KRISTIANSAND: — Det forundrer oss hvert år at folk ikke kommer på andre tidspunkt enn i høysesongen. Men sånn er det hvert år. Som normalt, er det mye pågang hos oss nå, forteller Tom Eklund, seksjonsleder ved bevillingsseksjonen i Agder politidistrikt.

Mai og juni er den travleste tida for passkontoret i Kristiansand. En dag i oktober eller november utsteder kontoret omtrent 40 pass på en dag. Nå i høysesongen kan de på én dag utstede 200 pass.

— Folk må regne med å sitte en stund i kø. Det kan på det verste bli to timers ventetid. Vi omdisponerer de folkene vi har i den grad det er mulig, men er ikke oppbemannet for den travleste tiden, sier Eklund.

KOM OM HØSTEN: Seksjonsleder Tom Eklund anbefaler folk å skaffe seg pass om høsten dersom de vil unngå ventetid. Mai og juni er svært travle måneder for passkontoret i Kristiansand. Foto: Tore-André Baardsen

Hyl og skrik

Han mener det stort sett er det samme når folk kommer, kø må de regne med uansett. Men to dager peker seg ut som ekstra travle.

— Onsdag ettermiddag fra klokka 12 er det veldig fullt her. Vi tror det skyldes at barneskolene slutter i den tiden. Vi stenger klokka to, men når folk først kommer seg hit, skal vi få ekspedert dem. Torsdag har vi åpent til klokka fem, og det er da de som jobber og har barn i skole og barnehage har mulighet til å komme. Da er det hyl og skrik og stormende jubel her. Men vi er mentalt forberedt på det, sier Eklund.

Passkontorets lokaler i femte etasje kan fort bli trange når horder av foreldre med barn kommer inn for å få pass torsdag ettermiddag.

— Det er en utfordring, både for oss og kundene. Vi holder til i femte etasje på veldig begrensede arealer. Vi har ikke lekeområder eller fasiliteter som er tilrettelagt for familier. På de mest travle dagene er det mange unger som hyler og skriker og flyr fram og tilbake. Noen har en dårlig dag og hyler og skriker av den grunn. Sånn er det bare. Hvis folk ønsker å unngå kø, bør de vurdere å skaffe seg pass om høsten, sier Eklund.

Tar tid å få pass

Det tar ti arbeidsdager fra besøket hos passkontoret og til du har passet i postkassen. Flere som møter opp tror det går mye raskere.

— Om høsten er vår erfaring at folk kan få passet i postkassen dagen etter at de har vært hos oss. Dermed ryktes det at det går veldig raskt, men slik er det definitivt ikke nå. Det kan ta ti arbeidsdager, sier Eklund.

Reglene for å få nødpass er også strammet inn. Så de som regner med det som en kjapp løsning, kan få seg en bomtur.

— Vi pleier å klare å sende folk av gårde, men nødpass er forbeholdt spesielle forhold. Dersom en familie har bestilt tur til Tyrkia og opplever at passet til barnet har gått ut dagen før de skal reise, så vil vi tilstrebe å utstede nødpass, sier Eklund.

TRANGT: Det blir fort trangt på passkontoret i femte etasje på politihuset på denne tida. Her er et bilde fra køen i fjor. Også i år kan ventetiden være opp mot to timer. Foto: Kjartan Bjelland

Mens noen undervurderer tiden det tar før passet er i boks, glemmer andre for eksempel bilder av barna. Eklund anbefaler folk å undersøke hva som kreves før de tropper opp på passkontoret.

Dette må du huske når barnet skal ha pass:

Barnet må være til stede. Dette gjelder også spedbarn

Ta med et passbilde når barnet er under tre år. Det stilles spesielle krav til passbildet.

Ta med barnets fødselsnummer, eventuelt barnets fødselsattest

Gyldig legitimasjon for den som møter med barnet.

Fullmakt fra den andre forelderen.

Gyldig legitimasjon eller offentlig bekreftet kopi av den andre forelderens legitimasjon.

Penger/kort for betaling av passgebyr.

Dette må du huske når du selv skal ha pass:

Gyldig legitimasjon (pass, førerkort, bankkort med bilde).

Søkeren må ha norsk fødselsnummer.

Tidligere pass skal innleveres når det søkes om nytt pass.

Penger eller kort (ikke kredittkort) til betaling av passgebyr.