilo.

– Dette er den største håkjerringa som er tatt i verden. På stang er det kun en hvithai på 1,2 tonn som ble tatt i Australia i 1959 som overgår håkjerringa jeg fikk, forteller fiskeren.

Enorm hale

Det ble en lang kamp mellom fiskeren fra Lillesand og den enorme haien.

– Ryggen og armene verket. Men etter halvannen time fikk vi endelig se halen på dyret. Den var diger, sikkert en meter bred. Først da innså jeg at vi snakket om en fisk som ikke bare var i hundrekilosklassen, sier Alvestad.

Han brukte en stålvaier på de nesterste seks meterne. Resten av sena var 0,39 millimeter tykk, og med en bruddstyrke på 38 kilo.

– Jeg måtte ta det veldig rolig for å få den opp. Men sena holdt. Det var helt fantastisk å se haien ligge i overflaten og plaske, forteller han.

1,1 tonn

Lillesandsmannen fikk hjelp av kameraten til å måle fisken og regne ut vekta.

– Den var 4,49 meter lang, og 2,66 meter rundt buken. Det gir en vekt på 1100 kilo, sier Alvestad entusiastisk.

LANG KAMP: – Ryggen og armene verket, sier fisker Asgeir Alvestad fra Lillesand. Foto: Privat

Som de fleste sportsfiskere behandlet han fisken pent og satte den tilbake i sjøen.– De fleste klarer seg greit, men dessverre fikk vi melding ei uke senere om at den var funnet død. Da hentet vi den, åpnet den opp og sendte den ned igjen på 700 meters dyp. Så nå er den mat for de andre haiene der nede, forklarer han.

Tre kilo agn

Alvestad forteller at de blant annet fant fiskegarn og et par linekroker.

Kroken han brukte er cirka 16 centimeter lang.

– Agnet jeg bruker er råtten fisk og hvalbiff. Håkjerringa tok på en hel sei, en hel lyr og en halv laks, sier han.