INSPEKSJON: Raymon Lie og Bjørn Rune Vatne fra NCC Roads får besøk av veivokter Arne Nielsen, som er ute for å sjekke sikkerheten og for å se hvordan det går. Foto: Helge Corneliussen
HUNDRE: Raymon Lie og Bjørn Rune Vatne fra NCC Roads forteller at de færreste slakker av på gassen når de går langs veikanten for å plukke søppel. Foto: Helge Corneliussen

LILLESAND: — Få bilister slakker av på farten. Klart vi lever farlig. En bil kan jo skjene ut i grøfta og treffe oss, men det nytter ikke å tenke på at det kan gå galt, sier Raymond Lie i NCC Roads.

Søppelplukkerne fikk fredag morgen en påminnelse om hvor galt det kan gå. Bare et par kilometer vest for stedet de nå plukker søppel, skjenet en ung sjåfør ut og bilen havnet på taket.

Dette kan skje hvor som helst, også der hvor søppelplukkerne går.

Sikkerhet på alvor

— Vi kan ikke sette ned hastigheten eller stenge veien. Det blir altfor kostbart. Men vi tar sikkerheten på alvor, sier Arne Nielsen, som har ansvaret for det daglige vedlikeholdet av denne motorveistrekningen av E 18. — Det bråker veldig, men jeg prøver å koble ut hodet. Til vanlig er jeg asfaltarbeider og er vant med å jobbe tett inntil trafikken. Men det er klart det blir litt spesielt når bilene kjører så fort som her, sier Raymon Lie.

Plukker i to uker

Opp til sju mann er i sving samtidig. Noen tar østlig retning, noen vestlig retning og noen går i midtrabatten. De i midten har trafikken susende i begge retninger snaue to meter unna.

Søppelplukkingen startet i Grimstad denne uka. Nå arbeider plukkelagene seg sakte men sikkert mot Timenes. I løpet av neste uke skal oppdraget være utført.

Fant sprøyter

— De tre første dagene plukket vi 181 sekker med søppel. En av de store gatekjøkkenkjedene burde ha betalt halvparten av det dette koster. Det er helt forferdelig, sier Lie.

Gjengen som plukker søppel finner alt mulig.

— Vi fant et par sprøyter i grøfta. Det er tydelig at noen har satt seg et skudd i farten og bare slengt sprøyta ut av vinduet. Sånt er ikke noe gildt, mener Lie.

4,2 tonn i fjor

I fjor ble det plukket til sammen 4,2 tonn søppel langs motorveien. Arne Nielsen tror det kan bli noe av det samme i år. Spesielt ved utløpet av tunnelene er det store ansamlinger av søppel.

— Søpla blir sugd ut av tunnelene og lander i skråningene ved utgangene, sier Nielsen.

Plukkegjengens oppfordring er vel ingen overraskelse.

— Vi ber bilistene ta litt hensyn. Flott hvis de slakker av på farten, sier Lie.