Årets ungdomsundersøkelse viser at 25 prosent av ungdomsskoleelevene i Birkenes har forsøkt å skade seg selv. 11 prosent svarer at de har forsøkt å ta sitt eget liv.

Samme undersøkelse i andre kommuner viser omtrent de samme resultatene.

— Andelen ungdom som sier de har vurdert selvmord ligger som regel mellom 11 og 17 prosent. Tallene fra Birkenes er ikke sjokkerende, men dette er jo likevel noe vi skal ta alvorlig, sier sosiolog Anne-Lill Haddeland hos Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS).

Skikkelig, men stresset

Undersøkelsene viser også at problemer med rus og kriminalitet blant ungdom går ned, mens omfanget av psykiske plager går opp.

— Ungdommen drikker lite, ruser seg lite og det er nesten ingen som røyker. De trives på skolen, sammen med vennene sine og har et godt forhold til foreldrene. Samtidig ser vi at det er en del som sliter psykisk, sier SLT-koordinator i Birkenes, Astrid Færden Gaare

Ifølge Haddeland kan man generelt si at dagens ungdom er skikkelig, men stresset.

— De har et voldsomt press på seg til å prestere bra på skolen og til å se bra ut. De opplever at det stilles svært høye forventninger til dem, sier Haddeland.

Mindre tabu

Hun mener selvskadingen i stor grad er et middel for å regulere sine egne følelser.

— De som skader seg selv gjør det når noe oppleves følelsesmessig vanskelig. Det kan skyldes problemer hjemme, eller konflikter med venner, sier Haddeland.

— Har omfanget økt de siste årene?

— Det er umulig å svare på. Vi har fått mer kunnskap de siste årene og har dermed begynt å spørre om dette. Temaet har nok også blitt mindre tabu. Vi vet også at det i noen tilfeller kan være en viss smitteeffekt blant elevene, sier Haddeland, som presiserer at selvskading kan handle om alt fra smårisping til mer alvorlige handlinger.

- Flinke til å skjule det

Elever ved Valstrand ungdomsskole i Birkenes er kjent med at mange driver med selvskading.

Rektor ved Valstrand ungdomsskole, Bjørn Knudsen, mener skolen har klart å snu den negative utviklingen ved å gjøre flere tiltak. Her ved siden av assisterende rektor Birte Kittelsen. Foto: Erlend Olsbu

— Jeg føler at det er flere enn det undersøkelsen viser. Mange er nok flinke til å skjule det, sier Jakob Dalene (14), som går i niendeklasse.

Emma Kristine Holm (13) og Helle Andersen (13) er enige.

— Hva tror dere årsaken er?

— Det er mange grunner, tror jeg. Det er en del mobbing på skolen, selv om undersøkelsen sier at det er lite, sier Holm.

— Dårlig selvtillit kan være en grunn. Noen gjør det nok etter at de fått stygge meldinger på nett, sier Andersen.

Forebygging

Rektor ved Valstrand, Bjørn Knudsen, mener skolen er på vei til å snu utviklingen.

— Det er fremdeles et problem, men jeg tror vi har stoppet en epidemisk spredning. Vi er nå med på et forebyggende prosjekt som kalles "Link til livet", som skal styrke sosialt fellesskap, vennskap og hjelpe elevene til å møte motgang på en konstruktiv måte. Det har vi fått gode tilbakemeldinger på, sier Knudsen.

Han er glad for at undersøkelsen viser at 90 prosent av elevene trives, men bekymret over at mange føler seg deprimerte.

— Det er noen motstridende resultater. Vi ser at det finnes et mobbeproblem, men også at det ikke har det store omfanget, sier Knudsen.